din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2226 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Scrisoare deschisa catre ministrul justitiei: Plata drepturilor salariale restante ale personalului auxiliar

Scrisoare deschisa catre ministrul justitiei: Plata drepturilor salariale restante ale personalului auxiliar

  Publicat: 05 Feb 2009       6467 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Predoiu Marian-Catalin - membru al Parlamentului Romaniei.
Scrisoare deschisa a doamnei Stefania Teleman, presedinte al Federatiei Projust, adresata Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Marian Predoiu

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
"Domnule Ministru,

Luam act cu ingrijorare de deciziile adoptate de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti in ceea ce priveste respectarea normelor legale in vigoare, cu referire la plata drepturilor salariale ale personalului auxiliar de specialitate din instantele judecatoresti.

Astfel, am observat la data platii drepturilor salariale aferente lunii decembrie ca nu sunt incluse si drepturile cuvenite pentru orele suplimentare efectuate in luna noiembrie 2008, situatie in raport de care va facem cunoscut ca suntem obligati sa formulam noi actiuni de chemare in judecata a ministerului pe care il coordonati pentru recuperarea acestor sume.

Va facem cunoscut ca:

1. Drepturile banesti cuvenite pentru orele suplimentare efectuate in cursul lunii noiembrie 2008, conform art. 155 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, constituie parte integranta a salariului. Totodata va facem cunoscut ca se incalca si dispozitiile art. 6 din OG nr. 8/2007, astfel cum a fost aprobata si modificata prin Legea nr. 247/2007.

2. Orice motivare avand la baza situatia dezastruoasa a bugetului nu are suport, MJLC avand obligatia de a ne informa asupra unei masuri precum cea adoptata, respectiv refuzul platii unei parti a drepturilor salariale, conform art. 8 coroborat cu art. 19 si art. 39 pct. h din Codul Muncii, sens in care aveati obligatia de a ne anunta despre aceasta si a ne da posibilitatea de a recupera orele suplimentare efectuate; in situatia creata prin neplata acestor drepturi ne aflam in situatia prevazuta de art. 4(1), respectiv, munca fortata, acestea nemaiputand fi recuperate conform dispozitiilor legale.

3. Va facem cunoscut pe aceasta cale ca personalul din instante lucreaza in mod normal peste durata normala de lucru zilnica de 8 ore, ceea ce constituie o alta incalcare a dispozitiilor Codului Muncii, situatia datorandu-se exclusiv volumului mare de activitate, supraincarcarii si aprecierii eronate a structurii si dimensionarii schemei de personal. In ceea ce ne priveste, precizam ca ne indeplinim obligatiile stabilite conform fiselor posturilor chiar in lipsa unei normari a muncii, astfel cum este definita in art. 126 si aplicabila tuturor categoriilor de salariati, conform art. 128; situatie in care ne aflam in afara sferei legale stipulate in art. 109(1), art. 111(1), art. 112(2) din Codul Muncii.

4. Va mai facem cunoscut ca personalul auxiliar de specialitate la unele instante este in imposibilitate de a-si efectua concediul legal de odihna, integral sau fractionat, tot din cauza activitatii incarcate a instantelor si a sarcinilor, situatie fata de care se constata incalcarea dispozitiilor art. 139(2) din Codul Muncii.

5. Ministerul Justitiei incalca oricum dispozitiile Codului Muncii prin neplata drepturilor salariale restante, conform dispozitiilor art. 277 din Codul Muncii si prin emiterea OG nr. 75/2008.

6. Fata de imprejurarea ca la acest moment Contractul Colectiv de Munca negociat de reprezentantii MJ cu Federatia PROJUST nu a fost inca inregistrat in mod legal si avand in vedere ca nu suntem sub imperiul unui alt CCM care sa produca efecte, avem posibilitatea de a urma caile legale pentru declansarea unor actiuni de protest pentu restabilirea unei stari de normalitate. De altfel, acest CCM a devenit caduc si ne gandim serios la posibilitatea de a reveni asupra acordului dat in luna decembrie 2008.
Ca si consecinte imediate, va facem cunoscut ca urmeaza a ne adresa presedintilor de instanta cu cereri privind recuperarea orelor suplimentare efectuate si neachitate, ceea ce va duce la imposibilitatea functionarii instantelor, iar pe termen lung la refuzul de a mai presta munca peste durata programului normal, cu implicatii majore in materie penala si nu numai. Vom aduce si la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii necesitatea modificarii termenelor stabilite prin regulamente pentru intocmirea lucrarilor.

Federatia PROJUST a facut mai multe solicitari de a se intalni cu dvs., la care nu ati raspuns, problemele noastre fiind expuse unui reprezentant desemnat, respectiv, un Secretar de Stat care ne asigura la fiecare intalnire ca va aduce la cunostinta problemele semnalate, rezultatele fiind nule. S-a mai facut o propunere in ceea ce priveste infiintarea ORDINULUI GREFIERILOR, solicitare fata de care nu s-a prezentat o pozitie oficiala.

Neoficial, avem informatia ca este necesar acordul Consiliului Superior al Magistraturii, institutie care incalca chiar norme constitutionale prin atributiile pe care le exercita in raport cu personalul auxiliar de specialitate din instante.

Stefania Teleman
Presedinte Federatia Nationala Sindicala PROJUST
Grefier - Curtea de Apel Bucuresti"


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...