din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1858 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » MDLC. Proiect de Ordonanta privind cresterea performantei energetice pentru incalzire la blocurile de locuinte

MDLC. Proiect de Ordonanta privind cresterea performantei energetice pentru incalzire la blocurile de locuinte

  Publicat: 13 Feb 2009       2421 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Prin actul normativ in vigoare se prevede o cota substantiala de participare a asociatilor de proprietari la finantarea lucrarilor de izolare termica, cota pe care, in actuala conjunctura economica, acestea nu o pot asigura.

Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
O intreprindere realizeaza economii de scara atunci cand isi reduce costurile unitare producand mai multe bunuri sau servicii (adica atunci cand costurile medii scad, pe masura ce creste productia).
Modalitate procedurala prevazuta de lege, prin care, in cursul judecatii, o terta persoana este introdusa in cauza,
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Consta intr-o intelegere sau conventie care are loc intre doua banci prin care se stabileste modul de acordare,
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Organ de stat sau al unitatii administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea unui interes public.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Reprezinta anularea, suprimarea unei legi sau a unei dispozitii legale si care are ca rezultat scoaterea din vigoare, in total sau in parte, a unui act normativ printr-un alt act normativ de aceeasi valoare juridica sau de o valoare juridica superioara.
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
De asemenea, legislatia in vigoare prevede enuntiativ posibilitatea ca beneficiarii sa primeasca finantare suplimentara din bugetele locale, fara insa a crea cadrul legal de aplicare a unei astfel de prevederi, fapt ce a facut imposibila punerea in practica unor masuri de sprijin pentru familiile in dificultate sau pentru asociatiile cu resurse financiare insuficiente.

Prin prezentul act normativ se propune un mecanism eficient de implementare a programelor si proiectelor individuale de izolare termica a blocurilor de locuinte, care va conduce la realizarea unor economii semnificative de energie pentru incalzirea in sezonul rece, la reducerea cheltuielilor cu incalzirea locuintelor pe perioada de iarna, respectiv la reducerea costurilor cu climatizarea pe perioada de canicula.

Concret, modificarile propuse vizeaza, in principal, reducerea perioadei de implementare a proiectelor de izolare termica a blocurilor de locuinte, sprijinirea financiara a familiilor in dificultate si a asociatiilor de proprietari cu resurse insuficiente, asigurarea unor standarde superioare de calitate a lucrarilor efectuate si utilizarea rationala a fondurilor publice prin realizarea de economii de scara in proiectarea si realizarea lucrarilor specifice de interventie . Obiectivul specific vizat prin prezentul proiect de act normativ este reducerea consumului anual specific de caldura pentru incalzire in blocurile de locuinte izolate termic la valori sub 100 kWh/mp arie utila.

Obiectivele generale urmarite prin proiectul de act normativ sunt:
- reducerea consumului de combustibil conventional utilizat la prepararea agentului termic pentru incalzire;
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cu efect pozitiv asupra schimbarilor climatice si asupra independentei energetice a Romaniei;
- reducerea cheltuielilor cu incalzirea locuintelor pe perioada de iarna;
- reducerea costurilor cu climatizarea pe perioada de canicula;
- ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor.

Prin prezentul proiect de act normativ finantarea executarii lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte se asigura astfel:
a) 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei;
b) 30% din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite;
c) 20% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.
Costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale. Din punct de vedere al procedurilor de implementare, modificarile propuse prin prezenta ordonanta de urgenta vor conduce la cresterea numarului de blocuri de locuinte pentru care se vor realiza lucrari de izolare termica, ca urmare, in principal, a aplicarii urmatoarelor masuri:

- Pentru a veni in sprijinul populatiei, precum si pentru atingerea, in regim de urgenta, a obiectivului de reducere a consumurilor de energie cu incalzirea in blocurile de locuinte, concomitent cu cresterea performantei energetice a acestora, autoritatile administratiei publice locale vor putea prelua partial si/sau integral cheltuielile aferente executarii lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei proprietarului/ proprietarilor aflat(i) in imposibilitate de a asigura sumele ce ii/le revin sau ale asociatiilor care nu au resurse financiare suficiente.

Intreaga documentatie de proiectare va fi elaborata printrun singur contract de servicii, atribuit printr-o procedura unica de achizitii publice, pentru pachete de blocuri de locuinte cu caracteristici similare ale anvelopei.

Pentru adoptarea unor solutii tehnice unitare de realizare a lucrarilor specifice de izolare termica a blocurilor de locuinte si scurtarea perioadelor de elaborare a documentatiilor, coordonatorii locali vor putea grupa, in vederea contractarii lucrarilor, blocurile de locuinte in functie de perioade de proiectare/construire, sisteme similare de realizare constructiva a anvelopei, regim de inaltime.

Programul va fi extins la toate blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Programul national privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte, precum si planurile locale specifice vor dobandi caracter multianual, ceea ce va permite angajarea de lucrari esalonate pe perioade de mai multi ani financiari. Resursele necesare vor fi prevazute in bugetul de stat si bugetele locale prin credite de angajament .

Prezentul proiect de act normativ include o serie de prevederi menite sa imbunatateasca cadrului legislativ pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, astfel:
- stabilirea clara a lucrarilor de interventie obligatorii pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte, precum si a unor masuri optionale, la latitudinea asociatiilor de proprietari si a autoritatilor administratiei publice locale;
- stabilirea nivelului maxim al consumului specific anual pentru incalzire la blocurile care beneficiaza de lucrari de izolare termica la 100 kWh/mp arie utila;
- responsabilizarea auditorilor energetici pentru cladiri in vederea in vederea realizarii de rapoarte de audit energetic de calitate, cu respectarea nivelului maxim al consumului specific anual de energie pentru incalzire;
- elaborarea certificatului de performanta energetica pentru incalzire la finalizarea lucrarilor de izolare termica;
- colaborarea directa intre autoritatea publica centrala, respectiv Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, si autoritatile administratiei publice locale, respectiv primarii municipiilor, oraselor, comunelor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti.

Situatia extraordinara prevazuta de art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, consta in necesitatea reducerii consumului de energie pentru incalzirea blocurilor de locuinte, in conditiile asigurarii si mentinerii climatului termic interior in apartamente, prin promovarea de programe, integrate Planului National de Eficienta Energetica si cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Reducerea consumului de energie pentru incalzirea blocurilor de locuinte are ca efect reducerea costurilor de intretinere cu incalzirea, diminuarea efectelor schimbarilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, si cresterea independentei energetice, prin reducerea consumului de combustibil conventional utilizat la prepararea agentului termic pentru incalzire, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor.

Totodata, prin adoptarea de urgenta a prezentului act normativ se va realiza sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza internationala actuala o poate avea asupra sectorului energetic.

Prin aplicarea prevederilor prezentului act normativ, pe termen scurt si mediu, se degreveaza bugetul statului de cheltuielile cu combustibilul conventional utilizat, se reduc cheltuielile cu intretinerea blocurilor de locuinte, se asigura sustinerea agentilor economici din domeniul constructiilor si se creeaza noi locuri de munca . Neadoptarea de urgenta a prezentului act normativ conduce la neindeplinirea obligatiilor asumate de Romania prin preluarea Directivei 2006/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice si de abrogare a Directivei 93/76/CEE a Consiliului, precum si prin preluarea Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind performanta energetica a cladirilor. Pentru considerentele prezentate mai sus, se impune adoptarea de urgenta a prezentului proiect de act normativ.

_____________
Proiectul de act normativ a fost publicat pe data de 12.02.2009, fiind supus dezbaterii publice timp de 10 zile .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...