din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2194 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ordonanta Chiuariu privind Comisia de la Cotroceni a trecut prin adoptare tacita la Senat

Ordonanta Chiuariu privind Comisia de la Cotroceni a trecut prin adoptare tacita la Senat

  Publicat: 10 Dec 2007       1836 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Ordonanta Chiuariu privind Comisia de la Cotroceni, act normativ declarat neconstitutional de CCR, a trecut, luni, de Senat prin adoptare tacita, singura solutie legala fiind respingerea ei de catre Camera Deputatilor, for decizional.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Nicolae Popa s-a nascut la data de 1 septembrie 1939 in orasul Govora (judetul Valcea). A absolvit in anul 1960 Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, obtinand apoi si titlul stiintific de doctor in drept al aceleiasi universitati in anul 1975.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturi sociale ce iau nastere in procesul exercitarii puterii de stat.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Intrucat termenul constitutional de 30 de zile pentru dezbaterea in priam Camera sesizata s-a implinit saptamana trecuta, Senatul nu a putut luni decat sa ia act de adoptarea tacita a proiectului de lege pentru aprobarea OUG prin care s-a modificat Legea raspunderii ministeriale si s-a dizolvat Comisia de la Cotroceni. Proiectul nu a mai trecut prin Comisia juridica a Senatului, primind doar aviz negativ de la Comisia de administratie publica.
Situatia inedita in care se afla Senatul, aprobarea tacita a unui act declarat in intregime neconstitutional, a fost sesizata de senatorul PSD Serban Nicolae . "Suntem in situatia inedita de a adopta chiar si tacit un act neconstitutional", a declarat Nicolae, propunand ca Senatul sa amane procedura de a lua act de adoptarea tacita pana la furnizarea unei expertize pe acest subiect, desi nu a mentionat de unde ar trebui sa vina.
Presedintele de sedinta, pesedistul Doru Ioan Taracila, l-a informat pe colegul sau ca procedura nu suporta amanare pentru ca ordonanta lui Chiuariu a fost oricum adoptata tacit pe 5 decembrie, inainte ca judecatorii de la CCR sa emita motivarea respingerii acesteia. In acest caz, a punctat Taracila, problema va trebui rezolvata la Camera Deputatilor, care nu va avea alta solutie decat sa o respinga.
CCR a admis, pe 27 noiembrie, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea ordonantei ce a desfiintat Comisia de la Cotroceni si a unei parti din Legea raspunderii ministeriale. In motivatia Curtii se arata ca multe din prevederile legale restrangeau "pana la anihilare" dreptul constitutional al sefului statului de a cere anchetarea ministrilor.
Potrivit Constitutiei, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept .
Astfel, Camera Deputatilor ar trebui sa adopte o lege de respingere a Ordonantei declarate neconstitutionala. Practica Parlamentului in situatii similare, in cazul modificarilor la Legea referendumului, de pilda, a fost insa de a reformula articolele declarate neconstitutionale.
Decizia CCR privind Comisia de la Cotroceni nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, seful statului acuzandu-l pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, de presiuni asupra conducerii institutiei pentru a tine decizia la sertar. Presedintele Camerei a acuzat, la randul sau, presiunile Administratiei Prezidentiale pentru a publica decizia "peste rand".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...