din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1874 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Rovinieta majorata cu 80% pentru autoturismele care nu polueaza, din 2008

Rovinieta majorata cu 80% pentru autoturismele care nu polueaza, din 2008

  Publicat: 13 Dec 2007       1374 citiri       Sursa: Ministerul Transporturilor  


Denumire data monedei unice europene.
Din 2008, Ministrul Transporturilor propune marirea tarifului de utilizare a retelei nationale de drumuri si aplicarea aceluiasi regim pentru autoturisemele euro si non-euro.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea Codului de procedură penală
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
A declara vinovat pe cineva rpintr-o hotarare judecatoreasca,
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Masura ii va dezavantaja pe posesorii de masini nepoluante, care vor plati mai mult cu aproximativ 80%, fata de anul 2007.
Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Ordonantei nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Termenul propus pentru intrarea in vigoare a noilor reglementari este 1 ianuarie 2008.

Printre masurile prevazute in proiectul Ministerului Transporturilor se numara introducerea perioadei de valabilitate de o zi a rovinietei. Acesta prevedere nu se va aplica insa autoturismelor si a vehiculelor de transport marfa avand masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone.

De asemenea, tarifele pentru utilizarea retele nationale de drumuri vor fi aceleasi atat pentru autovehiculele euro, cat si pentru cele non-euro. Reglementarile actuale stabilesc un regim diferentiat. Astfel, posesorii de masini non-euro au platit, in 2007, cu aproximativ 30% mai mult fata de proprietarii de autoturisme din gama euro.

In plus, Ministerul Transporturilor mai propune schimbarea modelului de rovinieta, scutirea de la plata tarifului de utilizare a vehiculelor istorice si posibilitatea aplicarii sanctiunilor contraventionale utilizatorilor straini pe reteaua interna.


Roviniete pentru o zi, 7 zile, 30 zile si 12 luni la tarif unic

Proiectul de Ordonanata de urgenta elimina perioada de valabilitate de 3 si 6 luni a rovinietei si introduce rovinieta valabila o zi, care nu se va aplica pentru autoturisme si vehiculelor de transport marfa avand masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone.

Tarifele de utilizare a drumurilor nationale pentru autoturisme vor fi urmatoarele: 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 zile si 28 de euro pentru 12 luni, potrivit proiectului de Ordonanta de urgenta .

Tarifele actuale pentru autoturisme sunt stabilite in functie de gradul de poluare. De exemplu, pentru o perioada de valabilitate de un an a rovinietei, tariful pentru autoturismele non-euro este de 24 de euro, pentru cele euro 1 este 21 de euro, iar pentru cele euro 2 si peste tariful este de aproape 17 euro. Conform OG 115/2002, in 2008, tariful va fi mai mare decat cel stabilit in proiectul Ministerului Transporturilor pentru autoturismele non-euro si euro 1. Acesta se va situa la 40 si respectiv 35 de euro, in timp ce, pentru autoturismele euro 2 si peste, rovinieta va costa 28 de euro, pentru o perioada de valabilitate de un an.

Amenzi contraventionale mai mari


Proiectul de Ordonanta de urgenta prevede majorarea amenzilor contraventionale pentru utilizarea drumurilor nationale fara plata rovinietei. Amenzile pentru pentru posesorii de autoturisme vor fi intre 500 si 1000 de lei, cu aproape 50% mai mari fata de amenzile actuale, care se situeaza intre 300 si 450 de lei. Contravenientul va putea achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii.

O data cu aplicarea amenzilor contraventionale, se va retine certificatul de inmatriculare al vehiculelor depistate fara rovinieta valabila, pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de utilizare pentru o perioada de 7 zile .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...