din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2049 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Raportul Comisiei Europene pe justitie din ianuarie 2008 va fi unul foarte dur

Raportul Comisiei Europene pe justitie din ianuarie 2008 va fi unul foarte dur

  Publicat: 13 Dec 2007       1762 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Raportul CE referitor la progresele din justitia romana si lupta anticoruptie din luna ianuarie 2008 va fi unul foarte dur, intrucat oficialii europeni sunt "enervati la culme" de nerespectarea angajamentelor luate de Romania.

Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra libertatii persoanei,
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
"Europenii sunt enervati la culme. Raportul din ianuarie va fi foarte foarte dur, desi initial existase ideea ca documentul sa fie unul doar factual. Raportul nu va fi, insa, asa, ci va transmite niste semnale foarte clare".
Expertii europeni au analizat sistemul juridic, dar au remarcat si toate evenimentele din sistem din ultimele luni: "CSM si DNA spun una despre cealalta ca nu functioneaza cum trebuie, parlamentarii au modificat Codurile Penal si de Procedura Penala, a fost si episodul cu Comisia de la Cotroceni. Europenii le-au notat pe toate", au aratat sursele citate.
Din fericire -au comentat sursele - Romania nu se afla sub amenintarea activarii clauzei de salvgardare pe justitie, pentru ca o astfel de decizie ar fi luata in iunie-iulie, iar raportul din ianuarie va fi unul de etapa. "Din fericire, mai e timp ca situatia sa fie remediata, dar, daca s-ar fi luat acum decizia, clauza ar fi putut fi activata", au spus sursele adaugand ca in lunile care au trecut de la ultimul raport al Comisiei Europene "nu s-a inregistrat niciun fel de progres".
Singurele actiuni remarcate de europeni este planul de actiune intocmit de Bucuresti si un raport trimis Comisiei saptamana trecuta, care contine stadiul indeplinirii masurilor cerute de Comisia Europeana . In rest, ANI nu este functionala, iar DNA trebuie sa fie total independent si functional la randul lui.
"Atentia la Bucuresti s-a indepartat de la cel mai important obiectiv, in opinia europenilor, si anume lupta anticoruptie", considera sursele de la Bruxelles . Iar asta se intampla in contextul in care Comisia Europeana e "bombardata" din Romania de sute de scrisori in care romanii se plang de taxa de prima inmatriculare si de microcoruptie.
Nu numai oficialii comunitari si-au exprimat nemultumirea la Bruxelles, ci exista si reactii ale statelor membre - Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia - care au pus accent pe necesitatea luptei anticoruptie in Romania si acum sunt "foarte suparate". De altfel, si in Romania au existat reactii ale ambasadorilor Germaniei, Marii Britanii, Olandei, dar si al SUA, potrivit carora progresele din justitia romana si lupta anticoruptie au stagnat.
La Bruxelles demisia lui Chiuariu nu are nicio importanta, europenii nefiind interesati de persoane, ci de actiuni concrete si masuri anticoruptie, insa fostul ministru al justitiei a fost vazut ca un "pusti iresponsabil", care a avut inconstienta de a decide actiuni impotriva celor convenite cu Comisia Europeana, au mai spus sursele citate.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...