din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2142 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Deputatii cer retragerea fondurilor publice de la gruparile politice extremiste

Deputatii cer retragerea fondurilor publice de la gruparile politice extremiste

  Publicat: 14 Dec 2007       2387 citiri       Sursa: Parlamentul European, Serviciul de presa  


Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Parlamentul European a cerut, joi, la Strasbourg, retragerea fondurilor publice de la partidele politice - sau mass media - care incita la ura fata de unele grupuri de persoane, in baza rasei, religiei, handicapurilor, orientarii sexuale sau nationalitatii lor.

Stari, situatii, intamplari calitati sau alte date, care nu fac parte din continutul infractiunii,
Institutie de drept procesual penal, reglementata de Codul de procedura penala in diverse texte.
Orice forma de violenta fizica, psihologica sau sexuala, care pune in pericol siguranta si bunastarea unui membru al familiei si/sau recurgerea la forta fizica ori emotionala, inclusiv violenta sexuala, in cadrul familiei sau gospodariei.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Stari, situatii, intamplari calitati sau alte date, care nu fac parte din continutul infractiunii,
Text care se introduce intr-un proiect de lege,
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ei au accentuat, totodata, ca astfel de discursuri rostite de personalitati publice ar trebui considerate circumstante agravante.

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezolutie in care doreste sa-si dovedeasca ingrijorarea cu privire la faptul ca in mai multe tari Europene au fost comise acte de incitare la violenta . Textul, adoptat cu 527 voturi pentru, 15 impotriva si 39 abtineri, cere ca fondurile publice sa fie retrase de la partidele politice care nu respecta drepturile omului, asa cum sunt mentionate in Carta pentru Drepturile Fundamentale, semnata oficial miercuri in plen, de cele trei institutii ale Uniunii, la fel retragerea fondurilor de la institutiile mass media care promoveaza idei rasiste, xenofobe si homofobe. Parlamentul s-a declarat "profund ingrijorat de recrutarea fundamentalista islamica" in Europa .

 

Deputatii au accentuat, de asemenea, ca personalitatile publice ar trebui sa se abtina de la declaratii care incurajeaza sau incita la ura sau la stigmatizarea unor grupuri de persoane, pe baza rasei lor, a originii lor etnice, a handicapurilor, orientarii sexuale sau nationalitatii lor". Ei considera ca fiind vorba de personalitati publice, atunci cand incita la ura ar trebui sa fie considerate circumstante agravante. Mai mult, un amendament adoptat cu 450 voturi pentru, 93 impotriva si 30 abtineri avertizeaza, avand in vedere alegerile Generale Europene din 2009, "de posibilitatea ca partide extremiste sa fie reprezentate in Parlamentul European, si cere gruparilor politice sa ia masurile adecvate pentru a asigura ca aceasta institutie democratica nu este utilizata ca o platforma pentru finantarea si promovarea mesajelor anti-democratice".

 

Rezolutia cere institutiilor Europene sa dea un mandat clar Agentiei Europene pentru Drepturile Fundamentale, pentru a investiga structurile grupurilor extremiste, iar guvernelor le cere sa dea raspunsuri preventive adecvate privind informatiile publice si educatia tinerilor, ce trebuie invatati sa nu devina totalitaristi si sa cunoasca istoria Europeana.

 

Deputatii si-au exprimat, totodata, ingrijorarea cu privire la site-urile internet ce incita la violenta si au cerut masuri de contracarare a unor astfel de site-uri, masuri care sa respecte, insa, in acelasi timp, libertatea de exprimare.

 

Rezolutia, care nu da exemple concrete de grupari extremiste sau asociatii in Europa, include in astfel de categorii neo-nazistii, neo-fascistii si "toate miscarile, gruparile paramilitare si partidele" care-si bazeaza ideologiile pe "rasism, intoleranta, incitare la ura religioasa, excludere, xenofobie, anti-semitism, reactii impotriva celor de etnie roma, homofobie, misoginism si ultra-nationalism". Printre grupurile cele mai vulnerabile mentionate sun "imigrantii, cei de etnie roma, homosexualii, activistii anti-rasisti si cei fara adapost".

 

La 29 noiembrie, Parlamentul a adoptat, prin procedura de consultare, un raport ce inaspreste legile Europene de combatere a unor forme de rasism si xenofobie, incluzand sanctiuni penale - de la unul la trei ani inchisoare - pentru orice incitare publica la violenta sau ura, chiar prin diseminarea sau distribuirea de brosuri sau alte materiale. Textul legislativ constituie prima lege Europeana de acest fel, care urmeaza sa fie transpusa in legislatiile nationale ale Statelor Membre.





Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...