din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2127 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

  Publicat: 28 Apr 2009       1097 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis vineri, 24 aprilie a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constitutia Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Persoana care exercita provizoriu o functie in locul titularului.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,


Va transmitem textul integral al cererii:

Doamnei Roberta Alma Anastase
Presedintele Camerei Deputatilor

In temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a
Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din
Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor


Motivele cererii sunt urmatoarele:
1. Actul normativ trimis spre promulgare aproba ordonanta de urgenta prin care a fost eliminata posibilitatea admiterii in magistratura fara concurs, pe baza unui interviu si totodata, reintroduce posibilitatea ca persoanele care au indeplinit functia de judecator sau procuror cel putin 10 ani si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile sa fie numite fara concurs in functia de judecator sau procuror.

2. In conditiile in care la adoptarea ordonantei de urgenta s-a avut in vedere faptul ca modalitatile de acces in magistratura trebuie sa asigure o selectie riguroasa a viitorilor magistrati, o lege cu un asemenea continut apare ca nejustificata.

3. In contextul in care Comisia Europeana, prin Raportul interimar din 4 februarie 2008 privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, a criticat vechea reglementare care permitea accesul in magistratura fara concurs, reintroducerea acestei posibilitati ar putea atrage consecinte negative din perspectiva raportului de tara ce urmeaza a fi dat publicitatii in luna iulie 2009.

Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor pentru adoptarea legii de aprobare a ordonantei de urgenta in forma aprobata de Guvern.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmand ca Parlamentul sa decida asupra acesteia.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...