din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2405 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Chiuariu sesizeaza luni DNA cu privire la avizele emise de Macovei pentru transferuri de teren

Chiuariu sesizeaza luni DNA cu privire la avizele emise de Macovei pentru transferuri de teren

  Publicat: 17 Dec 2007       2580 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Ministrul demisionar al Justitiei Tudor Chiuariu va sesiza, luni, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu privire la cele 230 de avize emise de predecesorul sau, Monica Macovei, privind hotarari de Guvern referitoare la transferuri de terenuri.

1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Macovei Silviu Nicu - membru al Parlamentului Romaniei.
Prevazute in sectiunea I, cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Potrivit legii nr 58/1998 privind activitatea bancilor comerciale, acestea (atat persoanele juridice romane, cat si sucursalele unor banci straine) pot desfasura, in limita autorizatiei primite de la BNR, urmatoarele activitati:
Este dreptul subiectiv ce apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale si are ca obiect bunurile care, fie prin natura lor, fie printr-o dispozitie a legii sunt de uz sau de utilitate publica.
Totalitatea bunurilor mobile si imobile, precum si a altor valori cu care un asociat participa la constituirea sau majorarea capitalului social al unei societati comerciale.
Confirmare intr-o anumita functie
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act adoptat de organele de stat,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act adoptat de organele de stat,
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Nagy Bela - membru al Parlamentului Romaniei.
Depasire a legalitatii,
Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Depasire a legalitatii,
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Vosganian Varujan - membru al Parlamentului Romaniei.
Nagy Bela - membru al Parlamentului Romaniei.
Ministrul demisionar al Justitiei Tudor Chiuariu a indicat, intr-o conferinta din 13 decembrie, trei volume de documente privind avize de hotarari de Guvern emise de Monica Macovei, acte similare pentru care Chiuariu a intrat in vizorul DNA, dupa ce procurorii anticoruptie s-au autosesizat de la o emisiune tv, care are o mica audienta.

De altfel, Chiuariu a ironizat DNA, intreband daca la conferinta de presa se afla si reporterii postului tv, urmarit de procurori anticoruptie, in sensul ca se vor putea autosesiza cu privire la cele 230 de avize emise de Macovei .
Documentele indicate saptamana trecuta de Chiuariu se refera la transferuri de teren similiare cu cele privind terenul detinut de compania Posta Romana. Volumele de documente contin 230 de avize emise in perioada cand Macovei era seful Ministerului Justitiei.
Despre interesul DNA privind terenul companiei Posta Romana a vorbit prima data, in 9 septembrie, presedintele PIN Cozmin Gusa, care sustinea ca Tudor Chiuariu este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie pentru fapte penale, sustinand ca demnitarul ar fi avizat o asociere ilegala dintre Posta Romana si o firma privata.

In ziua urmatoare, Biroul de presa al DNA informa ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in cadrul dosarului penal 218/P/2006, inregistrat in luna septembrie 2006 (cand era ministru al Justitiei Monica Macovei si nu Tudor Chiuariu-n.r.), efectueaza acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale, si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati .
In cadrul acestui dosar, ca urmare a unei stiri aparute in 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune "The Money Channel" legata de asocierea Postei Romane cu doua societati comerciale pe actiuni, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publica a statului, conform HG 550/1996 si HG 1034/2001, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al firmei private Imopost Developments SA.

Cercetarile presupun, intre altele, si verificarea imprejurarilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare, preciza DNA.
In replica, Ministerul Justitiei preciza ca la avizarea HG 377/2007 privind terenul din calea Victoriei 133-135 din Capitala s-a avut in vedere certificatul de atestare a dreptului de proprietate al Companiei Posta Romana si ca decizia Executivului nu scoate terenul in cauza din proprietatea statului.

Totodata, Tudor Chiuariu declara ca dosarul de la DNA se refera la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, neavand legatura cu HG 377/2007 privind intrarea unui teren in administrarea companiei.
Tudor Chiuariu adauga ca a avizat favorabil proiectul Hotararii de Guvern privind un teren al CN Posta Romana dupa ce a cerut o noua opinie, din partea unui consilier ministerial.
In 25 septembrie, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, declara ca dosarul referitor la ministrul Justitiei Tudor Chiuariu s-a constituit la doua-trei zile dupa ce s-a adoptat HG 377 din 25 aprilie, hotarare referioare la Posta Romana.

Daniel Morar a adaugat ca s-a constituit dosarul cu doua saptamani inainte de data de 8 mai, cand ministrul Justitiei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revocarea din functie a procurorului sef Doru Tulus, solicitare soldata cu controlul la DNA, care releva deficiente in activitatea Sectiei a 2-a condusa de Tulus.
Constuirea dosarului referitor la HG 377 a fost dezvaluita de Cosmin Gusa dupa ce in diferite ziare au fost aparut date din raportul inspectorilor CSM, care au constatat deficiente in activitatea procurorilor anticoruptie, respectiv declansarea de cercetari cu conotatii politice.

Terenul de pe Calea Victoriei apartinand Postei Romane, in legatura cu care sunt cercetati mai multi ministri ai Guvernului Tariceanu, apartine companiei din 1996, fiind intabulat in acest sens inca din 2002.

"Compania Nationala Posta Romana (CNPR) este proprietara terenului situat in Calea Victoriei 133-135, sectorul 1, Bucuresti. Terenul si cladirea au intrat in administrarea Regiei Autonome Posta Romana in baza Hotararii de Guvern 550 din 17 iulie 1996, modificata prin HG 1034 din 18 octombrie 2001. Odata cu transformarea Regiei Autonome Posta Romana in Compania Nationala Posta Romana SA, prevazuta de HG 371 din 3 iulie 1998, toate bunurile administrate pana atunci de regie au trecut in proprietatea nou-infiintatei companii . In aceeasi hotarare de guvern se mentioneaza explicit, la articolul 3, aliniatul 1, faptul ca CNPR �nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului�", preciza compania intr-un comunicat.
Pentru a sustine cele afirmate, Posta Romana a prezentat titlul de proprietate asupra respectivului teren, si anume "certificatul emis de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei la data de 1 martie 2002, in baza prevederilor HG 371 din 3 iulie 1998". Intabularea terenului a fost facuta de CNPR in aprilie 2002.

In acelasi document, CNPR a dat detalii si despre licitatiile organizate, conform legii, pentru asociere in vederea valorificarii potentialului terenului respectiv.

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a cerut, la jumatatea lunii septembrie, acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si a fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy .

Solicitarea lui Morar survenea plangerii penale formulata de Chiuariu impotriva lui Tulus, in care il acuza de abuz in serviciu, dosar inregistrat la Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme si in care nu s-a facut nimic pana in prezent, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit DNA, Szolt Nagy, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada decembrie 2004 - iunie 2007, si Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infractiune conexa celor de coruptie.

Hotararea de Guvern 377 este semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian .
Mai mult, nota de fundamentare a HG 377 privind terenul din Calea Victoriei 133-135 explica imprejurarile in care din 1996 imobilul si terenul aferent au intrat in administrarea Regiei Autonome "Posta Romana" (acum Compania Nationala "Posta Romana") din cea a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Nota de fundamentare - publicata pe site-ul Guvernului - este semnata de fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...