din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1386 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » In 2008, avocatii vor plati contributii mai mari in sistemul CAA

In 2008, avocatii vor plati contributii mai mari in sistemul CAA

  Publicat: 20 Dec 2007       2001 citiri       Sursa: UNBR  


Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a stabilit, in sedinta din 15 decembrie, contributia individuala a avocatilor in sistemul CAA si venitul minim garantat al avocatilor stagiari, asa cum este definit prin Statutul profesiei de avocat. Noile prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2008.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Baroul este constituit din toti avocatii inscrisi pe Tabloul avocatilor, care au sediul profesional principal in localitatile de pe raza acestuia.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
De la 1 ianuarie 2008 contributia individuala obligatorie a tuturor avocatilor cu drept de exercitiu al profesiei la sistemul CAA va fi de 10% din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai putin de suma reprezentand cota minima obligatorie si nici mai mult de suma reprezentand cota maxima de contributie obligatorie

Potrivit deciziei UNBR, cota individuala individuala minima obligatorie, in 2008, va fi de 80 de lei pentru avocatii stagiari, si de 150 de lei, pentru avocatii definitivi. Cota maxima va fi de 850 de lei, atat pentru avocatii stagiari cat si pentru avocatii definitivi.

UNBR si-a motivat decizia prin faptul ca de la 1 ianuarie 2004 contributia individuala la sistemul CAA nu a mai fost reactualizata, iar in perioada 1 ianuarie 2004 � 15 decembrie 2007 cheltuielile CAA au crescut semnificativ.

In prezent, cota obligatorie lunara de contributie la fondul de asigurari sociale al avocatilor este de 85 lei pentru avocatii definitivi si 26 lei pentru avocatii stagiari daca nu au venituri sau veniturile din profesie pe luna respectiva sunt de pana la 850 lei pentru avocatii definitivi si,respectiv, 260 lei pentru avocatii stagiari.

Avocatii definitivi sau stagiari care realizeaza venituri brute din profesie in luna respectiva peste 850, respectiv peste 260 lei, sunt obligati sa contribuie la fondul de asigurari sociale, cu 10% din venitul brut lunar realizat din profesie, dar nu mai mult de 720 lei.

800 de lei � venitul minim garantat pentru avocatii stagiari


UNBR a hotarat ca de la 1 ianuarie 2008 venitul minim garantat pentru avocatii stagiari va fi de 800 lei. Acest venit va fi luat in considerare la stabilirea cuantumului sumei ce reprezinta cota individuala minima obligatorie la sistemul C.A.A. datorata de avocatul stagiar.

Potrivit Statutul profesiei, avocatii stagiari trebuie sa inregistreze la barou un contract de colaborare profesionala sau un contract de salarizare in interiorul profesiei, cu clauze obligatorii privind formarea profesionala initiala, pentru a inscrisi in tabloul avocatilor stagiari cu drept de exercitare a profesiei.

"Contractul va mentiona obligatia de a se asigura avocatului stagiar venitul minim garantat pe economia nationala, distinct de veniturile ocazionale ale avocatului stagiar asigurate din asistenta judiciara pentru care a fost desemnat de serviciul de asistenta judiciara al baroului", conform alin. 1 art. 283 din Statutul profesiei de avocat.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...