din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2280 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul de mediere va colabora permanent cu Ministerul Justitiei

Consiliul de mediere va colabora permanent cu Ministerul Justitiei

  Publicat: 27 Jul 2009       1617 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Incepand din 29 august 2008, Consiliul de mediere colaboreaza permanent cu Ministerul Justitiei prin intermediul Directiei Afaceri Europene pentru a transpune Directiva 2006/CE/123 privind serviciile in cadrul pietei interne.

Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
In contextul transpunerii acestei directive, Consiliul de mediere este autoritatea de reglementare in domeniu, fiind astfel implicat direct in acest proces, care trebuie finalizat pana la data de 28 decembrie 2009.

In calitatea sa de autoritate de reglementare, Consiliul de mediere si-a asumat o serie de raspunderi, cum ar fi adaptarea legislatiei din domeniu la reglementarile europene, respectarea termenelor fixate in prealabil pentru toate statele membre, participarea la grupurile de lucru cu celelalte autoritati de reglementare din alte domenii, organizate de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, precum si contributia la crearea sistemului electronic informational referitor la servicii pe piata Uniunii Europene.

In data de 20 iulie 2009, a avut loc reuniunea tuturor autoritatilor de reglementare care intra sub aria de reglementare a Ministerului Justitiei. Scopul acestei reuniuni a fost acela de a evalua prevederile normative in vederea identificarii neconcordantelor cu normele europene si implicit, a alinierii la prevederile Directivei Servicii .

Dupa analiza Legii 192/2006 in corelare cu prevederile Directivei 2006/CE/123, Directia Afaceri Europene a formulat deja o serie de propuneri de modificare a legii, astfel incat sa raspunda cerintelor directivei. Aceste propuneri de modificare a Legii 192/2006 vor face obiectul unui proiect legislativ al Ministerului Justitiei.

Pe de alta parte, Consiliul de mediere se afla in stransa colaborare cu autoritatea responsabila pentru realizarea, operationalizarea si administrarea punctului de contact (PCU) electronic, respectiv Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI).

PCU permite accesul direct al prestatorilor la informatii, insa pentru ca acesta sa poata functiona, fiecare autoritate de reglementare trebuie sa identifice procedurile din cadrul activitatii sale si sa le comunice ASSI prin completarea unor formulare tip.

Astfel, Consiliul de mediere a identificat 32 de proceduri referitoare la activitatea pe care o desfasoara, iar informatiile detaliate au fost transmise catre ASSI in data de 17 iulie 2009.

La finalul acestui proces de transpunere, atat Consiliul de mediere cat si mediatorii autorizati de acesta vor fi conectati la sistemul acesta unic de cunoastere si recunoastere a profesiilor in cadrul Uniunii Europene, iar informatii despre serviciile lor vor putea fi accesate din oricare stat membru al Uniunii Europene.

Anca Elisabeta Ciuca
Presedinte al Consiliului de mediere


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...