Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Bugetarii trebuie sa plece in concediu fara plata

Bugetarii trebuie sa plece in concediu fara plata

  Publicat: 30 Aug 2009       4286 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Guvernul a gasit sambata solutia de a-i constrange s-o faca: a taiat din fondul de salarii al institutiilor. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, face un apel la bugetari sa inteleaga situatia. In semn de solidaritate, toti ministrii Cabinetului Boc au semnat ca renunta la 20 la suta din salariu, pana la sfarsitul anului.

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Procedura de stabilire a zilelor libere fara plata va fi stabilita de fiecare minister in parte, cu respectarea legii, a declarat, sambata, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care a facut un apel catre angajatii din sistemul public sa inteleaga necesitatea acestei masuri temporare.


El a precizat ca reducerea de cheltuieli aferente zilelor libere a fost inclusa in ordonanta de rectificare bugetara, aprobata, sambata, de Guvern.
Executivul a elaborat deja un proiect de lege care prevede ca, in vederea incadrarii in limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, vor acorda, din oficiu, in perioada septembrie-noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fara plata pentru o perioada de 10 zile lucratoare sau, dupa caz, vor dispune reducerea programului de lucru astfel incat veniturile platite salariatilor sa se diminueze cu 15,5% lunar, potrivit Mediafax.


Modalitatea de aplicare a acestei masuri va fi stabilita cu acordul salariatului. "In lipsa acordului sau in cazul in care, urmare optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de patru zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut", se arata in proiectul de lege.


Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru nu vor afecta durata concediului de odihna anual si vor fi asimilate unei perioade de activitate efectiva, inclusiv in specialitate. Salariatul va beneficia in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, altele decat cele salariale.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Bugetarii trebuie sa plece in concediu fara plata
Articole Juridice

A fost modificat Codul muncii
Sursa:

A fost modificat regimul strainilor in Romania
Sursa:

CJUE. Un lucrator nu isi poate pierde in mod automat dreptul dobandit la concediu anual platit pentru ca nu a solicitat concediu
Sursa:Jurisprudenţă

Cauza CEDO: Hulpe si altii impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Intinderea rolului activ al judecatorului in administrarea probelor in litigiile de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale

Decizia CCR nr. 387/2018 privind neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 53 alin. (1) teza intai din Codul muncii (varsta de pensionare a femeilor)
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Legislaţie

LEGEA nr. 297/2018 privind Registrul National de Publicitate Mobiliara si pentru abrogarea OG nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea oper
LEGEA nr. 297 din 3 decembrie 2018 privind Registrul National de Publicitate Mobiliara si pentru abr ...

Legea 287/2018 pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017
Legea nr. 287 din 29 noiembrie 2018 pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privi ...

OUG 100/2018 privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare si investitii
ORDONANTA DE URGENTA nr. 100 din 15 noiembrie 2018 pentru reglementarea unor masuri privind cadrul g ...