Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » MAPDR. Ajutoarele de stat se vor acorda si dupa 1 ianuarie 2010, insa sub o alta forma

MAPDR. Ajutoarele de stat se vor acorda si dupa 1 ianuarie 2010, insa sub o alta forma

  Publicat: 09 Sep 2009       1491 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Ajutoarele de stat se vor acorda si dupa data de 1 ianuarie 2010, numai ca forma acestora va fi diferita. Decizia a fost luata in contextul in care Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a depus eforturi pentru a acorda, in continuare, schemele de sprijin, dar Comisia Europeana a respins propunerile Romaniei.

Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Art. 87 TCE (versiunea consolidata) stipuleaza ca, exceptand situatiile expres prevazute in Tratat, orice fel de ajutor acordat de catre un stat membru, sau prin intermediul resurselor statului, este incompatibil cu Piata Interna comunitara daca distorsioneaza concurenta favorizand unele intreprinderi sau productia anumitor bunuri si afecteaza comertul intre statele membre.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Organizarea puterii supreme de stat, modul de formare si competenta organelor supreme ale statului.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
(Working capital) Suma cu care activele curente depasesc datoriile curente.
Art. 87 TCE (versiunea consolidata) stipuleaza ca, exceptand situatiile expres prevazute in Tratat, orice fel de ajutor acordat de catre un stat membru, sau prin intermediul resurselor statului, este incompatibil cu Piata Interna comunitara daca distorsioneaza concurenta favorizand unele intreprinderi sau productia anumitor bunuri si afecteaza comertul intre statele membre.


De aceea, reprezentantii Ministrerului Agriculturii au identificat forme de sprijin care sunt de interes pentru sectorul agricol si care corespund normelor europene in domeniul ajutoarelor de stat, ce urmeaza a fi notificate.


In acest sens, au avut loc discutii cu producatorii agricoli si expertii CE, fiind deja elaborate unele proiecte legislative care se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2010.


*****


Conform Tratatului de aderare, in perioada 2007 a 2009 Romania a putut aplica masuri de sprijin care nu sunt conforme cu regulile comunitare de ajutor de stat . Producatorii agricoli cunosc aceste forme de sprijin (notificate) si sunt la curent cu faptul ca majoritatea, sub forma actuala, vor inceta din 2010.

Dintre masurile de sprijin din sectorul vegetal si zootehnic care nu respecta regulile comunitare ale ajutorului de stat si care vor inceta incepand cu anul 2010 amintim: • Sustinerea productie marfa la culturile de sfecla de zahar, orez, in si canepa pentru fibra, culturile de soia, tutun;

 • Subventionarea motorinei pentru lucrari agricole;

 • Sprijin acordat pentru legumele produse in serele incalzite;

 • Subventionarea productiei de cartofi de samanta si material saditor pomicol si viticol certificata

 • Sustinerea productiilor de carne de porc si pasare a pui broiler si a productiei de oua de consum (aproductie marfaa)

 • Imbunatatirea calitatii si igienei laptelui de vaca pentru atingerea standardelor de calitate din UE,

 • finantarea materialului seminal congelat de taur folosit la insamantarea artificiala a fermelor din specia bovine.


Unele ajutoare de stat existente vor putea fi continuate si dupa anul 2010, cu unele modificari. Astfel, tipurile de scheme pe care le avem in vedere pentru notificare si aplicare din 2010, sunt: • acordarea de despagubiri in caz de calamitati naturale;

 • asigurarea culturilor si septelului;

 • acordarea de despagubiri pentru animalele taiate, ucise - afectate de boli;

 • conducerea registrelor genealogice a sub forma de finantare servicii;

 • ajutoare legate de indeplinirea cerintelor suplimentare privind bunastarea animalelor;

 • finantarea actiunilor fitosanitare de interes national;

 • sustinerea unor investii in agricultura a garantarea creditelor de investitii;

 • garantarea creditelor (80%) pentru capital de lucru aferenta IMM-urilor ;

 • reducerea accizei pentru motorina utilizata in agricultura, horticultura, inclusiv pentru irigatii, in zootehnie, silvicultura;

 • reducerea accizei pentru energia electrica utilizata a cum ar fi la statiile de pompare pentru irigatii.


In 2008, in colaborare cu producatorii agricoli, au fost initiate si aprobate de CE, doua noi forme de ajutor de stat a conforme cu legislatia UE. Acestea sunt:
- in pomicultura masura intitulata aSprijin financiar pentru pierderile cauzate de inghetul tarziu de primavara in pomiculturaa
- in sectorul vegetal s-a obtinut o reducere a accizei la motorina utilizata in agricultura in anul 2008 (de la 274,625 euro/1000 litri la 80,971 euro/1000 litri, reprezentand o reducere cu 193,654 euro/1000 litri).


De asemenea, conform Regulamentului UE, a fost acordat un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor agricole din toamna 2008, pentru sectorul legume-fructe si pentru agricultura ecologica.Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dialogurile MCP (X) - Utilizarea retelelor de mesagerie electronica in raporturile de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (IX): Incetarea abuziva a contractului de munca in perioada de proba
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VIII): Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca. Ce este si ce nu este confidential?
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

Legea nr. 269/2021 pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 si a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea nr. 269/2021 pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 si a Legii nr. 53/2003 - C ...

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...