din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1899 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Finantele dauneaza grav mediului de afaceri

Finantele dauneaza grav mediului de afaceri

  Publicat: 13 Jan 2008       3370 citiri       Sursa: Evz.ro  


O patroana din Timisoara da in judecata Finantele pentru ca i s-au inventat datorii pe care nu le avea si i s-au blocat ilegal conturile din banci, noteaza Evenimentul Zilei. "Tortionari fiscali", asa i-a calificat Leontina Prodan, patroana unei firme de confectii, pe functionarii de la Administratia Financiara Timisoara.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Concept in temeiul caruia se aproba sau se dezaproba, pe baza unor criterii etice si juridice, obiceiurile,
Persoana asupra careia s-a emis o cambie pe care este obligata sa o onoreze la scadenta. In situatia in care trasul nu accepta la
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Prodan Tiberiu Aurelian - membru al Parlamentului Romaniei.
Contabilitatea care se refera la contabilitatea clientilor si a furnizorilor.
Suma de bani sau alte valori care trebuie platite de catre un debitor unei alte persoane,
Prodan Tiberiu Aurelian - membru al Parlamentului Romaniei.
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Prodan Tiberiu Aurelian - membru al Parlamentului Romaniei.
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Depasire a legalitatii,
Practicile comerciale anticoncurentiale (inclusiv exploatarea incorecta a clientilor sau eliminarea concurentilor) in care o firma dominanta se poate angaja, pentru a-si mentine sau intari pozitia pe piata.
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Kovacs Attila - membru al Parlamentului Romaniei.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Kovacs Attila - membru al Parlamentului Romaniei.
Cazul Leontinei Prodan scoate la lumina o pactica ce afecteaza grav multe firme . Din cauza incompetentei functionarilor fiscali, foarte des, in special firmele mici, trebuie sa refaca zeci de situatii doar pentru a dovedi ca sunt cu taxele la zi. Din aceleasi motive apar datorii catre stat inexistente, datorii pe care Finantele au puterea sa le execute fara discutii. Celor care o patesc li se spune sec: "Dati-ne in judecata, si daca aveti dreptate nu e nicio problema, va recuperati banii".

Prezumtia de vinovatie

Povestea firmei PIF SRL din Timisoara are toate ingredientele unei afaceri de succes. Leontina Prodan are 20 de angajati cu care produce uniforme scolare.

"Ne-am creat nisa asta prin proiecte comune cu scolile. Avem comenzi si teoretic ar trebui sa ne mearga bine. Dar ne-au terminat Finantele, ne terorizeaza. Ne-au inventat datorii care nu exista. Ne-au blocat conturile. Cand am mers la ei, ne-au spus ca nu este nicio problema daca avem dreptate, sa venim cu actele si recuperam banii", povesteste patroana. Primele probleme au aparut in 2006. "Ne-am trezit cu contul blocat cu justificarea ca avem din 2001-2004 datorii la sanatate. Ne-au tras din cont 6.277 de lei noi, din care am mai recuperat doar 80 la suta", povesteste Prodan .

Contabilul firmei a trebuit sa reconstituie doate documentele din perioada indicata de AVAS pentru a demonstra ca s-au platit impozitele. Pentru ce nu am mai gasit actele, a ramas confiscat de Finante. "Au venit cu japca si ne-au luat banii. Am lucrat trei saptamani forja pentru Finante, ca sa dovedim ca nu avem datorii", spune Cristian Burcea, care la vremea respectiva se ocupa de contabilitate .

Accize pentru alcool si tutun la atelierul de confectii

A doua patanie cu Finantele pare fictiune. "Ne-am trezit in 2006 cu conturile blocate din nou. Cand am intrebat, am aflat ca avem o datorie din accize la tutun si alcool", povesteste patroana firmei. Suma nu era foarte mare, 1.100 de lei, dar suficienta pentru a da iar peste cap activitatea firmei.

"Am comenzi, am de lucru si in loc sa ma ocup de asta umblu pe la Finante", spune Prodan . Dupa ce a atras atentia ca nu are ca obiect de activitate nimic legat de tutun si alcool a obtinut anularea creantei fictive, insa s-a trezit cu alta surpriza. Firma figureaza in continuare cu datorii: penalitati si dobanzi la datoria inventata de stat .

Cireasa de pe tort a venit anul trecut, cand Finantele au blocat din nou conturile, de data aceasta pentru presupuse datorii reprezentand TVA. "Eu nu mai pot continua asa. Ma gandesc serios sa inchid pentru ca nu se mai poate asa. Sunt niste tortionari fiscali", spune Prodan . Sefii Directiei Finantelor Publice Timis au refuzat sa raspunda la telefoane pentru a-si exprima punctul de vedere.

POLITICA - Zeci de firme afectate

Radu Nicosevici, presedintele Confederatiei Intreprinzatorilor Privati din Timis (CIPT), spune ca acest caz nu e singular. "Sunt zeci de firme mici in situatia aceasta. Este efectiv o bataie de joc", a declarat Nicosevici. Corina Dragomirescu, vicepresedintele CIPT, spune ca programul informatic al Finantelor Publice a generat parte din problema.

"Au schimbat programul si este unul prost. In plus, functionarii nu sunt foarte bine instruiti. Foarte des se pierd date si suntem noi pusi sa dovedim cu acte originale ca am platit impozitele", spune Dragomirescu.

REALITATE - Firme la cheremul functionarilor

Camera de Comert le poate acorda consiliere celor aflati in situatii similare, spune presedintele Georgica Cornu. "Putem sa intervenim oficial cu o pozitie proprie pe care sa o prezentam Finantelor. Oricum este un abuz sa blocheze conturile firmei, fara sa anunte inainte. Este foarte grav daca s-a comis un astfel de abuz . Din pacate se tot vorbeste de firmele mici si mijlocii, dar adevarul este ca nu se face nimic pentru ele. Nu sunt protejati de astfel de abuzuri care pot sa ii afecteze grav".

REACTII - Au prea multa putere

Avocatul Florin Kovacs spune ca patroana fabricii de confectii poate depune o plangere penala impotriva functionarilor de la Finante care au gresit. "Trebuie sa-i dea in judecata si sa le faca plangeri penale", a declarat Kovacs . Acesta a mai adaugat ca actuala legislatie permite Finantelor Publice sa distruga o firma. "Se fac controale la furnizorii si clientii firmei pana cand se satura de controale si renunta la afacerile cu firma in cauza. Pot distruge o firma daca vor", a spus Kovacs .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...