din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1919 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Mituirea doctorilor ar putea deveni legala

Mituirea doctorilor ar putea deveni legala

  Publicat: 21 Jan 2008       3230 citiri       Sursa: Avocatnet  


Atestarea autenticitatii unui act; a da forma legala unui act, document.
Mituirea doctorilor este un fenomen atat de obisnuit in societatea romaneasca incat au aparut si propuneri de legalizare.

(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Denumire data monedei unice europene.
(termen CNA). Ansamblul programelor de radiodifuziune sau de televiziune, al emisiunilor si al celorlalte elemente ale unor servicii specifice, furnizat de un radiodifuzor,
Tabel care infatiseaza rezultatele unor calcule efectuate pe baza de elemente
Cinteza Mircea - membru al Parlamentului Romaniei.
Cea mai recenta vine din partea Colegiului medicilor din Cluj, care cere autoritatilor sa modifice legislatia astfel incat sa le permita doctorilor sa primeasca asa anumitele atentii din partea pacientilor, dupa ce acestia s-au insanatosit.


Propuneri sunt si din partea ministerului Sanatatii, insa, totul e doar la nivel de dezbatere. Intre timp, in studiile privind coruptia, medicii apar alaturi de politisti si vamesi ca printre cele mai corupte categorii profesionale.

Obiceiul, se spune, s-ar fi impamantenit in vremea comunistilor. Atentia pentru medic putea fi de la banalul pachet de tigari sau de cafea, in orase, la cosul cu oua sau gaina, la tara, pana la diverse sume de bani .

Exista mentalitatea pacientului ca medicul te trateaza mai bine daca "ii dai" ceva. Dar exista si mentalitatea medicilor ca daca "le dai" ceva iti dau si ei mai multa atentie sau, pur si simplu, iti dau atentie.

Legalizarea ar diminua mitele

Presedintele Colegiului medicilor din Cluj, Mircea Barsan, e de parere ca fenomenul s-ar putea diminua prin legalizarea atentiilor pe care le primesc medicii.

"Atentiile sunt cu totul altceva. Hai sa legiferam, sau sa propunem parlamentului legiferarea acestui lucru. Sa copiem modele occidentale. Peste tot in lume se poate da o atentie la medic, fara sa fie o problema, dar intr-o anumita limita."
In ultimii ani, au existat propuneri cu acelasi scop si din partea Ministerului Sanatatii.

Solutia ministerului era ca pacientii sa nu mai dea medicului o anumita suma de bani, ci sa o doneze spitalului in care au fost tratati.

Pe de alta parte, Casa Nationala de Asigurari de sanatate a propus la un moment dat, ca bolnavii sa achite o anumita suma pentru fiecare serviciu medical de care beneficiaza.

Experienta altor tari

Metoda este folosita si in Ungaria. Taxa este simbolica, de circa 1 euro. Colaboratorul BBC la Budapesta, Giula Kestei sustine ca efectele acestei taxe sunt pozitive:

"Oamenii continua sa dea atentii medicilor, dar s-a redus simtitor volumul acestora."

O asemenea taxa a fost introdusa si in Cehia si Slovacia. Insa, in aceasta din urma tara a fost eliminata, pe motiv ca oamenii saraci nu-si permiteau plata taxei.

Pentru Romania, medicul Mircea Cinteza, fost ministru al sanatatii, vede o alta solutie: legalizarea unei asa numite taxe de succes

"In clipa in care te duci la restaurant, peste tot in lume, ai 10 sau 15 % taxa de serviciu . Nu vad de ce in lumea medicala sa nu se legifereze o astfel de taxa, sa existe un barem maximal si o impozitare a acestei taxe." a spus Mircea Cinteza .

Numai ca, in ultimii ani, au aparut forma mai complexe de mituire a medicilor, nu numai pentru un tratament sau o operatie, ci si pentru influentarea unor licitatii sau favorizarea unor firme de medicamente pe piata medicala.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...