din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2127 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Haiti: Raportul de situatie al ONU

Haiti: Raportul de situatie al ONU

  Publicat: 19 Jan 2010       1801 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Acest document a fost elaborat de Biroul de Coordonare a Asistentei Umanitare / ONU din New York si tradus de Centrul de Informare ONU pentru Romania.

Ansamblul operatiilor de organizare, deplasare, aprovizionare etc. ce permit functionarea unei armate, intreprinderi etc.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Ansamblul operatiilor de organizare, deplasare, aprovizionare etc. ce permit functionarea unei armate, intreprinderi etc.
Sunt subiectele derivate ale dreptului international, titulare de drepturi si obligatii in conformitate cu normele internationale, instituite de state prin acorduri incheiate intre ele.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Organizatia Internationala pentru Migratie (OMI) este un organism interguvernamental, cu statut diplomatic si misiune umanitara, infiintat in 1951 si format din peste 110 state membre sau cu statut de observator, printre care si Romania.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel



Aspecte importante/prioritati:





  • In data de 16 ianuarie, numarul total de oameni salvati era de 71;



  • Combustibilul ramane o problema pentru operatiunile umanitare, se impugn restrictii de combustibil



  • Portul este inpracticabil, iar aeroportul supraaglomerat



  • Este nevoie de cel putin 20 000 de corturi, in timp ce in tara sunt disponibile doar 3-4 000;



  • Secretarul General, Coordonatorul pentru Situatii de Urgenta si alti oficiali ONU au vizitat zona afectata




Prezentare de ansamblu :


Este o situatie precara in ceea ce priveste adaposturile, apa, hrana si ingrijirea medicala. Prioritatile guvernului sunt deocamdata evacuarea supravietuitorilor din Port-au-Prince si crearea unor planuri mai ample de asistenta umanitara. Cele mai afectate zone sunt: Croix de Pre (aproape toate cladirile daramate), Leogane (80-90% dintre cladiri) si Petit Goave (20% dintre cladiri sunt distruse).

Problema combustibilului este din ce in ce mai grava. Pretul a crescut la echivalentul a 10$ galonul. Departamentul de Logistica a declarat ca 10 000 de galoane au fost transportate din Santo Domingo pe 17 ianuarie.

Exista o problema si cu spitalizarea ranitilor, intrucat spitalele s-au suprapopulat, iar pacientii au fost trimisi in alte orase. Crucea Rosie Dominicana impreuna cu Universitatea din Santo Domingo amplaseaza un spital militar de campanie in Jimani.

Ban Ki-Moon, Secretarul General ONU, John Holmes - coordonatorul pentru situatii de urgenta, sefa Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Helen Clark si alti oficiali au vizitat zonele afectate si s-au intalnit cu oficialitatile si cu reprezentantii misiunii ONU in Haiti


Echipele de cautare si salvare au reusit sa resusciteze 13 vieti in data de 16 ianuarie, numarul persoanelor salvate ajungand astfel la 71. La fata locului sunt prezente 43 de echipe de salvatori, insumand 1 739 de persoane si 161 de caini. Cea mai mare parte a zonelor grav afectate din Port-au-Prince a fost scanata deja.

Capitanul Portului WFP a intocmit o evaluare a portului avariat in care se precizeaza faptul ca pilonul din sud este intact, insa nu si drumul de acces. Se asteapta ca reparatiile sa se efectueze in urmatoarea saptamana, in coordonare cu Minsterul Afacerilor Publice. Este recomandat ca vasele ce ajung in port sa fie redirectionate catre Cap-Haitien. Aeroportul din Port-au-Prince ramane in continuare congestionat. Grupul de logistica a mentionat ca trei unitati de stocare mobile au ajuns in Haiti si alte zece urmeaza sa fie trimise pentru a suplimenta capacitatea de stocare din Port-au-Prince. Serviciul Umanitar Aerian al Natiunilor Unite (UNHAS) a inceput zborurile de pasageri si cargo in data de 17 ianuarie din Santo

Domingo in Port-au-Prince pentru sustinerea comunitatii umanitare, printre care agentiile ONU, organizatiile internationale sau ONG-urile donatoare.

World Food Programme a instalat patru puncte de distributie in Port-au-Prince pentru a veni in ajutorul a 14 zone de adaposturi ce au fost indicate de Guvern. WFP a distribuit biscutiti energizanti, plus rezerve alimentare pentru 7 zile unui numar de 73.000 oameni pe 17 ianuarie. Ramane insa o nevoie urgenta de hrana gata pregatita pentru consum, precum si combustibil si suplimentarea capacitatii de transportare auto a distributiilor.

Guvernul a anuntat ca isi va concentra eforturile in vederea desfasurarii urmatoarelor interventii in zonele afectate: cresterea asistentei medicale la fata locului pentru populatia afectata; intarirea capacitatii unitatilor de asistenta medicala de baza care sunt inca apte sa functioneze, prin aprovizionare cu echipamente medicale, medicamente si personal, precum si consolidarea facilitatilor chirurgicale si a spitalelor.

In ceea ce priveste canalizarea, reparatiile sunt in desfasurare, incluzand instalarea toateletor chimice in suburbia Petionville. WASH Cluster coopereaza in stransa legatura cu regia de apa al Guvernului si cu alte agentii, inclusiv pentru adapost si hrana. Distributia ajutoarelor care nu fac parte din sectorul alimentar este in desfasurare, obiectivul fiind de a ajunge la 60.000 de persoane pe zi.

In ceea ce priveste situatia corturilor disponibile, 1800 au fost funizate de catre Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati, 1200 de catre Organizatia Internationala pentru Migratie ( care se afla in discutii cu guvernele statelor donatoare pentru a obtine un numar mai mare); nu se stie exact cate corturi au fost aduse de catre Crucea Rosie. Shelter Cluster le-a cerut organziatiilor partenere sa ofere informatii cu privire la situatia articolelor de prim-ajutor, precum si posibilele locatii pentru amplasarea de tabere.

Pentru asigurarea unei coordonari eficiente, Humanitarian Country Team a format 12 clustere, de fiecare fiind responsabile agentii precum OIM, UNICEF, WFP, OMS, etc.

Guvernul a subliniat importanta implicarii societatii civile haitiene, precum si a municipalitatilor. Echipa UNDAC coordoneaza operatiunile OSOCC, monitorizand si evaluand cu ajutorul Mecanismulul European pentru protectie Civila. 4 Membrii UNDAC si OCHA se afla in Republica Dominicana si se ocupa de tranzitul ajutoarelor.

Fonduri


Ajutorul umanitar de urgenta este finantat in proportie de 9%. Din 575 milioane de dolari SUA cat au fost solicitate, 51 de milioane au fost deja donate, alte 32 de milioane fiind promise. Acest calcul nu ia in considerare si contributiile facute in afara acestui apel. Numeroase tari sunt in standby in incercarea lor de a sustine operatiunile umanitare. Cateva guverne africane au promis sa ofere sprijin prin trimiterea de doctori in zonele afectate. Libia si Rwanda au oferit founduri , iar Nigeria a trimis un contingent de 121 de politisti care sa coopereze cu UN.



Citeşte mai multe despre:    ONU    Cutremurul din Haiti    Croix de Pre    Leogane    Petit Goave    Crucea Rosie    Ajutor umanitar

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 440

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 1367

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1516

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 1974

ICCJ: Termenul din Legea 50/1991 stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei este unul de recomandare
01 Jul 2021 | 1762

CCR: Sanctionarea cu revocarea din functie a Avocatului Poporului trebuie sa aiba la baza criterii obiective
30 Jun 2021 | 1079



Articole Juridice

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Perioadele de crestere a copilului realizate in alte state membre trebuie luate in considerare la calcularea pensiei pentru limita de varsta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Nu constituie discriminare interzicea purtarii vizibile a semnelor religioase, filozofice sau spirituale in cazul in care se aplica in mod general si nediferentiat tuturor lucratorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti