Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul vrea să interzică total fumatul la locul de muncă

Guvernul vrea să interzică total fumatul la locul de muncă

  Publicat: 30 Jan 2008       4890 citiri       Sursa: Gandul.info  


Fumatul în cârciumi, restaurante şi discoteci va fi permis doar într-o incintă care nu trebuie să fie mai mare de jumătate din suprafaţa totală a spaţiului închis destinat clienţilor, se arată într-un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi care va intra azi în dezbatere publică.

Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Spaţiile pentru fumat vor fi delimitate, astfel încât să asigure izolarea completă de restul încăperii. Acestea trebuie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului.

În acest proiect se stipulează şi interzicerea totală a fumatului la locul de muncă, inclusiv în camerele individuale. Vor fi protejate în acest fel halele industriale, spaţiile de depozitare, sălile de şedinţă, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile şi camerele, potrivit actului normativ amintit.

Totodată, se prevede interzicerea comercializării produselor din tutun în magazinele situate în incinta şi pe o rază mai mică de 200 de metri de orice punct al perimetrului exterior al spitalelor şi al unităţilor de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior. Autorii proiectului de ordonanţă susţin că această obligativitate nu are un efect major asupra mediului de afaceri, în sensul diminuării cifrei de afaceri a unităţilor care comercializează tutun. Gilda Lazăr, Corporate Affairs Director la producătorul de ţigarete JT International, spune însă că delimitarea unor arii fixe de restrângere a comerţului de ţigarete va genera situaţii ciudate şi dă ca exemplu spitalul Witing din Bucureşti. Dacă se ţine cont de raza de 200 metri, ar trebui să se interzică comercializarea ţigărilor în Gara de Nord, Piaţa Matache şi într-o benzinărie Petrom aflată în imediata apropiere.

Nerespectarea noilor prevederi se va sancţiona cu amenzi de până la 50.000 lei, dar şi cu suspendarea activităţii până la „remedierea situaţiei”.

Tot astăzi va intra în dezbatere publică şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii privind publicitatea şi sponsorizarea pentru produsele de tutun. Actul normativ, elaborat de Ministerul Sănătăţii, prevede interzicerea totală a publicităţii pentru produse de tutun, inclusiv la punctele de vânzare, pe orice material tipărit şi pe orice obiect, în cinematografe, în presă, pe copertine şi pe alte structuri de prezentare, începând cu 1 iulie anul acesta. Gilda Lazăr spune că prin material de tipărit se înţelege inclusiv pachetul de ţigarete, iar în categoria “orice obiect” intră scrumierele, brichetele, maşinile care transportă ţigaretele etc.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Legislatia pensiilor militare are un caracter special, derogatoriu, si nu poate fi completata cu dispozitiile Legii nr. 263/2010
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.620/18.10.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021
Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I ...

OUG 68/2021 pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID
ORDONANTA DE URGENTA nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplica ...

Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile impleme
Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de com ...