din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2098 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana propune noi norme pentru etichetarea alimentelor

Comisia Europeana propune noi norme pentru etichetarea alimentelor

  Publicat: 31 Jan 2008       3948 citiri       Sursa: NewsIn  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a adoptat, miercuri, un proiect de regulament potrivit caruia pe etichetele produselor alimentare trebuie afisate, in mod clar si lizibil, informatii esentiale referitoare la produsul respectiv, a informat Comisia Europeana .

Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
(C.N.V.M.)Este o autoritate administrativa autonoma cu personalitate juridica, ale carei atributii principale sunt
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Proiectul de regulament stabileste principiile generale pentru etichetarea produselor alimentare, ce trebuie respectate in cadrul industriei alimentare.

"Aceste principii includ cerinte privind lizibilitatea etichetei, care trebuie sa afiseze caractere de cel putin trei milimetri, claritatea si acuratetea acesteia, precum si cerinta potrivit careia prezentarea unor informatii optionale nu va distrage atentia de la informatiile obligatorii", se precizeaza in comunicatul Comisiei.

Astfel, propunerea adoptata miercuri solicita afisarea clara, pe partea anterioara a ambalajului produsului alimentar a continutului sau energetic, precum si a cantitatii de grasime si de sare. In plus, trebuie specificata proportia acestor elemente in comparatie cu dozele de referinta, cum ar fi doza zilnica recomandata.

De asemenea, proiectul de regulament propune obligativitatea ca toate alimentele care contin substante alergene, precum alunele, laptele sau pestele, sa mentioneze acest lucru pe eticheta.

"Acesta reprezinta un pas inainte fata de cerinta actuala privind etichetarea referitoare la alergeni care este aplicata, la nivel comunitar, doar in cazul produselor alimentare preambalate", informeaza Comisia . Conform noilor norme, va trebui ca si in cazul alimentelor neambalate dar si a celor servite in restaurante sau de catre unitatile de catering sa fie indicata prezenta alergenilor.

Propunerea Comisiei are drept scop facilitarea accesului consumatorilor la cele mai importante informatii afisate pe etichetele produselor alimentare, dar si asigurarea unei oarecare uniformitati a modului de prezentare in toate statele membre.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...