Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Egalitatea de gen: din nou pe ordinea de zi la Parlamentul European

Egalitatea de gen: din nou pe ordinea de zi la Parlamentul European

  Publicat: 11 Feb 2010       1495 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Violenta, diferenta de remunerare intre femei si barbati si discriminarea se afla in momentul de fata in centrul atentiei deputatilor europeni.

Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Legaturta juridica intre copil si tata izvorand din descendenta naturala sau din infiere.
Legaturta juridica intre copil si tata izvorand din descendenta naturala sau din infiere.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Totalitate a actiunilor: primire, pastrare, evidenta, manuire, eliberare, care compun activitatea de administrare,
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.

O audiere ce a avut loc la Parlament saptamana trecuta si un raport ce va fi dezbatut in plen luni subliniaza importanta egalitatii de gen, care se numara si printre prioritatile presedintiei spaniole a UE.


a€žFemeile si barbatii nu pot decat sa aiba de castigat de pe urma unei societati mai egalitare, debarasate de stereotipurile sexistea€ś, se arata in raportul deputatului european Marc Tarabella (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Belgia) - raport ce va fi dezbatut in plen la Strasbourg saptamana viitoare.


Violenta impotriva femeilor reprezinta o problema grava in UE


In cadrul unei audieri organizate pe 28 ianuarie in cadrul comisiei pentru drepturile femeilor si egalitatea de gen, deputata europeana Ilda Figueiredo (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Portugalia) a aratat ca a€žegalitatea se afla in centrul progresului sociala€ś.


a€žViolenta impotriva femeilor, sub toate formele sale, reprezinta o problema grava in Uniune, aproximativ 20%-25% din femei fiind supuse violentei fizice in cursul vietii lor de adult si peste 10% din femei fiind victime ale violentei sexualea€ś se arata in raportul parlamentar, care cere Comisiei Europene sa infiinteze o Zi europeana pentru combaterea violentei impotriva femeilor. Insa a€žstrategia europeana sufera de un limbaj frumos combinat cu prea putina actiunea€ś, a aratat in cadrul audierii doamna Marije Cornelissen (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Tarile de Jos).


Stereotipurile sexiste trebuie combatute


Raportul domnului Tarabella mai cere si lansarea unor campanii de sensibilizare in scoli si la locurile de munca pentru a combate stereotipurile sexiste, pentru ca nimeni sa nu mai fie uimit ca o femeie conduce un autobuz sau un barbat spala rufe. Raportul cere in acelasi timp Comisiei sa sprijine orice demers care vizeaza instaurarea unui concediu de paternitate la nivel european.


a€žConcediul de maternitate si cel de paternitate ar trebui sa aiba durate egale; de zeci de ani cerem barbatilor sa se integreze in activitatile casnice: sa introducem acum acest echilibru pe plan legala€ś, a spus saptamana trecuta la Parlamentul European Marisa Soleto, director al Fundatiei a€žMujeresa€ś.


Salariu egal pentru munca egala


Diferenta de remunerare intre femei si barbati stagneaza la un nivel important (intre 14% si 17,4%) din 2000. De aceea, Parlamentul European cere statelor membre sa A« promoveze in special principiul a€žsalariu egal pentru munca egalaa€ťA».


Conform raportului, a€žfemeile au obtinut 58,9% din diplomele universitare din Uniune, sunt majoritare in studiile de comert, gestiune si drept, insa raman minoritare in posturile care implica responsabilitatia€ś si ocupa mai degraba locuri de munca cu fractiune de norma, pe durata determinata sau slab remunerate. a€žAvem nevoie de participarea totala a femeilor la procesul de luare de deciziia€ś, a subliniat in cadrul audierii Prof. Sylvia Walby de la UNESCO.


Raportul parlamentar mai arata ca femeile au fost afectate pe plan personal si profesional de criza economica, dar ca aceasta ofera in acelasi timp un potential urias. Raportul va fi dezbatut in plen luni si votat miercuri. Dezbaterea si votul vor fi transmise in direct pe site-ul nostru.Citeşte mai multe despre:    Parlamentul European    Egalitate de sanse    Egalitatea de gen

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1142

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 702

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 563

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 582

Consiliul Concurentei: Romania exporta mai mult in tarile din Vestul Europei decat in Est
22 Jun 2019 | 566

Presedintele Romaniei a participat la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, 20-21 iunie 2019)
22 Jun 2019 | 566Articole Juridice

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Egalitatea in drepturi la acordarea pensiei sociale minime garantate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la viata privata pe retelele de socializare, intre victima si iresponsabil
Sursa: Irina Maria Diculescu

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 388/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 115/1996 si din Legea 176/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 250/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 386 alin. (1) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei