din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2003 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comercianti falsi, cercetati pentru infractiuni informatice

Comercianti falsi, cercetati pentru infractiuni informatice

  Publicat: 10 Aug 2010       1921 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Zece membri ai unei retele infractionale, suspectati ca postau pe site-uri de vanzari auto anunturi fictive, in urma carora au primit peste 160.000 de lei de la potentiali cumparatori, sunt cercetati de politisti si procurori.

Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Vanzarile facute prin abordarea activa a clientilor individuali, in interiorul fie al teritoriului exclusiv al unui alt distribuitor, fie al clientelei exclusive a unui alt distribuitor; aceasta se poate face, de exemplu, prin:
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
Fapta care da nastere, modifica ori stinge raportul juridic penal.
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Fapta care da nastere, modifica ori stinge raportul juridic penal.

Ieri, au fost efectuate noua perchezitii domiciliare in judetele Alba, Mures si Hunedoara, fiind ridicate peste 2.000 de euro, carduri bancare, un pistol cu aer comprimat, munitia aferenta acestuia si trei sabii.



La data de 9 august a.c., politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Alba Iulia, au realizat o actiune avand ca scop destructurarea unei grupari specializate in comiterea de infractiuni informatice.
La actiune au participat si politisti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Targu Mures si Inspectoratului de Politie al Judetului Alba.

In fapt, pe raza Municipiului Alba Iulia, in cursul anilor 2008-2009, s-a constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii de resurse financiare ilicite din comiterea unor infractiuni informatice si din inselaciuni. Gruparea a fost constituita din initiativa lui B. Radu, considerat coordonatorul activitatilor infractionale.

Din cercetari a reiesit ca membrii gruparii postau pe site-uri de vanzari auto, de pe conturi create cu date fictive, anunturi privind vanzarea unor autoturisme la mana a doua, aduse din Germania, lasand pentru contact un numar de telefon.

Fiind contactati telefonic de potentialii clienti, suspectii ii determinau sa le trimita diferite sume de bani (reprezentand avans pentru contract, achizitie numere provizorii, transportul autoturismului din Germania in Romania, etc.), in mai multe conturi bancare. Codul IBAN al contului era comunicat la telefon. Au fost si cazuri cand banii au fost trimisi de catre persoanele vatamate prin intermediul unor societati care ofera servicii de transfer international de bani .

Pentru a intari convingerea victimelor ca afacerea ar fi reala si a le determina sa le trimita banii, suspectii le trimiteau acestora prin fax diverse acte false: antecontracte, copii de pe cartile de identitate ale titularului contului in care se trimiteau banii. In convorbirile telefonice pe care le aveau cu victimele, membrii gruparii isi declinau identitati fictive sau se prezentau cu identitatea unor altor persoane . Pentru a nu se deconspira, acestia schimbau frecvent anunturile postate pe internet, lasand alte date de contact (alte nume si numere de telefon). In urma cercetarilor, prejudiciul a fost estimat la peste 160.000 de lei.

Ieri, 9 august, au fost desfasurate noua perchezitii domiciliare in judetele Alba, Mures si Hunedoara, fiind identificati: B. Radu, T. Dragos, N. Gabriel, L. Petru, D. Iulian, G. Iuliu, B. Andrei, H. Gabriel, L. Gheorghe, P. Horea, cu varste cuprinse intre 22 si 36 de ani.

In urma perchezitiilor au fost ridicate, in vederea continuarii cercetarilor, doua laptop-uri, un hard disk, o unitate centrala, 2.150 de euro, carduri bancare, telefoane mobile, un pistol cu aer comprimat, 140 proiectile metalice de calibru 4.5 mm, trei sabii, catuse si mai multe medii de stocare a datelor (CD, DVD).

In baza probatoriului administrat in cauza de politisti, suspectii B. Radu, T. Dragos si N. Gabriel au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurorii D.I.I.C.O.T. Alba, pe baza de ordonanta, iar astazi, 10 august, au fost prezentati Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventiva. Cei trei au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, fiind introdusi in arestul I.P.J. Alba.

Cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire si sprijinire de grup infractional organizat, fapta prevazuta si pedepsita de Legea nr. 39/2003, introducerea fara drept de date informatice intr-un sistem informatic, rezultand date necorespunzatoare adevarului, in scopul de a fi utilizate in vederea producerii de consecinte juridice, in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de Legea nr. 161/2003 si inselaciune in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de art. 215 Cod Penal, complicitate la inselaciune in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de art. 26 Cod Penal raportat la art. 215 Cod Penal.



Citeşte mai multe despre:    DIICOT    Infractiuni informatice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Cazuistica Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in materia infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantila
18 Aug 2019 | 641

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat care a actionat pe raza judetului Galati si a municipiului Bucuresti
07 May 2019 | 843

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat din Slatina, judetul Olt, specializat in savarsirea infractiunii de contrabanda
18 Apr 2019 | 685

DIICOT: Cercetari penale fata de un grup infractional organizat, frauda informatica in forma continuata si fals informatic in forma continuata
18 Apr 2019 | 806

Tribunalul Bucuresti anunta protest: toate dosarele care au termen in intervalul 28 februarie - 7 martie, cu exceptia urgentelor, vor fi amanate
28 Feb 2019 | 1681

Ce vizeaza modificarile aduse legilor justitiei de O.U.G. 92/2018?
25 Oct 2018 | 1309



Articole Juridice

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Statele membre ale UE nu pot interzice comercializarea lentilelor de contact prin internet
Sursa: EuroAvocatura.ro

Comert online. Recomandari pentru cumparaturi online
Sursa: EuroAvocatura.ro

Criminalitatea fara violenta � fraudele informatice
Sursa: Inspectoratul General al Politiei si DIICOT

Jurisprudenţă

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Conditiile de operare a retinerilor din salariu.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Decizia civila nr. 2314/2020 din 20.07.2020

Perioada serviciului de permanenta al procurorilor fara prestarea activitatii nu constituie timp de lucru
Pronuntaţă de: Tribunalul Valcea - Sentinta Civila nr. 867 din 24.09.2020.

Pentru admiterea revizuirii faptele trebuie sa fie noi, iar nu mijloacele de proba in dovedirea unei fapte sau imprejurari cunoscute de instanta la solutionarea cauzei
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 40/A/2019

Aplicarea legii penale mai favorabile.Trafic de persoane
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL GALATI - Sectia penala, Sentinta penala nr. 140/09.04.2012, definitiva la 10.05.2012