din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2885 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an

BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an

  Publicat: 29 Sep 2010       1181 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Politica monetara este reglementata de Articolele 105?111 (fostele Articole 105-109)din Tratatul de constituire a Comunitatii Europene. Este fundamentala pentru uniunea economica si monetara (UEM).
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (CA al BNR) a decis, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an, informeaza BNR.

Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, ce indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Masura a inflatiei de baza utilizata de BNR, care reflecta variatia preturilor libere si cu volatilitate relativ redusa;
Suta Vasile - membru al Parlamentului Romaniei.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Politica monetara este reglementata de Articolele 105?111 (fostele Articole 105-109)din Tratatul de constituire a Comunitatii Europene. Este fundamentala pentru uniunea economica si monetara (UEM).
Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, ce indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului:

De asemenea, Consiliul a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.



CA al BNR reafirma ca BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Potrivit unui comunicat de presa al Bancii Centrale, majorarea cotei standard a TVA incepand cu 1 iulie 2010 a determinat cresterea ratei anuale a inflatiei la nivelul de 7,58 la suta, in luna august, comparativ cu 7,14 la suta in luna precedenta, si 4,38 la suta in luna iunie.

In acelasi timp, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a urcat la 4,5 la suta in luna august a.c. dupa plasarea, in prima jumatate a acestui an, in jurul nivelului de doi la suta .

In ceea ce priveste perspectiva pe termen scurt, existenta unor riscuri privind evolutiile preturilor administrate si ale preturilor volatile ale produselor alimentare in context sezonier si al efectului de baza, precum si persistenta incertitudinilor privind efectele masurilor de consolidare fiscala, ceea ce, in contextul situatiei curente de pe scena sociala si politica interna, reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste.

De asemenea, analiza indicatorilor macroeconomici releva continuarea cresterii alerte a exporturilor, repercutata si la nivelul fluxurilor importurilor de completare, alaturi de dinamica pozitiva a productiei industriale, dar si ramanerea in teritoriul negativ a evolutiilor anuale ale indicatorilor relevanti pentru evolutia cererii interne.

In plan monetar, CA al BNR constata prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat in conditiile unor evolutii divergente ale componentelor sale in lei si in valuta, precum si cresterea rapida in continuare a creditului guvernamental.

Pe fondul acestor concluzii, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an, precum si a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit .

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 noiembrie 2010, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.



Citeşte mai multe despre:    Dobanda de referinta    BNR

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

BNR a stabilit rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite pentru 24 noiembrie-23 decembrie 2023
22 Dec 2023 | 411

BNR: Lansare moneda din argint cu tema 150 de ani de la nasterea lui Vladimir Ghika
22 Dec 2023 | 444

Beneficiarii OUG 92/2020 privind sprijinirea angajatorilor si salariatilor afectati de CoVid-19
31 May 2020 | 1903

Emisiune numismatica: cu tema 70 de ani de la stabilirea relatiilor politico-diplomatice intre Romania si Republica Populara Chineza
05 Nov 2019 | 1451

Emisiune numismatica: BNR a lansat in circuitul numismatic monede din aur si alama pentru colectionare si a pus in circulatie o moneda de alama cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Regina Maria
26 Oct 2019 | 1095

BNR: Emisiune numismatica cu tema 75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord
05 Oct 2019 | 1041



Articole Juridice

Acoperirea prejudiciului moral si imbogatirea fara justa cauza. Criterii de acordare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Noile reglementari privind ucenicia la locul de munca. Conditii de angajare, drepturi si obligatii ale partilor
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

Facilitatile acordate angajatorilor care incadreaza persoane aflate in somaj sau in dificultate
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Avantajele incadrarii in munca a tinerilor absolventi
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Producerea unui prejudiciu in patrimoniul angajatorului de catre un salariat al sau este de esenta raspunderii patrimoniale. Conditii raspundere patrimoniala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr. 158 din data de 15 martie 2019

Recuperarea prejudiciului cauzat angajatorului prin sanctionarea contraventionala a salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul SIBIU � Sentinta nr. 462/21.09.2020

Decizia CCR nr. 139/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Actiune in anularea unui incident de plata
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 217 din 3 februarie 2016