Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4 la suta din totalul pietei

Piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4 la suta din totalul pietei

  Publicat: 22 Oct 2010       916 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4%, conform ultimului studiu al Companiei de cercetare Novel. Astfel, comertul ilicit a scazut semnificativ fata de nivelul record, de 36,2% in luna ianuarie, dar este in crestere fata de luna iulie, cand a inregistrat 21,3%.

Termen sinonim cu arestarea preventiva,
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Reglemetate in sectiunea II, cap. II, t. IV, C. proc. pen., partea generala, masuri procesuale care se pot lua numai in cursul procesului penal
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
In cadrul grupurilor de societati, consta in impartirea puterii de decizie la o societate exploatata in comun, in virtutea unui acord intre asociati sau actionari.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
ANDREI PLESU s-a nascut la 23 august 1948, in Bucuresti. Absolvent al Facultatii de Arte Plastice, sectia de istoria si teoria artei.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Veniturile si cheltuielile Uniunii Europene sunt prevazute in bugetul comunitatii, in baza unor prognoze anuale. Cheltuielile operationale determinate de transpunerea in practica a Titlurilor V si VI ale Tratatului asupra Uniunii Europene constituie o exceptie de la regula, fiind in sarcina statelor membre.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Preturile produselor si serviciilor care se realizeaza sau se presteaza in tara, in cadrul activitatilor cu caracter de monopol natural, al celor supuse prin lege unui regim special,

Regresul fenomenului s-a datorat eforturilor concertate ale autoritatilor, definirii unei strategii de combatere a contrabandei si evaziunii fiscale, precum si schimbarilor aparute in cadrul de reglementare.

Prin O.U.G. nr. 54/2010, pe teritoriul Romaniei este incriminata ca infractiune detinerea sau comercializarea a peste 10.000 tigarete nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabanda). Fapta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani, iar amenzile contraventionale au crescut pana la 100.000 lei.

a€žScaderea semnificativa a comertului ilicit cu tigarete, in numai 6 luni, de la 36,2% in ianuarie 2010 la 21,3% in iulie, a demonstrat capacitatea autoritatilor de a lupta cu acest flagel. British American Tobacco apreciaza in mod deosebit eforturile depuse de institutiile angrenate direct in aceasta lupta (MAI- prin Directia de Investigare a Fraudelor si Politia de Frontiera, si ANAF- prin Autoritatea Nationala a Vamilor si Garda Financiara). Cu toate acestea, socul resimtit in Romania dupa masurile dure de austeritate implementate de guvern in luna iulie, s-a regasit si in cercetarea Novel Research care, din pacate, arata o crestere a contrabandei la 24,4% in septembriea€ť a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Europa Sud- Est.

Asadar, este absolut necesar ca autoritatile sa continue eforturile de combatere a comertului ilicit cu tigarete, iar legislatia privind contrabanda, contrafacerea si evaziunea sa fie in continuare imbunatatita.

a€śApreciem eforturile autoritatilor de combatere a comertului ilicit si suntem convinsi ca limitarea contrabandei ramane o prioritate pentru institutiile competente. Speram sa colaboram si pe viitor la fel de bine cu autoritatile pentru a continua procesul de imbunatatire a cadrului legislativ referitor la comertul ilicit, intr-o formula unitara si simplificata. In acest scop, pentru tigarete si alte produse accizabile supuse marcarii, propunem folosirea aceluiasi criteriu de masurare, criteriul cantitativ, atat pentru contrabanda in punctele de trecere a frontierei, cat si pentru evaziunea fiscala. Propunem de asemenea ca, la fel ca in cazul evaziunii fiscale, mijlocul de transport folosit pentru contrabanda sa poata fi confiscat, chiar daca nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru ascunderea produselor aduse in tara ilegal. Nu in ultimul rand, credem ca se impune clarificarea situatiei de la frontiera interna, unde, de facto, nu mai exista puncte de control vamal, dar aceasta nu inseamana ca, la granita cu Ungaria si Bulgaria, nu mai este contrabanda!a€ť, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

Totodata, consideram ca piata legala a tigaretelor nu trebuie sa fie sabotata prin noi masuri legislative insuficient analizate, asa cum este initiativa recent adoptata de Senat, potrivit careia tigaretele confiscate ar trebui valorificate. In nicio tara membra a Uniunii Europene nu sunt valorificate tigaretele confiscate.

a€žIn Romania, pana acum cativa ani, tigaretele confiscate erau revalorificate de autoritati, la preturi inferioare celor practicate de producatori. Astfel, statul facea concurenta neloiala produselor legale pentru care producatorii platesc accize si TVA, vanzand tigaretele la preturi mai mici. In plus, era incalcat dreptul de proprietate intelectuala asupra marcilor, intrucat erau vandute diverse branduri, fara acordul detinatorilor marcilor. In acelasi timp, existau mari riscuri pentru consumatori, pentru ca nu erau certificate provenienta si calitatea produselora€ť - a declarat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania.

Este de inteles ca in perioadele de criza statul are nevoie de suplimentarea veniturilor la buget . O astfel de masura ar pune insa in pericol piata legala si ar face inutile eforturile autoritatilor de combatere a contrabandei. Institutiile statului ar comercializa astfel la preturi mai mici produsele pe care contrabandistii au reusit sa le aduca in tara ilegal.

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat a€“ in 2009, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste 2 miliarde de Euro, din accize si TVA.Citeşte mai multe despre:    Tigari    MAI    Contrabanda    Politia de frontiera    Vama    OUG 54/2010    Garda financiara    Accize    TVAComentează: Piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4 la suta din totalul pietei
Alte titluri

Modificarile aduse Codului muncii prin OUG 96/2018 privind varsta de pensionare a femeilor si salariul minim diferentiat
16 Nov 2018 | 461

GDPR. Cazurile in care este obligatorie realizarea evaluarii impactului asupra protectiei datelor cu caracter personal (DPIA/EIPD)
11 Nov 2018 | 164

CCR. Femeile care indeplinesc conditiile de pensionare pot solicita continuarea prestarii muncii pana la 65 de ani
10 Nov 2018 | 121

Ce vizeaza modificarile aduse legilor justitiei de O.U.G. 92/2018?
25 Oct 2018 | 286

Dezlegare chestiune de drept ref. la perioada in care fondul de garantare poate prelua si plati creantele salariale ale angajatorului aflat in insolventa
24 Oct 2018 | 247

Guvernul a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale
15 Oct 2018 | 511Articole Juridice

A fost modificat Codul muncii
Sursa:

A fost modificat regimul strainilor in Romania
Sursa:

Legea 554/2004 carmuieste litigiul de drept fiscal
Sursa: Ursuleas Ionut, Secretar U.A.T

Contestatia. Conditie de admisibilitate cererii de chemare in judecata in contenciosul administrativ fiscal
Sursa: Ursuleasa Ionut, Secretar U.A.T.

Jurisprudenţă

Privarea salariatului de drepturile banesti cuvenite. Spor pentru orele lucrate in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale
Pronuntaţă de: Tribunalul M, Sectia a II-a Civila de Contencios Administrativ si Fiscal, Sentinta nr. 1013/2016

Respectarea de catre angajator a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si a prevederilor contractuale aplicabile
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a pentru cauze privind Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizie nr. 3269 din 16.05.2016

Concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului. Acte de violenta asupra superiorului
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges, Sectia Conflicte de munca si Asigurari sociale, Sentinta Civila nr. 1693/2016 din 21.06.2016

Modificarea contractului de munca. Desfiintarea postului in mod real, efectiv si serios
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.629 din 05.02.2016