din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2320 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Declaratia Comisiei Europene dupa misiunea comuna a Comisiei, FMI si Bancii Mondiale in Romania

Declaratia Comisiei Europene dupa misiunea comuna a Comisiei, FMI si Bancii Mondiale in Romania

  Publicat: 02 Nov 2010       1361 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


O misiune a serviciilor Comisiei Europene in Romania a concluzionat ca, daca masurile specifice agreate cu autoritatile sunt luate, conditiile pentru plata celei de a patra transe a programului UE de asistenta a balantei de plati (EUR 1,2 miliarde) vor fi indeplinite.

Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Componenta a sistemului de protectie sociala, reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.
Reglemetate in sectiunea II, cap. II, t. IV, C. proc. pen., partea generala, masuri procesuale care se pot lua numai in cursul procesului penal
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Veniturile si cheltuielile Uniunii Europene sunt prevazute in bugetul comunitatii, in baza unor prognoze anuale. Cheltuielile operationale determinate de transpunerea in practica a Titlurilor V si VI ale Tratatului asupra Uniunii Europene constituie o exceptie de la regula, fiind in sarcina statelor membre.
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
(Assimilation) Absorbtia unei emisiuni noi de actiuni de catre publicul investitor dupa ce toate actiunile au fost vandute de catre distribuitorii emisiunii,
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.

O misiune comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale a fost in Bucuresti intre 20 octombrie si 1 noiembrie pentru a evalua implementarea politicilor convenite in cadrul programului de asistenta multilaterala pentru Romania in valoare de EUR 20 miliarde.


Serviciile Comisiei Europene au concluzionat ca daca masurile specifice agreate cu autoritatile sunt implementate, conditiile pentru plata celei de a patra transe a programului UE de asistenta a balantei de plati (EUR 1,2 miliarde) vor fi indeplinite. Masurile care urmeaza sa fie implementate includ adoptarea bugetului pe 2011 si promulgarea legii salarizarii unice si a legii pensiilor, asa cum au fost agreate intre serviciile Comisiei si autoritati. De asemenea autoritatile au convenit sa lucreze impreuna cu Parlamentul pentru a garanta ca Ordonanta de Urgenta 50/2010 amelioreaza transparenta si protejeaza drepturile consumatorilor, dar in acelasi timp protejeaza stabilitatea sistemului financiar, si este in deplina concordanta cu Directiva UE 2008/48/EC. De asemenea, autoritatile vor asigura ca Banca Nationala ramane singura agentie autorizata sa reglementeze activitatea de creditare a bancilor.


Activitatea economica ar trebui sa se amelioreze catre sfarsitul anului, cu crestere economica negativa in 2010 (in jur de -2%), dar care va deveni pozitiva in 2011 (in jur de 1A�%). Dupa o crestere brusca datorata cresterii TVA in luna iulie din acest an si a preturilor mai mari la alimente, inflatia ar trebui sa scada spre 3% in cursul lui 2011.


Misiunea a concluzionat de asemenea ca tinta de deficit de 7,3% din PIB in termeni ESA (6,8% din PIB in termeni cash) poate fi atinsa in 2010. Guvernul ar trebui sa prezinte in curand propunerea de buget pentru 2011 cu o tinta de deficit de sub 5% din PIB in termeni ESA (4,4% in termeni cash). Misiunea saluta angajamentul continuu al autoritatilor de a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB (in termeni ESA) in 2012 si de a continua reforme structurale ambitioase. Promulgarea legii salarizarii unice si implementarea reformelor in sistemul de sanatate vor fi pasi cruciali in aceasta privinta.


In sectorul financiar, imbunatatirea regimului de finantare si a structurii de guvernanta a fondului de garantare a depozitelor a fost un important pas inainte. Cu toate acestea, s-au realizat progrese limitate in ceea ce priveste reducerea arieratelor in intreprinderile de stat care realizeaza pierderi si sunt necesare mai multe eforturi pentru a creste rata de absorbtie a fondurilor europene prin prioritizarea proiectelor de investitii.


Misiunea va raporta constatarile sale Comisarului pentru Afaceri Economice si Financiare si va consulta Comitetul Economic si Financiar. Sub rezerva acordului acestora si a implementarii satisfacatoare a masurilor suplimentare agreate, Comisia va elibera a patra transa a imprumutului UE catre Romania.



Citeşte mai multe despre:    Imprumut extern    FMI    Germania    Comisia Europeana    Banca Centrala Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Initiativa pentru IMM-uri: Grupul Bancii Europene pentru Investitii isi extinde sprijinul pentru intreprinderile romanesti
03 Oct 2019 | 990

Sinteza concluziilor comitetului director al FMI - starea economiei s-a imbunatatit
07 Jun 2019 | 791

Proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri
30 Jul 2014 | 1557

Letonia este pregatita sa adopte moneda euro in 2014
05 Jun 2013 | 1516

Declaratia FMI si CE la incheierea misiunilor de evaluare
29 Jan 2013 | 1521

Scadere de 40 la suta in activitatea M&A din regiune in 2012, arata studiul CMS - Deal Watch
24 Jan 2013 | 1136



Articole Juridice

Instantele Uniunii Europene nu sunt competente sa judece actiuni in despagubire formulate impotriva Eurogrupului
Sursa: EuroAvocatura.ro

O companie aeriana este responsabila pentru prejudiciile cauzate de un pahar cu cafea fierbinte care se varsa
Sursa: EuroAvocatura.ro

In cazul anularii unui zbor, pasagerii pot solicita o compensatie pentru prejudiciul moral suferit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Comparatie intre nivelul TVA din statele Uniunii Europene
Sursa: Money