din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2584 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 21 noiembrie 1010. Concurs de admitere in magistratura pentru cei cu vechime juridica de cinci ani

21 noiembrie 1010. Concurs de admitere in magistratura pentru cei cu vechime juridica de cinci ani

  Publicat: 19 Nov 2010       4765 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunta organizarea, prin Institutul National al Magistraturii (INM), duminica, 21 noiembrie, a concursului de admitere in magistratura pentru persoanele cu o vechime in specialitate juridica de cel putin cinci ani.

Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Legea privind statutul magistraţilor
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
O interfata care este capabila sa incarce, pe rand,

Potrivit unui comunicat al CSM, sunt scoase la concurs 60 de posturi de judecator si 50 de posturi de procuror.


CSM precizeaza ca pentru concursul de admitere in magistratura s-au inscris 1.624 de candidati, din care 1.541 indeplinesc conditiile pentru a participa la examen.

Concursul de admitere in magistratura se organizeaza potrivit Hotararii Plenului CSM din 30 septembrie, in conditiile articolului 33 alin. 1 din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit acestor dispozitii legale, pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, personalul de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National de Criminologie, Institutul National de Expertize Criminalistice si din Institutul National al Magistraturii cadrele didactice din invatamantul superior acreditat, precum si magistratii - asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime in specialitate juridica de cel putin 5 ani.

Concursul se organizeaza, potrivit acelorasi dispozitii legale, anual sau ori de cate ori este necesar de catre CSM, prin INM, pentru ocuparea posturilor vacante de la judecatorii si parchetele de pe langa acestea.

Examinarea candidatilor se va face prin sustinerea unei probe tip grila de verificare a cunostintelor teoretice si practice, la urmatoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal si organizarea judiciara si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Pentru a participa la concurs, cumulativ cu conditia vechimii in specialitate, candidatul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: cetatenie romana, domiciliu in Romania si capacitate deplina de exercitiu, licenta in drept, lipsa antecedentelor penale sau a cazierului fiscal, cunoasterea limbii romane si sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei.

Intrarea in magistratura se realizeaza, in principal, prin numirea ca judecatori sau procurori a auditorilor de justitie, absolventi ai INM si doar in subsidiar prin organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de magistrati de la judecatorii si parchetele de pe langa acestea de catre persoanele cu vechime de 5 ani in specialitate juridica.



Citeşte mai multe despre:    INM    INM 2010    Consurs INM    Magistrati    Judecatori    Procurori    Locuri vacante    Admitere in magistratura

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Legea 101/2021 | Depunere delaratii privind beneficiarii reali
05 May 2021 | 1739

Metodologia si calendarul de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2021-2022
15 Mar 2021 | 1272

Programul miere pentru elevi a fost suspendat pana in anul 2022
05 Jan 2021 | 2023

Guvernul a amanat pana in 2022 acordarea de prime la comercializarea produselor agricole primare
05 Jan 2021 | 2184

Consiliul Concurentei: Nu exista o abordare unitara privind parcarile publice cu plata
25 Sep 2019 | 970

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1458



Articole Juridice

Transmiterea unor date personale in cadrul unui dosar aflat pe rolul instantelor de judecata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Divulgarea neautorizata a datelor cu caracter personal ale pacientilor de catre o unitate spitaliceasca
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Legalitatea prelucrarii datelor in contextul inregistrarii si publicarii pe internet a imaginilor cu numerele de inmatriculare ale autovehiculelor ai caror soferi savarsesc posibile contraventii sau infractiuni in contextul circulatiei pe drumurile publice
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Polita RCA este obligatorie atunci cand vehiculul in cauza este inmatriculat si nu a fost retras in mod legal din circulatie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Acordarea drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Demisia salariatului. Angajatorul nu este in masura sa recalifice arbitrar cererea formulata de salariat
Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati