Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana prezinta un nou set de masuri menite sa protejeze mai bine cetatenii UE

Comisia Europeana prezinta un nou set de masuri menite sa protejeze mai bine cetatenii UE

  Publicat: 22 Nov 2010       953 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
„Strategia de securitate interna a UE in actiune”, adoptata astazi, contine 41 de actiuni care vizeaza cele mai urgente amenintari la adresa securitatii, cu care se confrunta Europa .

Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale īn interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Prevauzute in cap. I, art. 174-185, ce cuprind: omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, pruncuciderea, uciderea din culpa, determinarea sau inlesnirea sinuciderii,
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Caracteristica a raportului juridic de obligatii cu pluralitate de subiecte, mai multi creditori si un singur debitor, un singur creditor si mai multi debitori, mai multi creditori si mai multi debitori.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Printre aceste actiuni se afla un program comun pentru destramarea retelelor infractionale si teroriste, pentru protejarea cetatenilor, a intreprinderilor si a societatilor impotriva criminalitatii cibernetice, pentru sporirea securitatii UE printr-o gestionare mai inteligenta a frontierelor si pentru cresterea gradului de pregatire a Uniunii si a capacitatii de raspuns a acesteia in situatii de criza .
a€˛In mod traditional, securitatea interna a UE a fost marcata de o anumita fragmentare, concentrandu-se asupra unui singur domeniu intr-un anumit moment. In prezent, adoptam o abordare comuna privind raspunsul la amenintarile si provocarile cu care ne vom confrunta in materie de securitate . Terorismul, criminalitatea organizata, transfrontaliera si cibernetica, precum si crizele si dezastrele sunt domenii in care trebuie sa ne unim eforturile si sa conlucram pentru a spori securitatea cetatenilor nostri, a intreprinderilor si a societatilor din intreaga UE. Aceasta strategie evidentiaza amenintarile cu care ne confruntam si actiunile pe care trebuie sa le intreprindem pentru a putea sa combatem aceste amenintari. Incurajez toate partile implicate sa isi asume responsabilitatea in vederea punerii in aplicare a acestor actiuni, consolidand, astfel, securitatea UEa€¯, a declarat dna Cecilia MalmstrA¶m, comisar pentru afaceri interne.
Furtul de masini, talhariile, traficul de droguri si fraudarea cartilor de credit sunt adesea manifestari la nivel local ale retelelor infractionale internationale, care actioneaza la nivel transfrontalier si in spatiul cibernetic. Delicventii utilizeaza din ce in ce mai mult internetul, atat pentru infractiuni minore, cat si pentru atacuri de mare amploare. La frontierele externe ale UE, se desfasoara operatiuni de trafic de droguri, de bunuri contrafacute, de arme, de persoane, iar retelele infractionale priveaza finantele publice de venituri importante. Fondul Monetar International estimeaza ca profiturile generate doar de infractiunile financiare reprezinta pana la cinci la suta din PIB-ul mondial. Crizele si dezastrele, indiferent daca acestea sunt cutremure si inundatii sau daca sunt cauzate de erori umane ori de intentii rauvoitoare, pot provoca suferinte populatiei, precum si pagube economice si de mediu. Totodata, teroristii gasesc noi modalitati de a face rau societatilor noastre, inclusiv directionand propaganda extremista violenta catre persoane vulnerabile.

In prezent, Comisia propune noi masuri menite sa combata aceste provocari. Printre acestea se afla o propunere legislativa pentru confiscarea activele provenite din savarsirea de infractiuni . De asemenea, UE ar trebui sa contribuie la punerea la dispozitia comunitatilor a unor mijloace de actiune pentru a combate radicalizarea si recrutarea si ar trebui sa identifice modalitati pentru a proteja mai bine infrastructura de transport, in mod special transportul terestru, impotriva terorismului. Se propune infiintarea unui centru european de combatere a criminalitatii cibernetice, in vederea reunirii expertizei in materie de anchetare si de prevenire a infractiunilor cibernetice si se elaboreaza o serie de masuri pentru instituirea unei abordari mai inteligente in ceea ce priveste gestionarea frontierelor, precum si pregatirea si raspunsul in caz de crize si de dezastre.
a€˛Strategia de securitate interna a UE in actiunea€¯ identifica cinci obiective strategice si propune o serie de actiuni pentru fiecare dintre acestea.
1. Destramarea retelelor infractionale internationale care ameninta societatea noastra
- o serie de propuneri pentru sechestrarea si confiscarea in mod rapid si eficient a profiturilor si a activele provenite din savarsirea de infractiuni (2011);
- propunere privind utilizarea registrelor cu numele pasagerilor in UE (2011);
- propunere privind monitorizarea si acordarea de asistenta statelor membre in ceea ce priveste combaterea coruptiei (2011).
2. Prevenirea terorismului si combaterea radicalizarii si a recrutarii
- elaborarea unei politici pentru extragerea si analizarea datelor de mesagerie financiara in UE, programul de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste (TFTP UE) (2011);
- infiintarea unei retele a UE pentru cresterea gradului de informare a publicului cu privire la radicalizare si adoptarea unor masuri de sustinere a societatii civile pentru a prezenta, a traduce si a combate propaganda extremista violenta (2011);
- consolidarea politicii UE de securitate a transporturilor (2011).
3. Cresterea nivelului de securitate pentru cetateni si intreprinderi in spatiul cibernetic
- infiintarea unui centru al UE de combatere a criminalitatii cibernetice (2013);
- infiintarea unei retele de echipe de interventie in caz urgenta informatica (2012);
- infiintarea unui sistem european de alerta si schimb de informatii - EISAS, (2013).
4. Consolidarea securitatii prin gestionarea frontierelor
- infiintarea Sistemului european de supraveghere a frontierelor - EUROSUR, (2011);
- imbunatatirea analizei pentru identificarea a€˛punctelor sensibilea€¯ la frontierele externe (2011);
- elaborarea de rapoarte comune privind traficul de persoane, filierele de imigratie clandestina si traficul de marfuri ilicite ca baza pentru operatiuni comune (2011).

5. Cresterea capacitatii de rezilienta a Europei in caz de crize si de dezastre
- inaintarea unei propuneri privind punerea in aplicare a clauzei de solidaritate (2011);
- inaintarea unei propunere privind dezvoltarea unei capacitati europene de raspuns in situatii de urgenta (2011);
- definirea unei politici de gestionare a riscului care sa lege evaluarile amenintarilor si ale riscurilor de luarea deciziilor (2014).
Anual, Comisia va prezenta Parlamentului European si Consiliului un raport privind progresele inregistrate. Comisia va sustine Comitetul permanent pentru cooperarea operationala in materie de securitate interna (COSI), care va juca un rol-cheie in asigurarea punerii in aplicare efective a strategiei.Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Securitate    Comitetul permanent pentru cooperarea operationala in materie de securitate interna    COSI

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Persoana fizica, in calitate de operator, sanctionata contraventional pentru dezvaluire de date cu caracter personal
15 Mar 2021 | 926

Aplicarea unitara a prevederilor referitoare la acordarea zilelor libere pentru parintii din familiile monoparentale care isi supravegheaza copiii
15 Mar 2021 | 775

Persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani
30 Sep 2020 | 1408

M. Muncii: Digitalizarea si simplificarea relatiilor de munca
09 Sep 2020 | 1217

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1003

Telekom Romania a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea normelor GDPR
13 Jun 2020 | 765Articole Juridice

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Instalarea unui sistem de supraveghere video de catre primarie, care nu respecta prevederile GDPR
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Utilizarea si dezvaluirea fara temei legal a unor imagini din sistemul de supraveghere video al asociatiei de proprietari
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Jurisprudenţă

Purtare abuziva. Agent de paza
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 841/18.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Prescriptia dreptului la actiune; dreptul de acces la instanta, componenta a dreptului la proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 431/13.10.2020

CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului