din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1787 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Decanul Baroului Bucuresti si presedintele UNBR si-au prezentat pozitiile la "Conferinta Nationala a Mediatorilor 2010"

Decanul Baroului Bucuresti si presedintele UNBR si-au prezentat pozitiile la "Conferinta Nationala a Mediatorilor 2010"

  Publicat: 23 Nov 2010       3770 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Decanul Baroului Bucuresti va aduce la cunostinta pozitia sa exprimata la "Conferinta Nationala a Mediatorilor 2010", desfasurata in Bucuresti-Rin Grand Hotel, incepand cu 19 noiembrie 2010, cu ocazia prezentarii mesajului Presedintelui UNBR, adresat mediatorilor cu acest prilej.

1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
(CUSIP number) Cod de identificare constand intr-un numar unic atribuit fiecarui instrument financiar transferabil in scopul identificarii.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Confederatia este o uniune de state independente sau de unitati teritoriale autonome, infiintata pe baza unui acord international, prin care se determina conditiile de asociere a statelor si de functionare a acestora.
Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Legea privind medierea şi organizarea profesiei de mediator
Legea pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale

Avand in vedere imposibilitatea de prezentare a Presedintelui UNBR la "Conferinta Nationala a Mediatorilor 2010", Decanul Baroului Bucuresti a prezentat mesajul Presedintelui UNBR adresat mediatorilor:



"Doamnelor si domnilor membri ai CONSILIULUI DE MEDIERE,

Stimata doamna presedinte Anca Elisabeta Ciuca,

Stimati invitati,

Va multumesc pentru onoranta invitatia de a participa la conferinta dumneavoastra nationala! Regret ca nu pot participa efectiv la lucrarile acesteia datorita agendei de lucru planificate cu mult inainte de primirea invitatiei dumneavoastra!

Intr-un timp relativ scurt profesia de mediator a inregistrat un numar semnficativ de membri membri si dispune- pentru coordonarea sa- de o structura organizatorica functionala si puternica atat la nivel central, cat si la nivel local, ccea ce este demn de remarcat si de apreciat!

Pentru toate aceste realizari, in numele profesiei de avocat, va felicit!

Importanta activitatii dumneavoastra a capatat recunoasterea pe care o merita si in plan legislativ! Recent, Legea nr. 202/2010 pentru accelerarea solutionarii proceselor a consacrat avantajele medierii si rolul acestei activitati in desfasurarea cu celeritate a proceselor.

Prin adoptarea si intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 13/2010 a fost pusa de acord legislatia privind exercitarea profesiei de mediator cu Directiva 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne; rolul CONSILIULUI DE MEDIERE a crescut, avand in vedere noile atributii privind recunoasterea accesul la profesie in Romania a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, precum si cooperarea, prin intermediul Sistemului de informare in cadrul pietei interne, cu autoritatile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana, in vederea asigurarii controlului mediatorilor si a serviciilor pe care acestia le presteaza.

Avocatii s-au implicat efectiv in constructia institutionala a profesiei de mediator si, consecventi practicilor conventionale constante ale avocatilor de buna credinta, au reglementat, prin prevederi incluse in Statutul profesiei de avocat adoptat la 25 noiembrie 2004, pentru prima data in legislatia pozitiva romana, standardele si tehnicile de lucru prin practica medierii, ca modalitate de realizare a activitatii avocatilor, astfel cum se prevede in dispozitiile art. 3 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in forma dobandita de dispozitiile legale prin modificarea survenita in anul 2004. Aceste dispozitii legale sunt si in prezent in vigoare; speram ca respectarea lor de catre institutiile profesiei de mediator va fi sustinuta, in primul rand, de avocatii care, suplimentar, din considerente ce tin de standardele lor proprii de formare profesionala individuala, au inteles sa parcurga, in plus fata de drepturile de a exercita profesia de mediator conform Legii privind profesia de avocat, forme de pregatire profesionala suplimentara pentru completarea abilitatilor de comunicare si armonizare a intereselor divergente, ori aflate in conflict, apte de a fi armonizate prin tehnici de dialog argumentat si de tranzactionare, constante ale standardelor profesiei de avocat!

Legatura indestructibila dintre practica medierii si practica profesiei de avocat, impune respectarea interdictiei promovarii uneia dintre profesii in dauna celeilalte, inclusiv prin comparatii privind costurile serviciilor profesionale!

Cu regretul ca sunt in imposibilitate de a participa personal la lucrarile conferintei dumneavoastra, va rog sa aveti amabilitatea de a face cunoscut participantilor mesajul pe care vi-l adresez, cu convingerea ca vom fi alaturi in interesul persoanelor pe care le consiliem, spre binele profesiilor pe care le slujim, inclusiv pentru sanatatea morala a spatiului public din Romania !"

Presedinte UNBR,

Av. dr. Gheorghe FLOREA



Decanul Baroului Bucuresti si-a exprimat pozitia sa fata de actualele dezbateri privind implicarea avocatilor in profesia de mediator.

Decanul Baroului Bucuresti, ramanand consecvent propunerii adresate UNBR-ului si Parlamentului Romaniei, considera ca avocatul este de drept mediator.

Activitatea avocatului se realizeaza, printre altele, conform art.3 alin.1 lit.f din Legea 51/1995, republicata si prin activitati de mediere.

De asemenea, in Anexa nr.1 la "Statul profesiei de avocat", 2004, este mentionat modelul contractului de asistenta juridica, in cadrul caruia , la art.1 alin. 1.1, privitor la "Obiectul contractului", alaturi de alte activitati, este mentionata si medierea. Legea 192/2006 nu abroga art. 3 alin.1 lit.f din Legea 51/1995

Ca atare, dispozitiile din legea privind profesia de avocat referitoare la mediere sunt de actualitate.

De asemenea, Decanul Baroului Bucuresti a facut precizarea ca, intotdeauna avocatii au desfasurat activitati de mediere, participand la tranzactii in litigii civile si comerciale sau la concilieri directe in diverse litigii comerciale.

In concluzie, apreciaza Decanul Baroului Bucuresti, ca nu este necesara participarea avocatilor pentru dobandirea calitatii de mediator la cursurile de formare ale mediatorilor pentru obtinerea autorizatiei de mediator.


(P) Librarie Juridica - Carti juridice despre Mediere



Citeşte mai multe despre:    Legea 192/2006    Consiliul de Mediere    Mica reforma    Mediere    Mediatori    Acord de mediere    Titlu executoriu    Procedura medierii    Asociatia Magistratilor Europeni care Sustin Medierea

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul de Mediere a modificat Statutul profesiei de mediator
06 May 2019 | 572

Proiecte de lege adoptate de Camera Deputatilor in data de 24.04.2019
27 Apr 2019 | 835

Senatul a adoptat Proiectul de modificare si completare a Legii nr. 192/2006 privind medierea
05 Sep 2017 | 1461

Monitorul Oficial din data de 21 februarie 2017
22 Feb 2017 | 1428

Consiliul de Mediere ureaza Sarbatori Fericite mediatorilor
14 Dec 2015 | 1426

Tabloului mediatorilor autorizati pe anul 2015 a fost publicat in M. Of.
16 Jan 2015 | 1479



Articole Juridice

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Nota critica asupra initiativei de propunere legislativa de modificare si completare a Legii medierii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Controlul de legalitate al acordului de mediere efectuat de instanta de judecata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Controlul de legalitate al acordului de mediere efectuat de notarul public
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Procedura prealabila este obligatorie ori de cate ori legea speciala prevede dreptul partii de a se adresa instantei de contencios administrativ
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 2271/2016

Cerere de consfintire a unui acord de mediere avand ca obiect iesirea din indiviziune asupra unui imobil. Competenta teritoriala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 1968 din 18 iunie 2014

Elementele constitutive ale infractiunii de santaj
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov, Incheierea nr. 1/F din 16.03.2011

Acord de mediere. Iesire din indiviziune. Depunerea inscrisurilor doveditoare de catre mediatorul partilor
Pronuntaţă de: Judecatoria Pucioasa, Sentinta civila nr. 1470 din 17.12.2010