Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana doreste ca documentele oficiale – certificatele de nastere, titlurile de proprietate – sa fie mai usor recunoscute in strainatate

Comisia Europeana doreste ca documentele oficiale – certificatele de nastere, titlurile de proprietate – sa fie mai usor recunoscute in strainatate

  Publicat: 15 Dec 2010       6615 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Act adoptat de organele de stat,
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Puterile publice existente in stat.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
Europenii care traiesc in afara tarilor lor de origine se confrunta frecvent cu obstacole birocratice: acestia trebuie sa astepte, de exemplu, sa li se aplice o stampila oficiala pe o hotarare a unei instante sau pe un titlu de proprietate, sa plateasca pentru traducerea unui certificat de nastere, de casatorie sau de deces sau sa se lupte cu autoritatile publice pentru a obtine recunoasterea unui nume de familie .

Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
1. Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,
Reprezinta ansamblul actelor cu caracter normativ emise de catre institutiile comunitare, in principal de catre Consiliul UE si Comisia Europeana, in cursul exercitarii competentelor ce le sunt atribuite prin Tratat. Tratatul CEE enumera cinci astfel de instrumente:
1. Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.

Avand in vedere ca din ce in ce mai multi europeni se deplaseaza - aproximativ 12 milioane de cetateni ai UE locuiesc in prezent in alt stat membru decat cel de origine -, oamenii se plang adesea in legatura cu recunoasterea documentelor oficiale. In unele state membre, cetatenii trebuie sa plateasca o taxa pentru ca documentele lor, care au fost deja eliberate in mod oficial de un stat membru, sa fie recunoscute ca fiind autentice. O alta problema rezulta din faptul ca anumite state membre pot solicita documente administrative care nu exista intotdeauna in tara de origine a cetateanului. Toate acestea constituie obstacole in calea dreptului la libera circulatie, garantat de tratatele UE, in viata de zi cu zi. Comisia Europeana, care este hotarata sa elimine aceste obstacole, a publicat astazi un document strategic care cuprinde mai multe optiuni privind facilitarea liberei circulatii a documentelor cu relevanta pentru cetateni. Publicul larg poate acum prezenta observatii privind modul in care situatia ar putea fi imbunatatita pentru a se asigura ca aceste documente sunt recunoscute indiferent de locul in care cetatenii se afla sau se deplaseaza in interiorul UE. Publicul larg poate raspunde pana la 30 aprilie. Comisia va lua in considerare aceste raspunsuri atunci cand va prezenta propuneri legislative, in 2013.
``Piata unica din Europa nu inseamna doar eliminarea barierelor in calea marfurilor si a serviciilor, ci si simplificarea vietii cetatenilor nostri, in special cand acestia se deplaseaza in interiorul UE``, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru justitie. ``Cu toate acestea, componenta de cetatenie a pietei unice nu este pe deplin dezvoltata, iar cetatenii cer o schimbare: trei sferturi dintre europeni ne transmit ca UE trebuie sa imbunatateasca circulatia documentelor oficiale intre tarile UE. Formalitati invechite sunt o cauza de frustrate si ii costa pe cetateni timp si bani . Prin urmare, sunt hotarata sa cream un spatiu european de justitie unic, in care documentele oficiale sunt pe deplin recunoscute``.

Circulatia fara impedimente a documentelor oficiale (cum ar fi diplomele, dovada cetateniei, titlurile de proprietate) si recunoasterea actelor de stare civila care consemneaza principalele ``evenimente de viata`` (cum ar fi nasterea, adoptia, casatoria sau decesul) sau a numelui de familie al unei persoane sunt elemente esentiale pentru cetatenii care se muta in alta tara a UE. Oficiile starii civile si sistemele administrative din statele membre difera in mod considerabil, ceea ce duce la formalitati greoaie si costisitoare (traducere, dovada suplimentara a autenticitatii documentelor). Aceste probleme ii impiedica pe cetateni sa beneficieze pe deplin de drepturile lor in cadrul UE.
Potrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru din octombrie 2010, 73 % dintre europeni sunt de parere ca ar trebui luate masuri pentru a imbunatati libera circulatie a documentelor oficiale intre tarile UE.
In documentul strategic adoptat astazi, Comisia pune intrebari despre modul in care se poate imbunatati libera circulatie a documentelor oficiale. In plus, Comisia propune optiuni de politica pentru facilitarea recunoasterii transfrontaliere a actelor de stare civila. Una dintre optiuni ar putea fi instituirea, la nivel european, a unor formulare pentru cele mai comune dintre actele de stare civila, astfel incat cetatenii sa nu mai fie nevoiti sa plateasca pentru traducerea si recunoasterea acestor acte . Alta optiune este recunoasterea automata a actelor de stare civila. Aceasta recunoastere nu ar impune armonizarea normelor existente, iar sistemele juridice ale statelor membre ar ramane neschimbate.
In functie de rezultatul consultarii publice, Comisia planifica doua propuneri legislative separate pentru 2013: prima referitoare la libera circulatie a documentelor oficiale, iar a doua privind recunoasterea situatiilor in materie de stare civila.

Aceste initiative fac parte din planurile Comisiei de a inlatura obstacolele birocratice care ingreuneaza viata cetatenilor, impun costuri suplimentare si creeaza incertitudine juridica intreprinderilor (a se vedea IP/10/1390 si MEMO/10/525). Astfel cum a declarat presedintele Comisiei, JosA© Manuel Barroso, in orientarile sale politice din septembrie 2009, UE doreste ``o Europa care pune oamenii in centrul programului sau``. Aceasta viziune este reflectata in Tratatul de la Lisabona care confera cetatenilor un loc central in cadrul politicilor UE. Prin urmare, Comisia intreprinde actiuni concrete pentru a simplifica viata celor aproape 12 milioane de cetateni ai UE care traiesc in afara tarilor lor de origine si care isi exercita drepturile conferite de UE de a se casatori, de a-si cumpara o casa sau de a inmatricula un autovehicul in alta tara a UE.
In Raportul privind cetatenia UE, adoptat la 27 octombrie, Comisia enumera 25 de actiuni care urmeaza sa fie intreprinse in anii urmatori. Aceste initiative sunt descrise in 10 fise descriptive.
De asemenea, Comisia a propus eliminarea unei proceduri judiciare costisitoare, greoaie si care necesita mult timp, si anume procedura ``exequatur``, care va aduce economii de pana la 48 de milioane EUR pe an pentru intreprinderile din UE si va da un impuls economiei UE (a se vedea IP/10/1705).Citeşte mai multe despre:    Cetatenia UE    Certificat de nastere    Acte de state civila    Titlu de proprietate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.
Alte titluri

Institutiile UE recruteaza tineri absolventi. Conditii si domenii de activitate
02 Jun 2019 | 165

Normele UE de simplificare a succesiunilor transfrontaliere au in prezent putere de lege
26 Jul 2012 | 1543

Consultare publica privind modalitatea de a ajuta victimele accidentelor rutiere in strainatate
19 Jul 2012 | 1784

Formalitatile de reinmatriculare a unui automobil intr-o alta tara din UE vor fi reduse substantial
04 Apr 2012 | 1946

Cetatenii UE inca se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste exercitarea drepturilor electorale locale
10 Mar 2012 | 1544

CE propune ca 2013 sa fie desemnat drept „Anul european al cetatenilor”
11 Aug 2011 | 6647Articole Juridice

Acte necesare pentru emiterea hotararii de autorizare ca mediator
Sursa: EuroAvocatura.ro

Conditiile de participare la cursurile de formare profesionala pentru absolventi
Sursa: EuroAvocatura.ro

Comisia Europeana asigura o mai buna protectie a victimelor infractionalitatii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Actele necesare pentru depunerea cererii de acordare a cetateniei romane
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Prezumtia de paternitate. Radierea numelui tatalui de pe certificatul de nastere al minorului
Pronuntaţă de: Judecatoria Rosiori de Vede - Sentinta civila nr. 2547 din data 16.11.2011