Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor a fost modificat si completat prin doua hotarari ale UNBR

Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor a fost modificat si completat prin doua hotarari ale UNBR

  Publicat: 20 Dec 2010       2367 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Este vorba Hotararea nr. 911/2010 privind unele masuri de modificare si de punere in aplicare a reglementarilor privind organizare si functionarea Casei de Asigurari a Avocatilor si Hotararea nr. 912/2010 de modificare si completare a Statutului Casei de Asigurari a Avocatilor.

Act adoptat de organele de stat,
Stare a unei persoane de a fi lipsita de capacitate juridica. Nepricepere, nepregatire, lipsa de aptitudini pentru indeplinirea unei activitati,functii, meserii, profesii sau ocupatii.
Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Act adoptat de organele de stat,
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Prevazute in cap. I, t. III, C. proc. pen., partea generala, mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba

Prin Hotararea nr. 911/2010 s-au abrogat o serie de articole din Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor (C.A.A.) si s-a anulat o hotarare UNBR anterioara.


Abrogarile intra in vigoare si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si nu afecteaza drepturile stabilite si dobandite in favoarea persoanelor indreptatite, potrivit dispozitiilor cuprinse in Statutul C.A.A. si in Regulamentul C.A.A., in vigoare pana la data de 31 decembrie 2010.


Ca o consecinta a eliminarii din sistemul C.A.A. a unor prestatii (indemnizatia pentru parintele avocatului decedat, daca solicitantul este lipsit de orice alte mijloace de existenta, alte ajutoare materiale pentru membrii C.A.A. aflati in situatii deosebite) pentru a se asigura resursele financiare necesare platii indemnizatiilor pentru cresterea copilului aflate in prezent in plata, se abroga art. 30, 32 si 33 din Regulament.


Hotararea nr. 912/2010 a adus si ea o serie de schimbari la Statut:


Art. 80 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
``(1) Asiguratii sistemului autonom de asigurari sociale pentru avocati, au dreptul, in afara de pensii, la:
a) indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, provocata de boli obisnuite sau de accidente de munca ori accidente in afara muncii;
b) indemnizatia pentru maternitate;
c) ajutor pentru cresterea copilului, in cuantum fix de 600 RON lunar pentru aceeasi perioada pentru care beneficiarul indemnizatiei de crestere a copilului a optat conform prevederilor OUG nr. 111/2010, publicata in MO 830/2010 si, in toate cazurile, pana cand copilul va implini varsta de 2 ani;
d) ajutor de deces;
e) alte ajutoare banesti pentru avocatii care au suferit accidente sau au contractat boli grave care le-au produs vatamari grave organismului;
(2) Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) asiguratii care au stagiu de cotizare de cel putin 12 luni anterior producerii riscului daca nu realizeaza venituri din profesie si au achitate la zi obligatiile de plata catre sistem .
(3) Pentru acordarea ajutorului prevazut la alin. (1) lit. d) nu sunt necesare conditiile prevazute la alin. (2)``.


Art. 94 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
``(1) Avocatii beneficiaza de ajutoare banesti in cazul in care au suferit accidente grave sau au contractat boli grave care le-au produs vatamari grave organismului, in limitele posibilitatilor bugetare si numai daca asiguratul are achitate la zi contributiile la sistem si eventualele penalitati.
(2) Dovada starii de boala sau accident suferit se face numai in baza unui certificat medical eliberat de medicul specialist in specialitatea respectiva.``


Perioada in care avocatul primeste ajutor pentru cresterea copilului constituie vechime in profesia de avocat.


Cuantumul lunar fix al ajutorului pentru cresterea copilului se stabileste prin hotarare a Consiliului U.N.B.R., luata in trimestrul IV al fiecarui an pentru anul urmator, in baza raportului inaintat de Casa de Asigurari a Avocatilor. Pentru anul 2011 cuantumul lunar fix al ajutorului pentru cresterea fiecarui copil este de 600 de lei.


Ajutorul pentru cresterea copilului se acorda persoanei ai carei copii se nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011, precum si persoanei care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta.


Persoanele care au nascut sau nasc precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, beneficiaza de drepturile reglementate de Statutul C.A.A. si de Regulamentul C.A.A., astfel cum acestea sunt reglementate de legislatia in vigoare pana la data de 31 decembrie 2010.


Perioada in care avocatul primeste ajutor pentru cresterea copilului constituie vechime in profesia de avocat.


Acordarea ajutorului pentru cresterea copilului se sisteaza de drept incepand cu prima zi a lunii in care avocatul indreptatit la primirea acestuia presteaza activitati specifice profesiei de avocat, chiar daca nu a expirat perioada de suspendare voluntara din exercitiul profesiei pentru care s-a optat in vederea primirii ajutorului. Prestarea acestor activitati poate fi dovedita prin orice mijloace de proba admise de lege, la sesizarea facuta de orice persoana interesata. Sistarea ajutorului se decide de consiliul filialei C.A.A. dupa ascultarea beneficiarului.


Sunt si raman in vigoare drepturile afectate de Hotararile Consiliului U.N.B.R. nr. 845 si 845bis din 11 septembrie 2010 privind modificarea Statutului C.A.A. si a Regulamentul C.A.A., care au fost anulate potrivit Hotararii Consiliului U.N.B.R. nr. 911 din 11 decembrie 2010.


Hotararea mai stabilste de asemenea ca Statutul C.A.A. si Regulamentul C.A.A., cu modificarile ulterioare, vor fi republicate.Citeşte mai multe despre:    Casa de Asigurari a Avocatilor    Avocati    UNBRComentează: Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor a fost modificat si completat prin doua hotarari ale UNBR
Alte titluri

CSM a aprobat calendarul, tematica si bibliografia pentru Concursul de admitere la INM - septembrie 2019 februarie 2020
17 Sep 2019 | 258

STATISTICA: Ce probleme pot aparea la infiintarea unei firme in Romania?
13 Sep 2019 | 104

A fost modificata legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat - schimbari cu privire la Consiliul baroului
22 Jul 2019 | 139

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 186

UNBR a republicat Regulamentul-cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul INPPA, in forma consolidata.
22 Jun 2019 | 270

Solicitare catre UNBR: interdictia expresa ca un avocat sa fie membru acoperit in cadrul organelor de stat
31 May 2019 | 166Articole Juridice

Raspunderea coordonatorului activitatii salariatului in accidentele de munca. Plata daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Pierderea unui membru de familie. Gradul de apreciere al instantei in acordarea daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Functia publica sub imperiul Noului Cod Administrativ (V)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea unui spor obligatoriu la pedeapsa principala a inchisorii pedeapsa echitabila sau asuprire neconstitutionala
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Tribunalul admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune invocata din oficiu !
Pronuntaţă de: Tribunalul Olt Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 112/2017, in sedinta publica din 21 februarie 2017

Tardivitatea modificarii cererii introductive. Distinctie neta cerere precizatoare - cerere modificatoare
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi Sectia I civila, pronuntata in Sedinta publica din 20 August 2015

Cauza Cazan impotriva Romaniei. Rele tratamente aplicate unui avocat in timpul reprezentarii unui client in faza de urmariere penala
Pronuntaţă de: CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI, SECTIA A PATRA - HOTARAREA din 5 aprilie 2016

Cheltuieli de judecata. Reducere onorariu avocat
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 866 din 12 aprilie 2016