din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2168 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 12 angajati de la Penitenciarul Galati trimisi in judecata de procurorii DNA

12 angajati de la Penitenciarul Galati trimisi in judecata de procurorii DNA

  Publicat: 25 Jan 2011       3385 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati au dispus, la data de 20.01.2011, trimiterea in judecata, prin rechizitoriu, a unui numar de 12 inculpati, dupa cum urmeaza:

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Scoatere din circuitul financiar al unei unitati economice a unor fonduri.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Scoatere din circuitul financiar al unei unitati economice a unor fonduri.
Reprezinta un mijloc de proba scris ce trebuie sa cuprinda mentiunile necesare si sa aiba forma ceruta de lege.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Foaie care evidentiaza sistematic un mijloc economic, un proces economic, o suma.
Scoatere din circuitul financiar al unei unitati economice a unor fonduri.
Pricipiu prevazut in Codul penal al Romaniei potrivit caruia legea penal se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Legatura de cauzalitate sau raportul cauzal, nereglementat expres in legea penala, unul din elementele laturii obiective ale infractiunii, care consta in legatura dintre fapta (actiune-inactiune)si rezultatul sau urmarea imediata (ex. la infractiunea de dare de mita, activitatea de promitere, oferire sau dare a creat rezultatul constand in starea de pericol).
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel

Din probatoriul administrat in cauza pe parcursul urmaririi penale a rezultat urmatoarea situatii de fapt:

In noaptea de 3/4 iunie 2010, inculpatii aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, in calitate de gardieni la Penitenciarul Galati au primit dispozitie de la seful de tura, sa aplice mijloace de imobilizare la maini si la picioare si sa lege de pat un detinut care manifesta un comportament agresiv (cu toate ca exista aprobare din partea conducerii unitatii de a-i aplica victimei mijloace de imobilizare doar la nivelul mainilor).


Acestia nu au respectat dispozitiile primite si nu s-au limitat doar la a-l imobiliza pe detinut, ci l-au lovit cu pumnii si picioarele si cu bastonul in zona toracica, peste fata si peste picioare, provocandu-i multiple leziuni traumatice. Toate aceste leziuni au avut ca finalitate decesul victimei S.C.. Fapta acestor gardieni a fost acoperita ulterior de ceilalti inculpati care, fie au omis sa mentioneze in procesul verbal de predare - primire a serviciului, faptul ca a avut loc un eveniment deosebit in timpul executarii serviciului de paza, respectiv ca una dintre persoanele incarcerate a fost lovita pentru a fi imobilizata, fie nu au acordat ingrijirile medicale necesare victimei, consemnand date necorespunzatoare adevarului in registrul de consultatii medicale.

Din cercetari a mai reiesit faptul ca victima nu a fost consultata din punct de vedere medico - legal, fiind consemnate date nereale in fisa sa medicala, respectiv ``agitatie psiho-motorie moderata, pot fi aplicate mijloace de imobilizare in cazul agravarii starii de agitatie``.

Incidentul produs la Penitenciarul Galati nu a fost investigat corespunzator de cei ce aveau responsabilitati pe aceasta linie, consemnandu-se in rapoartele intocmite o stare de fapt neconforma cu realitatea .

Raportul de constatare medico-legala intocmit in cauza a concluzionat ca moartea victimei S.C. a fost violenta si s-a datorat socului traumatic si hemoragic consecutiv unui traumatism toraco-abdominal drept, cu ruptura renala dreapta si fisura hepatica. Intre leziunile traumatice (produse prin loviri cu/sau corpuri contondente, respectiv comprimarea bazei toracelui) si deces exista o legatura de cauzalitate directa.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Curtii de Apel Galati.



Citeşte mai multe despre:    Penitenciarul Galati    Gardian    Rechizitoriu    Abuz in serviciu    Fals intelectual

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Calendarul protestelor salariatilor din penitenciare
26 Sep 2016 | 1552

CE a publicat raportul anual privind monitorizarea aplicarii dreptului Uniunii Europene
23 Oct 2013 | 1707

CE a intodus actiune in instanta impotriva Consiliului pentru nerespectarea legislatiei UE privind statutul functionarilor
11 Jan 2012 | 3466

Masuri propuse pentru solutionarea problemelor legate de impozitarea succesiunilor in context transfrontalier
15 Dec 2011 | 3516

GRADO: Romania, pe primul loc in UE la incalcarea dreptului la viata, aplicarea tratamentelor inumane si a torturii
19 May 2011 | 3030



Articole Juridice

Faptele salariatului care pot constitui abateri disciplinare. Spete si doctrina relevante
Sursa: Irina Maria Diculescu

Agentii F.B.I. pe urmele unui �CRUCIAT IMPOTRIVA CIVILIZATIEI�
Sursa: Politia Romana - IGPR

GIGANTUL SANGVINAR DIN SANTA CRUZ
Sursa: Politia Romana - IGPR

Jurisprudenţă

Concurs de infractiuni. Competenta materiala
Pronuntaţă de: Judecatoria Tecuci - Sentinta penala nr. 278 din data 03.06.2010