din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1698 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana a lansat in consultarea publica privind sistemele alternative de solutionare a litigiilor pentru consumatori (ADR)

Comisia Europeana a lansat in consultarea publica privind sistemele alternative de solutionare a litigiilor pentru consumatori (ADR)

  Publicat: 26 Jan 2011       925 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind sistemele alternative de solutionare a litigiilor pentru consumatori (ADR), pe baza careia Comisia va elabora o propunere legislativa.

1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Conform art. 7-9 Cod Comercial, sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale.

Scopul este acela de a consulta partile interesate (autoritatile nationale -inclusiv autoritatile de reglementare, centrele europene de consumatori si ONG-urile) cu privire la dificultatile identificate si modalitatile prin care s-ar putea imbunatati utilizarea ADR in cadrul UE. De asemenea, consultarea ofera partilor interesate posibilitatea de a completa datele colectate de catre Comisie pana in prezent.


Sistemele alternative de solutionare a litigiilor (Alternative Dispute Resolution -ADR) sunt o modalitate de solutionare a litigiilor in afara instantei oferind solutii ieftine, simple si rapide pentru consumatori. Sistemul ADR reprezinta o modalitate prin care se poate usura povara solutonarii de catre sistemul judiciar a numeroaselor litigii in care sunt implicati consumatorii. Pentru comercianti, ADR poate fi un instrument pentru mentinerea reputatie in afaceri si pastrarea increderii clientilor.


ADR ofera avantajele unei abordari flexibile fiecarei probleme si permite consumatorului sa obtina despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a unei practici incorecte a unui comerciant.


Aceasta modalitate presupune solutionarea unei dispute prin interventia unei terte parti. Terta parte poate propune sau impune o solutie sau pur si simplu aduce partile impreuna pentru a le ajuta in gasirea unei solutii.


In Europa exista mai mult de 750 de sisteme ADR, extrem de diverse pe teritoriul UE. Finantarea sistemelor alternative de solutionare a litigiilor poate fi privata (de exemplu de catre comercianti) publica sau o combinatie a ambelor.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Consumatori    Alternative Dispute Resolution    Alternative de solutionare a litigiilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 435

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1398

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1086

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1003

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1550

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1080



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Inregistrarea la EUIPO unei marci sonore prezentate in format audio
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019