din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1969 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE lanseaza proceduri in constatarea incalcarii dreptului UE impotriva a sapte state membre in legatura cu incheierea de acorduri cu Rusia privind survolarea Siberiei

CE lanseaza proceduri in constatarea incalcarii dreptului UE impotriva a sapte state membre in legatura cu incheierea de acorduri cu Rusia privind survolarea Siberiei

  Publicat: 27 Jan 2011       1440 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Comisia Europeana a deschis astazi proceduri in constatarea incalcarii dreptului UE impotriva Belgiei, a Danemarcei, a Italiei, a Luxemburgului, a Tarilor de Jos, a Suediei si a Regatului Unit, in legatura cu acordurile bilaterale privind serviciile aeriene incheiate de acestea cu Rusia, transmitand fiecaruia dintre aceste state membre o cerere oficiala de informatii, cunoscuta sub denumirea de �scrisoare de somare�.

(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Comisia este ingrijorata de faptul ca aceste acorduri ar putea crea obstacole in calea concurentei dintre companiile aeriene europene si ar putea permite stabilirea unor taxe de survolare a Siberiei potential ilegale in temeiul normelor antitrust ale UE. In octombrie 2010 au fost trimise scrisori de somare similare catre Austria, Finlanda, Franta si Germania (v. IP/10/1425), iar Comisia desfasoara in prezent o analiza privind conformitatea cu legislatia UE a acordurilor bilaterale in domeniul aviatiei pe care le-au incheiat cu Rusia celelalte state membre. Faptul ca liniile aeriene din Uniunea Europeana trebuie sa plateasca pentru a zbura pe deasupra Siberiei in drum catre numeroase destinatii din Asia nu numai ca poate scumpi zborurile, ci poate duce si la o concurenta neloiala intre companiile aeriene din UE si cele care nu provin din state ale UE.
In opinia Comisiei Europene, acordurile privind transportul aerian trebuie sa trateze in mod echitabil toate companiile aeriene din UE si sa respecte normele antitrust. In caz contrar, este posibil ca unele companii aeriene din UE sa aiba parte de un tratament mai putin favorabil decat concurentii lor directi sau sa fie nevoite sa plateasca taxe suplimentare disproportionate, susceptibile sa duca la cresterea tarifelor pentru transportul aerian de pasageri.



Libertatea de stabilire
Acordurile bilaterale privind serviciile aeriene incheiate intre un stat membru al UE si o tara terta trebuie sa contina o ``clauza de desemnare a UE`` prin care se recunoaste faptul ca termenii respectivelor acorduri se aplica in egala masura tuturor companiilor aeriene din UE, nu doar celor ale statului membru in cauza. Aceasta obligatie reprezinta un element esential al pietei comune europene a serviciilor aeriene, creata la inceputul anilor `90, care le garanteaza tuturor companiilor aeriene dreptul de a opera in aceleasi conditii oriunde in UE. Cerinta privind introducerea ``clauzei de desemnare a UE`` a fost confirmata in 2002 de hotararile Curtii de Justitie privind ``cerul deschis`` (v. IP/02/1609). Curtea a declarat ca prevederile din acordurile privind serviciile aeriene care confera avantaje exclusive resortisantilor statului membru in cauza contravin normelor UE privind libertatea de stabilire (prevazute in prezent la articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

De atunci, majoritatea acordurilor cu tari terte au fost adaptate conform hotararilor Curtii. Rusia este una dintre putinele tari din lume care nu recunoaste faptul ca toti transportatorii din UE trebuie tratati in mod echitabil si ca orice acord bilateral trebuie sa includa ``clauza de desemnare a UE`` si sa se aplice tuturor. Acest fapt genereaza probleme grave de ordin practic, putand compromite exercitarea drepturilor de trafic, de exemplu, in cazul companiilor aeriene preluate de un transportator din alt stat membru al UE.



Taxele de survolare a Siberiei
Companiile aeriene desemnate din UE sunt obligate sa plateasca taxe pentru survolarea Siberiei pentru numeroase rute spre destinatii din Asia. Se estimeaza ca numai in 2008 aceste taxe s-au ridicat la aproximativ 420 de milioane USD pentru transportatorii din UE in cauza, cea mai mare parte din aceasta suma fiind platita direct companiei aeriene rusesti Aeroflot. Comisia este ingrijorata ca acest lucru ar putea reprezenta atat o incalcare a legislatiei antitrust a UE, in temeiul careia companiile aeriene nu ar trebui sa fie obligate sa incheie un acord comercial cu un concurent direct, cat si a dreptului international (Conventia de la Chicago). De asemenea, aceste acorduri bilaterale impun conditii diferite companiilor aeriene din UE, in functie de tara in care isi au sediul, ceea ce denatureaza si mai mult concurenta . In final, pasagerii ar putea fi obligati sa plateasca mai mult pentru biletele de avion decat in mod normal.



Etapele urmatoare
Statele membre au la dispozitie doua luni pentru a raspunde la scrisorile de somare. In absenta unei reactii satisfacatoare, urmatoarea etapa din procedura in constatarea incalcarii dreptului UE ar fi transmiterea de catre Comisie a unui aviz motivat prin care se solicita statelor membre in cauza sa isi modifice acordurile bilaterale privind serviciile aeriene incheiate cu Rusia. In prezent, Comisia lucreaza intens la evaluarea conformitatii cu dreptul UE a acordurilor bilaterale privind serviciile aeriene incheiate cu Rusia de toate celelalte state membre.



Citeşte mai multe despre:    Conventia de la Chicago    Survolare    Siberia    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri