din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2120 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Plenul Senatului a adoptat Hotararea de validare a magistratilor alesi membri ai CSM

Plenul Senatului a adoptat Hotararea de validare a magistratilor alesi membri ai CSM

  Publicat: 14 Feb 2011       2823 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Sedinta plenului Senatului de luni, 14 februarie 2011, a inceput cu aprobarea ordinii de zi curente si a programului de lucru al zilei.

Principiul subsidiaritatii are menirea de a asigura luarea deciziilor cat mai aproape de cetatean precum si verificarea permanenta a necesitatii intreprinderii unor actiuni la nivel comunitar in lumina posibilitatilor existente la nivel national, regional sau local.
Act adoptat de organele de stat,
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este o modalitate principala de exprimare a consimtamantului de catre statele care au luat parte la negocierea tratatului si care este prevazuta si ceruta de dreptul intern al statelor semnatare, modalitate prin care tratatul este supus controlului parlamentar.
Denumire data monedei unice europene.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
Candidat - persoana care participa la alegeri in urma propunerilor inaintate de competitori electorali sau in nume propriu pentru a obtine un mandat de deputat sau de senator,
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.


In cadrul exercitarii controlului de subsidiaritate si proportionalitate de catre Parlamentul roman, a fost supus votului si adoptat Proiectul de Hotarare cu privire la propunerea de DECIZIE a CONSILIULUI de modificare a DECIZIEI 2004/162/CE in ceea ce priveste produsele care pot beneficia de o scutire sau de o reducere a taxelor de andocare.


In calitate de Camera decizionala, Senatul a adoptat, cu 114 voturi pentru, 2 voturi impotriva si nici o abtinere, Proiectul de lege privind ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010, si a Protocolului aditional la acesta, semnat la Chisinau la 23 septembrie 2010.


Cu 63 de voturi pentru, 48 de voturi impotriva si 2 abtineri, plenul Senatului a adoptat Hotararea de validare a magistratilor alesi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 53/25.01.2011.


Declaratie de presa a ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, privind validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de catre Senat, in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale:

"Validarea de catre Senat a celor opt magistrati alesi in conformitate cu legea in Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta, in lumina deciziei Curtii Constitutionale nr. 53 din 25 ianuarie 2011, singura optiune legala, avand in vedere dispozitiile art.147 alin 4. din Constitutie, care prevad obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale.

Orice alta solutie decat cea prevazuta in decizia Curtii Constitutionale ar fi contrara Constitutiei.

Formulez un apel catre Presedintele Senatului si catre Biroul Permanent al Senatului, sa initieze procedurile necesare punerii in aplicare a deciziei Curtii Constitutionale.

Validarea celor opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii va permite normalizarea functionarii acestuia si eliminarea oricarei incertitudini privind conducerea treburilor Justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii este o institutie care isi are izvorul in Constitutie, orice amanare directa sau indirecta a constituirii si asigurarii functionalitatii acestuia reprezinta o atingere adusa Constitutiei, cu atat mai mult cu cat este dispusa expressis verbis de decizia Curtii Constitutionale, precizata.

Intarzierea in validarea celor opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii submineaza increderea in stabilitatea institutionala a acestuia, alimenteaza ideea blocarii activitatii sale din interese politice, creeaza premisele blocajului functional, cum ar fi in cazul incuviintarii unor masuri cerute de procuror sau numirea de noi judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Suntem la curent cu faptul ca se discuta despre amanarea sine die a validarii celor opt magistrati alesi legal, sau invalidarea intregii liste, pana cand ar interveni o eventuala decizie a instantei de drept comun de admitere a recursului formulat de un candidat neeligibil, anterior deciziei Curtii Constitutionale. O astfel de situatie ar conduce la o contrapunere a deciziei instantei de drept comun cu decizia Curtii Constitutionale, creandu-se in acest fel un pretext pentru ignorarea deciziei Curtii Constitutionale.

Este de datoria noastra sa semnalam faptul ca un astfel de scenariu va produce efecte negative asupra credibilitatii noastre ca stat membru al Uniunii Europene, in raport cu responsabilitatile pe care ni le-am asumat in reformarea Justitiei.

Suntem intr-un moment foarte important al relatiei noastre cu Comisia Europeana si Statele Membre, care trebuie gandita pe termen lung pe toate palierele politice, atat cele care tin de executiv, cat si cele care tin de legislativ. Aceasta relatie se va configura pe termen lung in functie de modul in care vom sti sa rezolvam impreuna agenda modernizarii Justitiei.

De aceea, in calitate de ministru al Justitiei formulez si un apel individual catre fiecare dintre senatori, indiferent de apartenenta politica, sa dea curs punerii in aplicare a deciziei Curtii Constitutionale, in sensul validarii celor opt magistrati alesi legal in Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a evita consecinte neprevazute, intr-un context in care interesele noastre in plan european sunt afectate de situatia interna legata de coruptie si blocarea unor dosare ale Justitiei prin masuri politice.
De asemenea, se impune notat faptul ca situatia creata produce o serioasa ingrijorare in sistemul judiciar, fapt semnalat prin scrisoarea presedintilor de curti de apel, a procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel si a Procurorului General al Romaniei.

Exista deja o serioasa ingrijorare a mediilor europene de profil, exprimata prin luarile de pozitii din partea unor organizatii paneuropene ale magistratilor, respectiv prin declaratiile MEDEL si Retelei Consiliilor Judiciare.

Ministerul Justitiei a luat de asemenea nota de comunicatul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care se arata ca activitatea acesteia este afectata de stagnarea procesului de numire de noi judecatori, de care este nevoie urgenta, in special in activitatea Sectiei Penale. Intarzierea validarii de catre Senat a celor opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii conduce la intarzierea numirii de noi judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, judecatori de care aceasta are nevoie urgenta, conform propriului comunicat.

Senatul a contribuit substantial in vara si toamna anului trecut la realizarea agendei Justitiei, prin adoptarea Legii micii reforme si refacerea cadrului normativ al ANI. Aceste masuri au repercusiuni pozitive asupra functionarii Justitiei si vor contribui la imbunatatirea rapoartelor de tara.

Imi exprim increderea si speranta ca si de aceasta data, Senatul Romaniei, distinsii domni senatori, vor lasa deoparte disputele politice si vor da curs dispozitivului deciziei Curtii Constitutionale, validand cei opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii." a declarat Ministrul Justitiei



Citeşte mai multe despre:    Horatius Dumbrava    Alegeri CSM    Senatul Romaniei    Catalin Predoiu

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Drept la replica - judecator Horatius Dumbrava, membru ales al CSM
13 Nov 2012 | 1524

CSM a analizat Memorandumul MJ privind aplicarea noilor coduri
04 Oct 2012 | 1340

Cristi Danilet: Ar fi dezastruos pentru CSM daca membrii sai ar negocia functii in afara cadrului legal
11 Jul 2012 | 1690

Intalnirea reprezentantiilor CSM cu echipa de experti ai Comisiei Europene
22 Mar 2012 | 1892

Intalnirea presedintelui CSM cu reprezentanti ai conducerilor curtilor de apel
31 Jan 2012 | 1750

Jud. Alina Nicoleta Ghica a fost aleasa in functia de presedinte al CSM
07 Jan 2012 | 2832