Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » LEGISLATIVUL EUROPEAN ARATA ITALIEI „CARTONASUL ROSU“ PENTRU EXPULZARI

LEGISLATIVUL EUROPEAN ARATA ITALIEI „CARTONASUL ROSU“ PENTRU EXPULZARI

  Publicat: 25 Nov 2007       5297 citiri       Sursa: Gandul.info  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Autoritatile de la Roma au fost invitate de Parlamentul European sa respecte litera acquis-ului comunitar in ceea ce priveste libertatea de circulatie si de sedere a cetatenilor europeni.

In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Apartenenta persoanei la o anumita natiune.
Reprezinta o circumstanta atenuanta cand infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii,
Incluziunea sociala se refera la asigurarea accesului persoanelor defavorizate la locuri de munca si integrarea lor in societate.
Conditie de livrare a unui produs in care cumparatorul este exonerat (scutit) de cheltuielile directe de incarcare,
Conditie de livrare a unui produs in care cumparatorul este exonerat (scutit) de cheltuielile directe de incarcare,
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Institutie de drept procesual penal, reglementata de Codul de procedura penala in diverse texte.
Prin intermediul unei rezolutii, votata de 306 din eurodeputatii prezenti la ultima zi din sedinta plenara, Legislativul de la Strasbourg a acordat un vot de incredere actualei Directive comunitare 38/2004, dar nu si decretului-lege italian.
Presedintele Grupului liberalilor (ALDE a fost cosemnatara a rezolutiei socialiste), Graham Watson, anticipa inca de cu o seara inainte succesul rezolutiei Partidului Socialist European, declarand ca textul decretului italian, in baza caruia au fost expulzati mai multi cetateni romani, nu este conform cu legislatia UE. El acuza, de altfel, ca oficialitatile italiene au “rescris” practic, prin acel decret, conditiile de expulzare a unei persoane, informeaza Mediafax. Textul rezolutiei de PPE nici nu a mai fost citit.

Spiritul si litera directivei trebuie respectate

Astfel, documentul adoptat aminteste ca directiva prevede posibilitatea de expulzare a unui cetatean al UE, dar in limite foarte stricte. Ca motiv de expulzare, pot figura doar ratiuni de ordine publica, securitate publica si/sau sanatate publica, dar aceste motive nu pot fi invocate in scopuri economice. Orice astfel de masura trebuie sa fie proportionala si fondata exclusiv pe comportamentul personal al individului si in nici un caz pe motivele de prevenire, iar decizia de expulzare este individuala si trebuie sa existe proceduri judiciare si administrative de atac a acestei decizii.
Parlamentul European respinge, astfel, principiul responsabilitatii colective si reafirma necesitatea de a combate orice forma de rasism si xenofobie impotriva oricarei forme de discriminare si de stigmatizare bazata pe nationalitate sau origine etnica. Documentul mentioneaza ca protectia drepturilor romilor si integrarea lor reprezinta o provocare pentru UE in ansamblul ei. In consecinta, Legislativul de la Strasbourg recomanda Executivului de la Bruxelles sa actioneze imediat pentru initierea unei strategii globale pentru incluziunea sociala a romilor prin utilizarea fondurilor de integrare si a celor structurale in sprijinul autoritatilor nationale, regionale si locale.

Frattini, criticat pentru “scaparile sale”

Ceea ce mai trebuie subliniat este faptul ca, in textul rezolutiei, comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate, italianul Franco Frattini, este sanctionat pentru declaratiile sale in presa in contextul tensiunilor generate de moartea Giovannei Reggiani, posibil ucisa de un cetatean roman de etnie roma. “ Declaratiile vicepresedintelui Comisiei Europene, dl. Franco Frattini, catre presa italiana, cu ocazia gravelor incidentre care au avut loc la Roma, sunt contrare spiritului si literei Directivei 2004/38/CE, pe care acesta este chemat sa o respecte pe deplin”, se arata in documentul Legislativului European.
Tocmai aceasta critica a reusit acum cateva zile sa divida grupurile politice europene in ceea ce priveste o abordare comuna a problemei romilor si a decretului-lege italian. Introducerea unei astfel de diatribe a demonstrat forta de convingere a socialistilor europeni, condusi de germanul Martin Schulz, care nu au ezitat sa-l puna la colt pe vicepresedintele CE pentru scaparile sale. Si nu numai. PSE a castigat si “puncte” in detrimentul popularilor europeni, care, de dragul comisarului Frattini, au propus o rezolutie mult mai blanda.


Citeşte mai multe despre:   Comentează: LEGISLATIVUL EUROPEAN ARATA ITALIEI „CARTONASUL ROSU“ PENTRU EXPULZARI
Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Dreptul la sinucidere asistata medical. Granita dintre solutie si dezastru
Sursa: Irina Maria Diculescu

Optiunile unui formator pe piata muncii. Contractele de mecenat, sponsorizare si internship. Avantaje si dezavantaje
Sursa: Irina Maria DiculescuJurisprudenţă

Aprecierea utilitatii unui loc de munca in organigrama societatii revine factorilor de decizie ai angajatorului, ci nu instantei de judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Braila Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 103/2017, in sedinta publica din 27 februarie 2017

Sporul pentru conditii vatamatoare este distinct de salariul de baza, astfel ca acesta nu putea sa se regaseasca in salariu sub forma unei sume compen
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova Sectia I Civila, Decizia civila nr. 863, pronuntata in sedinta publica din 27 martie 2017

Reziliere contract de inchiriere. Efectele revizurii in cea ce priveste perimarea
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 84/2018

Legislaţie

Legea 44/2019 de punere in aplicare a Rgulamentului UE privind comisioanele interbancare pentru tranzactiile de plata cu cardul
Legea nr. 44/2019 privind stabilirea unor masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2015/75 ...

OUG 12/209 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei (Modificare a OUG 7/2019)
Ordonanta de urgenta nr. 12/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul j ...

Normele metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC)
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2018 privi ...