din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1941 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Prelungirea retinerii la 48 sau 72 de ore capata adepti si in CSM

Prelungirea retinerii la 48 sau 72 de ore capata adepti si in CSM

  Publicat: 15 Mar 2011       1381 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, afirma ca prin Constitutia din 1991 durata retinerii a fost prevazuta la 24 de ore, iar legiuitorul trebuie sa decida asupra propunerii de extindere a acesteia, insa jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in materie va constitui un reper important.

Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Imprejurari de fapt care afecteaza licertatea exprimarii vointei juridice sau caracterul ei constient la incheierea unui act juridic si care da dreptul persoanei in cauza
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a afirmat recent ca este nevoie de o modificare a duratei retinerii la 48 sau 72 de ore (in prezent, aceasta fiind de 24 de ore), solutie adoptata si in majoritatea statelor europene si care a fost validata in practica Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.


Procurorul Kovesi sustinea ca, atunci cand investighezi dosare privind zeci de persoane si care au zeci de volume, este nerealist sa ceri procurorilor ca, in 24 de ore, sa intocmeasca toate actele procedurale si sa audieze toti inculpatii.


"Sa nu uitam ca in acelasi interval avocatii trebuie sa studieze dosarele pentru a pregati apararea, iar instanta trebuie sa faca audieri si sa se pronunte inainte de expirarea celor 24 de ore. In acest mod transformam justitia intr-o activitate contra cronometru si cream riscul unor erori de procedura sau unor vicii de aparare", sublinia Kovesi.


La randul sau, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Horatius Dumbrava, sustine ca in conditiile actuale termenul de 24 de ore - o durata mult prea scurta - afecteaza calitatea actului juridic si poate genera greseli sau, de ce nu, chiar abuzuri, din cauza presiunii create asupra celui care are dosarul in fata, el pronuntandu-se pentru majorarea la 48 de ore a masurii preventive. "Atunci cand Constitutia a fost revizuita in 2003 (...), constituantul s-a pripit prin faptul ca a prevazut retinerea, ca masura preventiva si pe care o poate lua si procurorul, doar la 24 de ore", declara Dumbrava.


Prin hotararea din 20 iunie 2002, in cauza Filiz si Kalkan versus Turcia, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis la fel ca in hotararea Brogan impotriva Marii Britanii, cu privire la o persoana arestata pentru fapte de terorism, respectiv ca o privare de libertate de 4 zile inainte de a fi adusa in fata unui magistrat care sa se pronunte asupra legalitatii arestarii este in contradictie cu obligatia impusa prin prevederile articolului 5, paragraful 3 din Conventia Europeana, care impune un control imediat al detentiei. Turcia a violat acest drept, in acceptiunea CEDO.


Pe de alta parte, prin hotararea din 27 iunie 2002 in cauza Eryk Kawka impotriva Poloniei, Curtea a statuat ca procurorul nu poate fi considerat magistrat, intrucat acesta nu este independent fata de Executiv si fata de parti. Concret, arestarea unei persoane dispusa de un procuror, fara ca aceasta masura sa fie verificata imediat de un judecator, contravine articolului 5, paragraful 3, din Conventie (Orice persoana arestata sau detinuta trebuie adusa de indata inaintea unui judecator sau a altui magistrat imputernicit prin lege cu exercitarea atributiilor judiciare si are dreptul de a fi judecata intr-un termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii. Punerea in libertate poate fi subordonata unei garantii care sa asigure prezentarea persoanei in cauza la audiere).



Citeşte mai multe despre:    Retinere    CEDO    Catalin Predoiu    Horatius Dumbrava

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

15 iunie 2021 este data limita pana la care se pot depune declaratiile de avere si de interese anuale
13 Jun 2021 | 1464

HG nr. 426/2020, privind actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale
06 Jun 2020 | 2180

Inspectia Muncii: Campanie nationala pentru verificarea agentilor de plasare a fortei de munca in strainatate
31 May 2020 | 1001

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 1981

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2707

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1510



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Hotarare definitiva pronuntata intr-un litigiu privind nerespectarea dreptului de interventie asupra datelor si a dreptului de opozitie
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Inselaciune. Incheierea si executarea unui contract. In dubio pro reo
Pronuntaţă de: Decizia nr. 960/A din 01.10.2018a Curtii de Apel Galati