din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2666 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Mediului a modificat dispozitiile legale privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Ministerul Mediului a modificat dispozitiile legale privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

  Publicat: 18 Mar 2011       1331 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act adoptat de organele de stat,
La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de miercuri, 17 martie 2011, Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,

Actul normativ urmareste clarificarea responsabilitatilor tuturor factorilor (operatori economici, autoritati locale, cetateni) implicati in procesul de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. In urma aprobarii acestui act legislativ, operatorii economici care desfasoara o activitate de comert, pe o suprafata medie si mare, catre consumatorii finali vor avea obligatia sa asigure pentru acestia posibilitatea de a se debarasa de ambalajele produselor cumparate, fara a le solicita plata .

Operatorii economici care au preluat responsabilitatea indeplinirii obiectivelor anuale de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, vor fi implicati in acoperirea costurilor operationale legate de colectare, transport, stocare temporara si eliminare finala a deseurilor de ambalaje colectate din deseurile municipale. In acest fel, se va reduce efortul financiar care ar trebui depus de populatie in scopul implementarii unui sistem integrat de gestionare a deseurilor conform cu cerintele europene.

Noul act normativ are ca scop facilitarea indeplinirii acestor responsabilitati, din perspectiva implementarii unui sistem de gestionare a deseurilor de ambalaje in cadrul sistemului integrat si a modalitatilor de realizare a obiectivelor anuale de valorificare si reciclare pentru perioada 2007 - 2013 si incepand cu anul 2013. Modificarile aduse H.G. nr. 621/2005 urmaresc realizarea unui sistem functional de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje prin responsabilizarea tuturor celor implicati in producerea, utilizarea, importul si distributia ambalajelor si produselor ambalate, asigurandu-se totodata trasabilitatea deseurilor de ambalaje pe intreg lantul de gestionare si interzicerea eliminarii finale prin depozitarea materialelor reciclabile.




Citeşte mai multe despre:    Reziduuri    Deseuri    Ministerul Mediului    Ambalaje

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 440

ICCJ: Veniturile la Fondul pentru mediu nu constituie obligatie fiscala
08 Apr 2020 | 1519

Decrete de promulgare semnate de Presedintele Romaniei in data de 29.10.2019
29 Oct 2019 | 1149

Camera Deputatilor a adoptat Proiectul de Lege pentru pentru modificarea si completarea Legii privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice
02 Oct 2019 | 780

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 25 iunie 2019
25 Jun 2019 | 1068

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 20 iunie 2019
21 Jun 2019 | 803



Articole Juridice

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Fake News. Afectarea demnitatii si imaginii persoanei. Practica Tribunalului Bucuresti
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Taxarea privind depozitarea deseurilor de catre operatorii de salubritate, incepand cu ianuarie 2017
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019

Contract de achizitie publica. Aprecierea indeplinirii conditiei referitoare la existenta unor �circumstante imprevizibile�
Pronuntaţă de: I.C.C.J , Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 468 din 29 ianuarie 2020

Recunoasterea grupei I de munca din grupa a II-a atribuita de angajator
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova Sectia I Civila, Sentinta nr. 391/2017, in sedinta publica din 3 februarie 2017

Concediere pentru motive care tin de persoana salariatului. Abatere grava de la regulile de disciplina stabilite prin Regulamentul de Ordine Interioara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti, Sectia I Civila, Decizia nr. 1543/2016