Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Procurorii din cadrul DNA Alba au intormit un rechiztoriu pentru inselaciune (100 de acte materiale) si spalare de bani (49 de acte materiale)

Procurorii din cadrul DNA Alba au intormit un rechiztoriu pentru inselaciune (100 de acte materiale) si spalare de bani (49 de acte materiale)

  Publicat: 25 Mar 2011       2931 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a inculpatei TULEA DANIELA, administrator al SC Onix International SRL Blaj, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de inselaciune, in forma continuata (100 de acte materiale) si spalare de bani, in forma continuata (49 de acte materiale).

Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
In sensul Codului vamal sunt considerate marfuri romanesti:
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Termen ce desemneaza pe debitorul indatorat sa execute prestatia formand obiectul uni raport juridic obligational cu referire la care creditorul (numit cedent)
Sintagma ce desemneaza creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare, la nevoie chiar silita, poate fi ceruta de catre creditor.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2 septembrie 2008 - 16 decembrie 2009, inculpata Tulea Daniela, in calitate de administrator al SC Onix International SRL Blaj, societate comerciala avand ca obiect principal de activitate comertul cu produse nealimentare, a creat un mecanism financiar prin intermediul caruia a indus in eroare doua societati de factoring pe care le-a prejudiciat cu suma totala de 5.115.319, 28 lei, echivalentul a 1.249.394,35 euro.
In general, contractul de factoring constituie un contract incheiat intre o parte (furnizor) si o alta parte, intreprinderea de factoring (cesionar), prin care furnizorul cedeaza cesionarului creantele nascute din contracte de vanzare de marfuri incheiate intre furnizor si clientii sai.
In concret, societatile de factoring inselate plateau anticipat 75% sau 80% din creanta la remiterea in copie a documentelor contabile prin care se atesta ca vanzarile de marfuri ale firmei inculpatei Tulea Daniela s-au realizat in conditii normale, urmand ca diferenta sa fie achitata dupa incasarea de catre societatea de factoring a facturilor pentru care s-a cedat dreptul de creanta . Pentru a incasa acel procent platit anticipat, Tulea Daniela a furnizat societatilor de factoring facturi fiscale false din care rezulta ca ar fi avut de incasat sume de bani care in realitate nu existau ori erau cu mult inferioare celor cuprinse in facturile reale.
O parte din banii obtinuti in mod fraudulos, respectiv suma de 2.490.921,85 lei, a fost transferata de SC Onix International SRL in alte conturi bancare ale societatii sau ale unor alte societati controlate de catre Tulea Daniela, de unde aceasta fie a retras personal banii, fie i-a folosit chiar pentru a achita diferiti creditori.
Pentru a mentine in eroare firmele de factoring, au existat situatii in care o parte din sumele obtinute prin inselaciune au fost supuse procesului de reciclare pentru ca la finalul circuitului banii sa fie folositi spre a se efectua plati societatii de factoring spre a dovedi in continuare ``bonitatea`` SC Onix International SRL.

Nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatei pentru a putea fi luate masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Alba.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Spalare de bani    Inselaciune    Rechizitoriu    DNA

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

SRJ MediaSind: TVR impune o procedura ilegala si imorala pentru a concedia angajatii incomozi
11 Mar 2020 | 565

Ministerul Finantelor anunta un acord provizoriu intre Presedintia Consiliului si Parlament privind cadrul de supraveghere pentru institutiile financiare europene
25 Mar 2019 | 502

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 1582

Procurorii DNA au trimis in instanta al VIII-lea dosar Posta Romana (abuz in serviciu si trafic de influenta)
04 Mar 2017 | 803

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 1823

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 1409Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Controverse jurisprudentiale in aplicarea Deciziei CCR nr. 405/2016 privind abuzul in serviciu
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. muncii] Neplata diurnei externe. Actiune impotriva angajatorului
Sursa: MCP Cabinet avocati

Sensul notiunii de „convingere” a judecatorului la aprecierea probelor in procesul penal
Sursa: Euroavocatura.ro

Jurisprudenţă

Folosirea unui inscris falsificat in fata unei instante de judecata, in scopul obtinerii unui folos patrimonial injust, nu realizeaza elementele de tipicitate ale infractiunii de inselaciune
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 268/RC din 25 iunie 2019

Decizia C.C.R. nr. 158/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 159 alin. (3) teza a doua din Codul penal
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 197/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 171/2010 si OG 2/2001
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR referitoare la subiectul activ al infractiunii de spalare de bani
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei