din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1646 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Catalin Predoiu s-a intalnit cu presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE)

Catalin Predoiu s-a intalnit cu presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE)

  Publicat: 11 Apr 2011       2648 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut luni, 11 aprilie 2011, la Luxemburg, o intalnire de lucru cu presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), Vassilios Skouris.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,
Instanta judecatoreasca, ce functioneaza in unele state si are competenta de a judeca faptele penale cele mai grave.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
(termen CNA). O comunicare audiovizuala identificabila, �n cadrul unei succesiuni orare a serviciului de programe, prin titlu, continut, forma sau autor.
Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau.
Desi nu exista o definitie unanim acceptata, majoritatea definitiilor cuprinse in diferite documente sau legislatii exprima in esenta acelasi lucru. Exemplu: -Conform Legii-tip din 1978 elaborata de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, programele pentru calculator sunt "un ansamblu de instructiuni putand, din momentul transpunerii pe un suport descifrabil de catre o masina capabila sa trateze informatii, sa indice, sa execute, ori sa permita obtinerea unei functii, a unei sarcini sau a unui rezultat."
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Predoiu Marian-Catalin - membru al Parlamentului Romaniei.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.

Presedintele Curtii de Justitie a facut o prezentare a recentelor propuneri de modificare a statutului CJUE, solicitand, in acelasi timp, sprijinul pentru sustinerea acestora la nivelul Statelor Membre. Cresterea numarului de cauze aflate pe rolul Curtii, dar si a complexitatii acestora impun o revizuire a modului de functionare pentru ca termenele de solutionare sa fie rezonabile. Ministrul Justitiei a subliniat interesul comun al guvernelor Statelor Membre pentru buna functionare a institutiilor comunitare si implicit al CJUE.


De asemenea, presedintele Curtii a abordat subiectul programului de trainning profesional pentru magistrati din Statele Membre, constand in stagii practice la Curte . Acestia vor lucra efectiv alaturi de judecatorii CJUE si vor fi implicati in instrumentarea cauzelor instantei europene.

Ambii demnitari au evidentiat beneficiile acestor schimburi de experienta, deopotriva pentru CJUE, dar si pentru judecatorii nationali si pentru colaboratorii acestora de la instantele din tara. In acest context, ministrul Justitiei a primit cu interes si deschidere invitatia de a populariza mai bine aceasta initiativa in randul magistratilor romani.

Ministrul Justitiei va prezenta CSM si presedintilor de instante argumentele pentru care acest proiect merita sa fie sutinut de catre liderii sistemului judiciar si va sustine in Plenul Consiliului luarea unor masuri pentru revitalizarea acestui program .

``Institutiile europene au nevoie de increderea cetatenilor si a investitorilor. Buna functionare a CJUE este un garant al bunei functionari a pietei unice europene si a respectarii drepturilor cetatenilor. Statele Membre au datoria sa sprijine CJUE, pentru ca in acest fel isi sprijina propriii cetateni. In ce priveste programul de trainning profesional al magistratilor nationali la CJUE, vom sprijini participarea cat mai larga a magistratilor romani. Programul contribuie la perfectionarea abilitatilor tehnice, schimbul de experienta judiciara, stabilirea de conexiuni profesionale transeuropene, preluarea de cunostinte profesionale si transmiterea acestora catre colegii din tara, formarea mentalitatilor in spiritul valorilor europene. Programul constituie si un bun argument pentru o politica inteleapta si flexibila, eliberata de rigiditati institutionale privind activitatea magistratilor detasati in alte organizatii, in functie de etapele evolutiei lor profesionale si optiunile personale care trebuie respectate,`` a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu .


Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a fost instituita in temeiul primului Tratat UE, Tratatul CECO din 1952. Sediul se afla la Luxemburg.

Misiunea Curtii este sa se asigure ca legislatia UE este interpretata si aplicata in mod uniform in toate Statele Membre UE, astfel incat legile sa se aplice in mod egal tuturor cetatenilor. Spre exemplu, Curtea se asigura ca instantele nationale nu pronunta sentinte diferite in acelasi caz.

Curtea se asigura si ca Statele Membre si institutiile UE aplica prevederile legislative. Curtea are puterea de a solutiona litigiile care apar intre State Membre UE, institutii UE, operatori economici si persoane fizice.

Curtea are in alcatuire un judecator din fiecare Stat Membru, astfel incat toate sistemele juridice nationale din cadrul UE sunt reprezentate.

Pentru a ajuta Curtea de Justitie sa faca fata numarului mare de cazuri inaintate spre solutionare si pentru a oferi protectie juridica sporita cetatenilor, in 1988 a fost creat un Tribunal de Prima Instanta. Acest tribunal (care functioneaza pe langa Curtea de Justitie) este responsabil pentru pronuntarea sentintelor in anumite cazuri, in special actiuni intentate de persoane fizice, companii si unele organizatii si cazuri care se incadreaza in dreptul concurentei. Acest tribunal are in alcatuire cate un judecator din fiecare stat membru UE.


Citeşte mai multe despre:    Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene    CJUE    Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 461

CJUE: Se preconizeaza reluarea sedintelor de audiere a pledoariilor incepand cu 25 mai 2020
30 Apr 2020 | 1620

Intrare in functie a unui nou avocat general la CJUE
23 Mar 2020 | 1150

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1465

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1299

CJUE aplica noi norme privind admiterea in principiu a recursurilor in cauzele care au beneficiat deja de o dubla examinare
02 May 2019 | 1109



Articole Juridice

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocati

GDPR: Montarea unor camere video in perimetrul apartamentului proprietate personala
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Polita RCA este obligatorie atunci cand vehiculul in cauza este inmatriculat si nu a fost retras in mod legal din circulatie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Instantele nationale procedeaza la adresarea unei intrebari CJUE numai dupa analizarea necesitatii si pertinentei acesteia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1704/2019

Cerere de sesizare a CJUE referitoare la netemeinicie, din perspectiva art. 267 paragraful 1 din TFUE
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Incheiere din 13 septembrie 2016

K.B. are de mai multi ani o relatie afectiva cu R., care a suferit o operatie de schimbare de sex, trecand de la sexul feminin la cel masculin. K.B. d
Pronuntaţă de: Cazul: K.B. c. Agentia Nationala pentru Serviciile de Sanatate si Secretarul de Stat pentru Sanatate, Marea Britanie, recurs prealabil, 7 ianuarie 20