din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1946 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » M. Sanatatii: Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va incepe sa functioneze

M. Sanatatii: Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va incepe sa functioneze

  Publicat: 14 Apr 2011       1989 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern pentru modificarea Hotararii Guvernului nr 760/2009 privind infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum si pentru aprobarea infiintarii unei activitati finantata integral din venituri proprii.

Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Termen prin care se desemneaza, in mod generic, persoana ce, in temeiul unui contract de donatie, transmite, fara a primi ceva in schimb, dreptul de proprietate asupra unui bun sau a mai multor bunuri determinate.
Termen prin care se desemneaza, in mod generic, persoana ce, in temeiul unui contract de donatie, transmite, fara a primi ceva in schimb, dreptul de proprietate asupra unui bun sau a mai multor bunuri determinate.

Functionarea Registrului va oferi sanse reale de tratament si vindecare pacientilor diagnosticati cu boli hematologice maligne. Institutia, care se bazeaza pe o retea de colectare si transplant de celule stem, are rolul de a populariza ideea de donare, de a inscrie si tipiza donatorii voluntari, precum si de a gasi donatori compatibili pentru pacientii care au nevoie de un transplant medular.

Registrul va functiona ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii si va fi finantat atat de la bugetul de stat, cat si din venituri proprii.

Activitatea de recrutare a donatorilor voluntari de celule stem urmeaza a fi realizata prin intermediul retelei nationale de transfuzie.

Efectuarea testarilor primare pentru donatorii voluntari de celule stem hematopoiectice se va realiza prin laboratoarele paraclinice organizate in structura Institutului Clinic Fundeni si Institutului National de Hematologie Transfuzionala "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucuresti.

Validarea finala a rezultatelor testarilor de histocompatibilitate si virusologice se va realiza prin Laboratorul National HLA si Laboratorul National de Referinta pentru Virusuri Transmisibile din structura Institutului National de Hematologie Transfuzionala "Prof. Dr. C.T. Nicolau" Bucuresti.

Activitatea de donare propriu-zisa a celulelor stem se va desfasura prin sectiile sau compartimentele cu paturi in profil din structura unitatilor sanitare publice, acreditate in conditiile legii.

Activitatile de recrutare, testare si donare se vor desfasura in conformitate cu Protocoalele elaborate de Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice conform standardelor internationale, care vor fi avizate de Consiliul Stiintific si aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii.

In Romania, sansele de a gasi un donator compatibil pentru pacientii diagnosticati cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu pot face autotransplant si care nu au nici donator inrudit, sunt destul de scazute in absenta Registrului.

Pentru a da o sansa de vindecare acestor pacienti, se impunea organizarea unei institutii care sa poata gestiona o baza de date privind persoanele fizice, care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne.

Prin acest proiect, Ministerul Sanatatii, isi propune sa ofere pacientilor diagnosticati cu boli hematologice maligne cu evolutie severa, sanse reale de vindecare in Romania, creand astfel premisele care conduc la cresterea sperantei de viata a acestor pacienti.

De asemenea, realizarea Registrului ar duce in scurt timp la realizarea unor economii semnificative prin efectuarea unui numar mult mai mare de proceduri in Romania si scaderea numarului de proceduri necesare a se efectua in strainatate



Citeşte mai multe despre:    HG 760/2009    Celule stem    Donator    Institutul Clinic Fundeni

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 4 noiembrie 2019
04 Nov 2019 | 1963

8.326 euro - cuantumul total al cotizatiilor si taxei pentru realizarea interconectarii cu institutii similare internationale in domeniul donatorilor voluntari de celule stem, precum si pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetica si histocompatibilitate
16 Apr 2019 | 833

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 481 din 28.06.2014
03 Jul 2014 | 1675

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 430 din 12.06.2014
13 Jun 2014 | 1204

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 633 din 14.10.2013
14 Oct 2013 | 1641

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 191 din 04.04.2013
08 Apr 2013 | 1278



Articole Juridice

Procedeul care, prin utilizarea prelevarii de celule stem dintr-un embrion uman in stadiul de blastocist, conduce la distrugerea acelui embrion trebuie exclus de la brevetare
Sursa: EuroAvocatura.ro