din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1928 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Modificare la Legea contabilitatii: 349.000 de firme vor tine un sistem simplificat de contabilitate

Modificare la Legea contabilitatii: 349.000 de firme vor tine un sistem simplificat de contabilitate

  Publicat: 14 Apr 2011       4204 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Emil Boc, politician roman, s-a nascut la 6 septembrie1966 in localitatea Rachitele, judetul Cluj.
Legea contabilitatii nr. 82/1991 a fost modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta in sedinta de astazi, 14 aprilie 2011, a Executivului, in sensul simplificarii acesteia, pentru sprijinirea mediului de afaceri si favorizarea dezvoltarii economice, a anuntat primul-ministru Emil Boc la finalul reuniunii saptamanale a Executivului.

Principala forma a evidentei economice. Contabilitatea inregistreaza, urmareste si controleaza numai acele laturi ale activitatii care pot fi exprimate valoric cu ajutorul etalonului banesc (rareori etaloane cantitative).
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Denumire data monedei unice europene.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Denumire data monedei unice europene.
Prima treapta in cadrul metodei de cunoastere a contabilitatii si cel mai reprezentativ procedeu prin care se infaptuieste principiul dublei reprezentari
Cont destinat inregistrarii resurselor obtinute in urma exploatarii capitalului.
Contabilul autorizat este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile legii si are capacitatea de a tine contabilitatea si de a intocmi bilantul contabil.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Ialomitianu Gheorghe - membru al Parlamentului Romaniei.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Linie de productie la care se executa operatii de imbinare a diferitelor materiale si piese pentru asamblarea unui produs final.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.

``349 de mii de firme vor tine un sistem simplificat de contabilitate (...). Este vorba de acele firme care au o cifra de afaceri pana in 35 de mii de euro``, a precizat premierul.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a aratat care sunt principalele modificari ale actului normativ.
Astfel, entitatile patrimoniale care au o cifra de afaceri de 35.000 de euro si active in valoare de pana la 35.000 euro inregistrate pana la 31 decembrie anul precedent ``vor intocmi in loc de cinci situatii financiare doua, vor intocmi un bilant si un cont de rezultate simplificate, nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar, situatia modificarii capitalului si notele explicative``, a explicat ministrul Finantelor.
Totodata, aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat care va cuprinde doar 50 de conturi, in loc de aproximativ 400 de conturi cate sunt in prezent.
Ministrul Ialomitianu a mai adaugat ca a emis un ordin de ministru prin care entitatile economice mentionate vor putea depune anual bilantul contabil .
In plus, contabilitatea in cadrul acestor entitati va putea fi tinuta de un director financiar sau un expert contabil, dar si de catre absolventii de studii economice superioare, ceea ce reprezinta un element de noutate in legislatia romaneasca.
``Am dat posibilitatea si persoanelor fizice care au absolvit o facultate economica sa tina contabilitatea, dandu-le o sansa tinerilor sa lucreze in contabilitate, lucru pe care l-am discutat si cu corpul expertilor contabili`` a subliniat Gheorghe Ialomitianu .
Ministrul a mai adaugat ca modificarile aprobate astazi de Executiv au fost solicitate de mediul de afaceri si se inscriu in politica Guvernului Romaniei de reducere a birocratiei din administratie si a costurilor administrative ale agentilor economici, venind totodata in intampinarea unui proiect de directiva europeana pe aceeasi linie . ``Ne inscriem si in noua preocupare a Comisiei Europene de a reduce povara administrativa. Chiar se lucreaza la o directiva privind reducerea birocratiei pentru firmele mici, este un proiect de directiva care combina situatiile financiare cu situatiile fiscale. Romania a facut deja un prim pas privind simplificarea in domeniul contabilitatii``, a incheiat ministrul de finante.



Citeşte mai multe despre:    Legea 82/1991    Contabilitate    Cifra de afaceri    Plan de conturi

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Camera Consultantilor Fiscali a publicat data si tematica pentru sustinerea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent - sesiunea noiembrie 2019
10 Sep 2019 | 1118

PROIECT privind regulile fiscale si contabile de inregistrare a bacsisului
18 Aug 2019 | 820

Perioada de valabilitate a vizei CECAR aferente anului 2018 se prelungeste
09 Apr 2019 | 677

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept privind egalizarea salariilor personalului platit din fonduri publice
13 Oct 2018 | 2808

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1509

INPPA: Temele dezbaterilor din 23 februarie 2, 9 si 16 martie 2017
20 Feb 2017 | 1605



Articole Juridice

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Modul de stabilire a nivelului maxim al salariului de baza pentru personalul incadrat in directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului
Sursa:

Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. muncii] Incetarea CIM in perioada de proba. Contestatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Constatarea existentei raporturilor de munca in lipsa unui Contract individual de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta Civila nr. 186, din 02.04.2019

Raspunderea pentru prejudiciile directe si indirecte revine atat paratilor, care au indeplinit functiile de contabil sef/contabil, cat si administratorului societatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia Sectia I Civila, Decizia nr. 363/2017, in sedinta publica din 2 martie 2017

Savarsirea de catre angajator a unei fapte prin care se aduce atingere valorilor personale nepatrimoniale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sectia conflicte de munca si asigurari sociale, Sentinta nr. 1158 din 19.05.2016