din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2081 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Sanatatii a stabilit competentele tinerilor medici care se vor putea angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat

Ministerul Sanatatii a stabilit competentele tinerilor medici care se vor putea angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat

  Publicat: 22 Apr 2011       3111 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Conform proiectului de act normativ, lansat in dezbatere publica astazi, absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.

Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
A fost conducatorul hunilor (intre anii 434 si 453), populatie care se asezase in Panonia. Hunii reusisera, in acea perioada, sa supuna atat populatia romanica din fosta provincie Panonia, cat si o serie de populatii migratoare, precum ostrogotii, alanii, gepizii etc.
Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.

In prezent, medicul care finalizeaza cursurile universitare nu poate fi angajat in sistemul sanitar, decat cel mult de catre una dintre firmele care activeaza in industrie, in vederea promovarii produselor medicale.

Conform propunerii Ministerului Sanatatii, medicii cu competente limitate vor putea fi incadrati in unitati sanitare publice si private, precum si in cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de munca pe o perioada determinata sau nedeterminata, dupa caz. Acestia, insa, nu vor avea dreptul de a intra in relatie contractuala directa cu casele de asigurari de sanatate, nu vor putea fi incadrati in serviciile de ambulanta si nici nu au drept la parafa cu cod.

``Avem peste 350 absolventi de medicina care anul trecut nu au reusit sa promoveze concursul de Rezidentiat, iar in ultimii 5 ani au fost aproximativ 1000 de tineri in aceasta situatie. Multi dintre acestia ar putea sa isi gaseasca un loc in sistem . Noile reglementari vor aduce beneficii atat unitatilor sanitare care vor angaja personal calificat, cat si viitorilor specialisti care isi vor exercita meseria pentru care s-au pregatit, fara a pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii, pana la urmatorul concurs de Rezidentiat,``, a declarat ministrul Sanatatii CSEKE Attila.



Medicii cu competente limitate isi vor desfasura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fisei postului, nominalizat de managerul unitatii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicina de familie .

Acestia vor putea indeplini anumite sarcini in acordarea asistentei medicale si continuarea dezvoltarii abilitatilor profesionale si cunostintelor dobandite pe parcursul facultatii.



De exemplu, printre activitatile pe care le va putea desfasura un absolvent angajat intr-o unitate sanitara se numara:

a) examinarea si triajul pacientilor (inregistrarea datelor personale si de contact ale pacientului, inregistrarea motivului prezentarii, inregistrarea datelor anamnestice, efectuarea examenului obiectiv pe aparate si sisteme);

b) intocmirea si completarea fisei de observatie la internare;

c) informarea pacientului cu privire la particularitatile bolii si terapia recomandata, respectand indicatiile medicului supraveghetor;

d) insotirea pacientului la investigatiile prescrise si informarea acestuia asupra procedurilor respective si necesitatea efectuarii acestora;

e) urmarirea evolutiei pacientilor aflati la tratament;

f) aducerea la cunostinta medicului supraveghetor a evolutiei curente a pacientilor aflati la tratament.



Posturile destinate medicilor cu competente limitate vor fi prevazute separat in statul de functii al unitatii sanitare. Ocuparea acestora se va face prin concurs, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind incadrarea medicilor. Medicii cu competente limitate incadrati in unitatea sanitara sunt repartizati la locurile de munca de directorul medical al unitatii, in functie de necesar.



Salarizarea medicilor cu competente limitate se va face la nivelul functiei de medic stagiar, in conditiile legii. Fondurile necesare in acest sens se vor asigura de catre unitatea sanitara. Proiectul Ministerului Sanatatii va da posibilitatea tinerilor absolventi sa fie incadrati in unitatile sanitare publice sau private, inclusiv in cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenta medicala din aceste unitati.



Citeşte mai multe despre:    Rezidentiat    Rezidentiat 2011    Medici    Ministerul Sanatatii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de 31 octombrie 2019
31 Oct 2019 | 1334

Acte normative promulgate de Presedintele Klaus Iohannis - 7 ianuarie 2019
08 Jan 2019 | 1162

Monitorul Oficial din data de 03 aprilie 2017
03 Apr 2017 | 1303

Monitorul Oficial din data de 29 martie 2017
29 Mar 2017 | 1562

Ministerul Sanatatii a publicat metodologia pentru examenul de rezidentiat - noiembrie 2016
15 Oct 2016 | 1772

De la 1 octombrie, remuneratia medicilor pentru garzile efectuate creste pana la 90 la suta
11 Oct 2016 | 2044



Articole Juridice

Forma aplicabila in 2016 a Codului muncii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Fapta ilicita cauzatoare de prejudicii. Raport de prepusenie. Actiunea in regres a comitentului. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 2142 din 21 octombrie 2020

ICCJ - Stipularea clauzei penale in CIM prin care este evaluata paguba produsa de salariat angajatorului este nula
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: stipularea clauzei penale in CIM sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Demisie pentru nerespectarea obligatiilor contractuale de catre angajator. Obligarea indeplinirii de sarcini din afara competentei profesionale
Pronuntaţă de: Tribunalul G, Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 98 din 05.02.2016