din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1580 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANAF: Proiect de ordin privind aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor

ANAF: Proiect de ordin privind aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor

  Publicat: 28 Apr 2011       3209 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Colectiv format din persoane fizice avand o organizare de sine statatoare, concretizata in structura de productie, de conceptie si functionala,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Potrivit art. 30 din Legea 571/ 2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana au obligatia de a plati impozit pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.

Totodata, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/ 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/ 2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar - fiscale, au fost aduse modificari si Ordonantei Guvernului nr.92/ 2003 privind Codul de procedura fiscala republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
- au fost abrogate alin. (7) - (9) de la art.111 ``Termenele de plata`` din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, pentru contribuabilii platitori de impozit pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor, precum si de contributii obligatorii, perioada fiscala este luna calendaristica, fiind eliminate derogarile anterioare privind termenele de plata (plata trimestriala sau semestriala, dupa caz).
- conform noilor modificari aduse art.26 alin.(2), pentru contribuabilii care au sedii secundare, platitor de obligatii fiscale este contribuabilul, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de salariatii care isi desfasoara activitatea la sediile secundare inregistrate fiscal, potrivit legii, ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor. Ca urmare, sediile secundare ale contribuabililor se inregistreaza fiscal, potrivit legii, fara a mai avea obligatii fiscale de declarare, acestea fiind preluate de entitatile care le-au infiintat.
Potrivit Legii nr.85/2003 Legea minelor, cu modificarile si completarile ulterioare, in prezent, ca urmare a concesionarii/administrarii activitatilor de exploatare a resurselor minerale sau bunurilor domeniului public al statului, contribuabilii datoreaza catre bugetul de stat redevente miniere, platite trimestrial.


Datorita conditiilor economice existente, sunt situatii in care, unele institutii publice exploateaza resursele minerale de pe domeniul public al statului, avand, prin urmare, obligatia platii de redevente miniere. Astfel, a aparut necesitatea inregistrarii in vectorul fiscal a acestora.
Avand in vedere noile modificari legislative, precum si ca urmare a propunerilor primite de la organele fiscale teritoriale privind simplificarea administrarii contribuabililor, este necesara imbunatatirea formularelor de inregistrare fiscala si a instructiunilor de completare a acestora, dupa cum urmeaza:
=> modificarea formularului ``Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010)``, prin introducerea unei noi rubrici pentru platitorii de impozit pentru profitul impozabil aferent venitului din proprietati imobiliare si/sau din vanzareacesionarea titlurilor de participare, conform art. 30 din Codul Fiscal.
=> modificarea formularului ``Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane (020)``, prin introducerea unui rand suplimentar privind data nasterii, ziua, luna, anul pentru facilitarea identificarii contribuabilului, precum si prin redenumirea formularului (020) ``Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal``. Formularul va fi depus de catre persoanele fizice romane si straine, care detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
=> modificarea formularului ``Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine (030)``, prin introducerea a doua randuri suplimentare privind locul nasterii si sexul pentru facilitarea identificarii contribuabilului, a unui rand privind radierea contribuabilului, precum si prin redenumirea formularului (030) ``Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care nu detin cod numeric personal``. Formularul va fi depus de catre persoanele fizice romane si straine, care nu detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara in mod independent activitati economice autorizate sau care exercita profesii libere.
=> modificarea formularului ``Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru institutii publice (040)``, prin introducerea unui rand suplimentar in vectorul fiscal referitor la redeventele miniere, necesar evidentierii distincte a acestei categorii de taxe, potrivit Legii nr.85/2003 Legea minelor, cu modificarile si completarile ulterioare.
=> modificarea formularului ``Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru sediile secundare (060)``, prin introducerea unui rand suplimentar privind radierea sediului secundar, cat si prin eliminarea rubricii privind impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor.
=> introducerea formularului ``Declaratie privind sediile secundare (061)`` completat si depus de catre contribuabilii care infiinteaza puncte de lucru, la organul fiscal competent, fara a se atribui cod de inregistrare fiscala.
=> modificarea formularului ``Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (070)``, prin introducerea unui rand suplimentar privind data nasterii si locul nasterii, pentru facilitarea identificarii contribuabilului.
=> modificarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a formularelor de inregistrare fiscala.



Citeşte mai multe despre:    OUG 117/2010    Codul fiscal    Codul fiscal 2011    OG 92/2003    Declaratia 010    Declaratia 020

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022
30 Dec 2021 | 1824

Legi promulgate in data de 18 august 2020
19 Aug 2020 | 1660

M. Finantelor: Masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea virusului COVID-19
20 Mar 2020 | 1058

Detinatorii titlului de Luptator cu Rol Determinant nu datoreaza contributie la asigurarile sociale de sanatate pentru indemnizatiile primite in temeiul Legii nr. 341/2004
20 Feb 2020 | 804

Codul Fiscal stabileste scutiri de impozit pentru copiii persoanelor persecutate din motive etnice in perioada 1940-1945
23 Oct 2019 | 2530

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de 17.10.2019
17 Oct 2019 | 777



Articole Juridice

Salariatii cu mai multe CIM-uri. Reglementari legale si limitari
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Calificarea juridica si natura fiscala a diurnei externe, a cheltuielulor cu transportul si cazarea. Deducerea diurnei externe. Legislatie incidenta
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Drepturile parintelui salariat la intoarcerea din concediul de crestere a copilului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Venituri care nu intra in categoria �veniturilor din alte surse� si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Angajatorul este obligat sa plateasca impozite specifice si contributii pentru despagubirile cuvenite salariatului pe perioada in care i s-a suspendat netemeinic contractul de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Vrancea - Sentinta Civila nr. 605 din 18.12.2019

Decizia CCR nr. 72/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2331 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala si ale art. 350 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 635/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 263 alin. (2) pct. 4 din Codul fiscal
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei