din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1852 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana anunta o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate

Comisia Europeana anunta o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate

  Publicat: 03 May 2011       1726 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia a prezentat o noua strategie pentru protejarea si ameliorarea starii biodiversitatii in Europa in cursul urmatorului deceniu.

Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Drepturile de proprietate intelectuala, cum sunt brevetele si marcile comerciale, confera inventatorului sau celui care le-a conceput anumite drepturi exclusive asupra exploatarii muncii sale, in special in materie de productie si de comercializare.

Strategia include sase tinte care incearca sa combata principalele cauze ale pierderii biodiversitatii, de natura sa reduca presiunile cele mai semnificative asupra naturii si a serviciilor ecosistemice din UE prin conectarea obiectivelor tinand de biodiversitate la politicile sectoriale cheie. Sunt abordate si aspectele globale ale pierderii biodiversitatii, garantand astfel contributia UE la combaterea pierderii biodiversitatii in intreaga lume. Strategia corespunde angajamentelor luate de UE anul trecut la Nagoya, in Japonia.


Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: ``Facem parte din biodiversitate, dar in acelasi timp ne bazam pe ea pentru hrana, apa de baut si aerul curat de care avem nevoie, ca si pentru o clima stabila. Ne cheltuim de fapt prea repede propriul capital natural - si stim cu totii ce se intampla cand ne indatoram mai mult decat ne putem permite. Trebuie sa fim cu totii constienti de gravitatea situatiei, ca si de esecurile din trecut in rezolvarea acestei probleme. A venit momentul sa ne intensificam foarte mult eforturile. Am incredere ca aceasta noua abordare multisectoriala ne va aduce din nou pe drumul cel bun pentru a pune capat pana in 2020 pierderii biodiversitatii.``


O protectie mai buna pentru o lume supusa incercarilor


Biodiversitatea trece printr-o criza in Europa, disparitia speciilor atingand un ritm fara precedent. Multe ecosisteme s-au degradat pana in stadiul in care nu mai sunt capabile sa ofere gama larga de servicii de care avem nevoie - de la aer si apa curate pana la polenizarea culturilor si protectie in fata inundatiilor. Aceasta degradare provoaca pierderi sociale si economice uriase pentru UE. Polenizarea prin intermediul insectelor, de exemplu, care este in declin accentuat in Europa, are in UE o valoare economica estimata la 15 miliarde EUR pe an. Situatia este la fel de ingrijoratoare la nivel mondial.


Strategia adoptata astazi contine sase tinte prioritare, impreuna cu actiunile corespunzatoare menite sa reduca in mare masura amenintarile la adresa biodiversitatii. Printre aceste actiuni se numara:




  • Punerea integrala in aplicare a legislatiei existente de protectie a naturii si a retelei de rezervatii naturale, in vederea asigurarii unor ameliorari considerabile ale starii de conservare a habitatelor si a speciilor




  • Ameliorarea si refacerea, in masura posibilului, a ecosistemelor si a serviciilor ecosistemice, in special prin folosirea pe scara mai larga a infrastructurilor ecologice




  • Asigurarea sustenabilitatii activitatilor agricole si forestiere




  • Protejarea rezervelor de peste din UE




  • Tinerea sub control a speciilor invazive, care reprezinta o cauza tot mai importanta a pierderii biodiversitatii in UE




  • Intensificarea contributiei UE la actiunile concertate de la nivel mondial pentru prevenirea pierderii biodiversitatii.




Respectarea angajamentelor


Strategia se inscrie pe linia celor doua angajamente majore luate de liderii UE in martie2010 - oprirea pana in 2020 a pierderii biodiversitatii in UE pe de o parte si protejarea, valorizarea si refacerea pana in 2050 a biodiversitatii si a serviciilor ecosistemice pe de alta. Strategia se inscrie de asemenea pe linia angajamentelor globale luate la Nagoya in octombrie2010, in contextul Conventiei privind diversitatea biologica, in cadrul careia liderii mondiali au adoptat un pachet de masuri de combatere a pierderii biodiversitatii in urmatorul deceniu la nivelul intregii lumi.


Ca parte integranta a Strategiei Europa 2020, strategia privind biodiversitatea va contribui la indeplinirea obiectivelor UE privind eficienta utilizarii resurselor, garantand gestionarea durabila a capitalului natural din Europa, ca si a celor privind atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea prin ameliorarea rezilientei ecosistemelor si a serviciilor oferite de acestea.


Context


Bunurile naturale si bazate pe natura ale planetei noastre - de la specii individuale la ecosisteme precum padurile, recifele de corali, apele dulci si solurile - se degradeaza intr-un ritm alarmant. Costurile anuale generate de pierderea biodiversitatii se ridica la miliarde pentru economia mondiala, subminand economiile, perspectivele de afaceri si sansele de a combate saracia.


In Uniunea Europeana, pierderea diversitatii este provocata in principal de modificari ale utilizarii terenurilor, poluare, supraexploatarea resurselor, raspandirea necontrolata a speciilor alogene si schimbarile climatice. Aceste presiuni sunt fie constante, fie tot mai puternice. Numai 17% dintre habitatele si speciile evaluate au o stare de conservare favorabila, iar majoritatea ecosistemelor nu mai sunt capabile sa ofere serviciile optime din punct de vedere calitativ si cantitativ pe care ne bazam, cum ar fi polenizarea culturilor, aer si apa curate si tinerea sub control a inundatiilor si a eroziunilor.


Ritmurile mondiale actuale de disparitie a speciilor sunt de pana la 1000 de ori mai ridicate decat cele naturale, in principal din cauza activitatilor umane. In Uniunea Europeana circa 25% dintre speciile animale europene, incluzand mamiferele, amfibienii, reptilele, pasarile si fluturii sunt in pericol de disparitie, iar 88% dintre rezervele de peste sunt supraexploatate sau intr-un proces avansat de epuizare.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Biodiversitate    Ecosistem

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 440

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1399

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1005

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1460



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019