din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2043 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Relatia hypermarketuri-producatori, reglementata printr-un cod de bune practici

Relatia hypermarketuri-producatori, reglementata printr-un cod de bune practici

  Publicat: 16 May 2008       2037 citiri       Sursa: BBC  


Ministerul Agriculturii, impreuna cu reprezentantii supermarketurilor si producatorii agricoli au hotarat sa adopte un cod de bune practici, care sa reglementeze stabilirea preturilor pentru alimentele vandute in lanturile de magazine.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Denumire data monedei unice europene.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Ansamblu de cunostinte stiintifice si tehnice puse la dispozitia producatorilor agricoli, a fermierilor si a tuturor celor implicati in activitati cu profil agricol pentru a fi implementate in practica.
Coordonarea intre intreprinderi care, fara a ajunge la incheierea de intelegeri formale, au adoptat, in mod constient, o cooperare practica, pentru evitarea riscurilor concurentei.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.

Documentul ve fi discutat in cursul saptamanii viitoare, iar producatorii spera ca, prin aplicarea acestuia, pretul produselor sa scada cu 15-30 de procente.

Potrivit BBC, odata cu intocmirea si aplicarea acestui cod de bune practici, pretul unui produs ar putea varia de la un hypermarket la altul, in functie de strategia adoptata de fiecare dintre acestea.

�Principala noastra preocupare va fi definirea pretului unitar net, costul de achizitie de fapt, care va fi pretul producatorului care apare pe factura, pretul din care se scad valorile avantajelor financiare oferite de producator, exprimate in procente, la care se adauga cheltuielile specifice cu vanzarea si costul transportului�, a declarat Ovidiu Gheorghe, Directorul general al Patronatului Viei si Vinului, citat de BBC Romania.

Nemultumirea producatorilor porneste de la taxele pentru deschidere de magazin impuse de hypermarketuri, care pot ajunge si la 10 mii de euro pe furnizor si face ca preturile produselor alimentare sa fie, uneori, chiar cu 60% mai mari decat preturile de livrare.

In plus, acestia sunt obligati sa isi mentina nivelul preturilor aplicate in hypermarketuri si la vanzarea produselor catre alti distribuitori mai mici. Daca nu sunt de acord cu regulile marilor magazine, furnizorii pierd automat contractele cu acestea si nu mai au unde sa isi vanda marfa .

In acest sens, producatorii agricoli isi doresc mai degraba o legislatie mai clara in domeniu, decat un cod de bune practici .

"Problema este ca acest ghid de bune practici nu este obligatoriu decat pentru partile semnatare si doar in mica masura, si atunci s-ar putea impune infiintarea unei institutii care sa poata arbitra un diferend comercial, daca nu este indestulator arbitrajul de pe langa Camerele de Comert", mai spune Ovidiu Gheorghe, citat de BBC.

Comisia pentru politica economica a Camerei Deputatilor a demarat deja o ancheta privind acuzatiile de concurenta neloiala, stabilirea preturilor produselor si perceperea unor taxe ascunse a hypermarketurilor din Romania.

Concluziile anchetei vor fi incluse intr-un raport care va fi depus la Biroul permanent al Camerei Deputatilor pana la data de 10 iunie a acestui an.

La randul sau, Consiliul Concurentei face propriile investigatii pentru a vedea daca hipermarketurile incalca legile pietei.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...