din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1586 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Procedura de inscriere la stagiu a persoanelor care au obtinut diploma de absolvire ACCA si nu au desfasurat activitati de audit statutar

Procedura de inscriere la stagiu a persoanelor care au obtinut diploma de absolvire ACCA si nu au desfasurat activitati de audit statutar

  Publicat: 01 Jun 2011       2114 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(Auditor) (1) Persoana autorizata sa efectueze operatiuni de audit pentru o companie. Daca persoana este un angajat al companiei al carei audit il realizeaza, atunci se numeste auditor intern. Daca auditorul nu este un angajat al companiei respective, atunci el se numeste auditor extern independent.
Persoana care este membru cu drepturi depline al Association of Chartered Certified Accountants - ACCA (Asociatia Contabililor Autorizati), dar nu are experienta in auditul statutar si solicita autorizarea ca auditor financiar in Romania, va parcurge urmatoarele etape:

Traducatoriul autorizate este un traducator specializat in stiinte juridice, si care este abilitat in mod oficial de catre Ministerul de Justitie pentru realizarea de traduceri ale documentelor oficiale sau de uz international.
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
1. Act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. Adeverinta oficiala prin care se consemneaza ceva.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,

- in baza diplomei de membru al ACCA insotite de traducerea in limba romana efectuata de un traducator autorizat din Romania, va solicita echivalarea testului de acces la stagiu;
- la solicitarea inscrierii la stagiul organizat de Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), va obtine calitatea de stagiar si va efectua cei 3 ani de stagiu, conform prevederilor legale ale CAFR;
- la sfarsitul perioadei de stagiu are dreptul de a se inscrie la examenul de competenta profesionala organizat de CAFR, urmand a sustine numai testul de aplicare a cunostintelor in practica, inclus in examenul de competenta profesionala .
Candidatii declarati admisi la examenul de competenta profesionala mentionat anterior se pot inscrie in Registrul public al auditorilor financiari al CAFR, potrivit prevederilor legale in vigoare.


Persoanele care sunt membri cu drepturi depline ai ACCA, dar nu au experienta in auditul statutar, si care doresc parcurgerea etapelor prevazute mai sus trebuie sa depuna o cerere de echivalare a testului de acces la stagiu, insotita de documentatia prevazuta la art. 3, la Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari. Echivalarea se va putea acorda conform conditiilor de vechime si studii prevazute de lege pentru inscrierea la stagiu .

Pentru echivalarea testului de acces la stagiu, persoanele care sunt membri ai ACCA, dar nu au experienta in auditul statutar, vor depune la Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari un dosar care va contine urmatoarele documente:
a) cerere de echivalare a testului la stagiu;
b) copie de pe certificatul/diploma care atesta calitatea de membru al ACCA;
c) scrisoare de recomandare de la ACCA, cu precizarea urmatoarelor elemente:
- calitatea de membru pe care candidatul o detine la data emiterii scrisorii, ca are o buna reputatie profesionala si nu are nicio sanctiune disciplinara ramasa definitiva la ACCA;
- faptul ca ACCA a adoptat si supravegheaza respectarea cerintelor Codului etic emis de International Federation of Accountants - IFAC (Federatia Internationala a Contabililor);
d) copie de pe cartea de munca si adeverinta, acolo unde este cazul, care sa ateste experienta de minimum 4 ani in domeniul financiar-contabil;
e) certificat de cazier juridic in perioada de valabilitate;
f) copie de pe pasaport sau alt act de identitate;
g) copie de pe documentul care atesta achitarea tarifului de analiza a dosarului, prevazut la cap. III;
h) doua fotografii tip buletin.
Dosarul va fi analizat de catre Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari, care va inainta o propunere de aprobare sau respingere Biroului permanent al Camerei.
Biroul permanent al Camerei va emite decizia finala de aprobare sau respingere, iar rezultatul va fi comunicat solicitantului in termen de 60 de zile lucratoare de la data depunerii dosarului, de catre Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari.
Termenul de contestatie referitor la respingerea cererii de echivalare a testului este de 10 zile lucratoare de la comunicare, cu termen de solutionare de 30 de zile lucratoare de la momentul depunerii contestatiei.
In cazul respingerii dosarului, Camera va restitui solicitantului 50% din tariful de analiza a dosarului.

Tariful de analiza a dosarului este de 250 lei.



Citeşte mai multe despre:    Camera Auditorilor Financiari din Romania    Registrul public al auditorilor financiari al CAFR    ACCA    Asociatia Contabililor Autorizati    Contabili

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Monitorul Oficial din data de 14 iunie 2017
14 Jun 2017 | 1845

Monitorul Oficial din data de 22 mai 2017
22 May 2017 | 1903

Monitorul Oficial din data de 16 mai 2017
16 May 2017 | 1547

Monitorul Oficial din data de 04 mai 2017
04 May 2017 | 1459

Monitorul Oficial din data de 27 aprilie 2017
27 Apr 2017 | 1592

Monitorul Oficial din data de 13 aprilie 2017
13 Apr 2017 | 1610