din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1630 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 13 proiecte de cercetare in domeniul fotonicii pentru a creste viteza conexiunilor in banda larga

13 proiecte de cercetare in domeniul fotonicii pentru a creste viteza conexiunilor in banda larga

  Publicat: 28 Jun 2011       1416 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Se lanseaza treisprezece proiecte de cercetare in domeniul fotonicii vizand retelele de banda larga de mare viteza bazate pe fibra, cu scopul dezvoltarii de tehnologii care sa permita atingerea unor viteze foarte mari, de peste 1 gigabit pe secunda, pentru conexiunile destinate utilizatorilor casnici.

Denumire data monedei unice europene.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Birou electoral - organism care se constituie pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor la nivel national,
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
Denumire data monedei unice europene.
Formular tip cu caracter administrativ sau juridic folosit de societatile comerciale sau de institutii (spre exemplu, formular de buletin de mesagerii).
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.

Proiectele au fost selectate in comun, in 2010, de Comisia Europeana, Austria, Germania, Polonia, Regatul Unit si Israel, care contribuie impreuna cu o suma totala de 22,3 milioane de euro la finantarea acestora. Proiectele de cercetare se vor desfasura pe o perioada cuprinsa intre doi si trei ani. Accesul la conexiuni de banda larga de viteza mare si foarte mare pana in 2020 pentru fiecare cetatean european si stimularea investitiilor in proiecte de cercetare europene in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor constituie obiective cheie ale Agendei digitale pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200).

Neelie Kroes , vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitala, a declarat in legatura cu acest subiect: ``Ma bucura foarte mult amploarea pe care o ia cercetarea in tehnologii care vor permite asigurarea unor conexiuni la internet foarte rapide pentru 500 de milioane de europeni - atat acasa, cat si la birou .``

Toate proiectele de cercetare se concentreaza pe gasirea de solutii prin care componentele (de exemplu, statii de emisie-receptie, amplificatoare si routere) si sistemele IT pot asigura viteze de 1 gigabit pe secunda si chiar mai mari pentru abonatii casnici, reducand in acelasi timp costurile operationale pentru conexiunile in banda larga foarte rapide. Obiectivul este, prin urmare, acela de a dezvolta tehnologii care sa le permita clientilor sa beneficieze de viteze superioare, fara cresterea costurilor.

Comisia contribuie cu o treime la finantarea proiectelor, in vreme ce agentiile nationale de finantare acopera restul. Abordarea comuna le permite tarilor participante sa dezvolte mult mai rapid retele optice de banda larga de mare viteza, deoarece eforturile comune pot genera mai eficient o masa critica pentru patrunderea pe piata .

Cele treisprezece proiecte individuale formeaza impreuna initiativa Piano+, care este un proiect ERANET+ si face parte din cel de-al saptelea Program-cadru pentru cercetare al Comisiei Europene (PC7).

Exemple de proiecte

Proiectul ADDONAS are ca scop sa imbunatateasca nivelul calitativ al transmisiilor de continut video mobil si al aplicatiilor in timp real, cum ar fi cloud computing, prin optimizarea tehnologiei de comutare pentru circuitele de banda larga de viteza foarte mare. Aceasta ar permite ca datele sa ajunga doar acolo unde este necesar, eliminand astfel aglomerarea traficului, care poate afecta performantele routerelor. In acelasi timp, tehnologia in discutie are ca scop reducerea cu peste 50% a facturii totale pentru energie a operatorilor si a utilizatorilor.

Pentru a permite transmisii de date cu viteza foarte mare, proiectul ALOHA vizeaza cresterea capacitatii de transmisie a semiconductorilor de banda larga (adica, laserele optice). Scopul este atingerea unor viteze de transmisie a datelor de pana la 10 gigabiti pe secunda si chiar mai mult, precum si accelerarea intrarii pe piata, pe scara larga, a componentelor de laser cu viteza superioara.

Proiectul TUCAN isi propune dezvoltarea unei tehnologii de emisie-receptie reglabile la pret redus (adica, lasere a caror lungime de unda in exploatare poate fi modificata), care sa permita atingerea obiectivelor de cost legate de accesul la retea, mentinand in acelasi timp un nivel ridicat al performantelor si reducand consumul de energie. Retelele actuale sunt proiectate pentru lasere cu lungime de unda fixa la un nivel al costului de sub 10 euro per laser, insa acestea nu sunt proiectate pentru a transporta volume mari de date (1 - 10 gigabiti pe secunda) pentru fiecare client, asa cum ar fi necesar intr-o retea cu acces foarte rapid.

Proiectul SEPIANet are in vedere dezvoltarea de componente, module si subsisteme optice care sa permita fabricarea de dispozitive de acces bazate pe o tehnologie de circuit electro-optic imprimat incorporat, care ar reduce semnificativ consumul de energie si ar creste eficienta energetica si latimea de banda. Acest lucru nu este posibil in sistemele actuale de retele de acces bazate pe cupru.

Fotonica este o tehnologie strategica aflata la baza inovatiilor din multe sectoare, cum ar fi comunicatiile (inclusiv accesul foarte rapid la internet), dispozitivele de iluminat si aplicatiile medicale.

Accesul in banda larga foarte rapid devine din ce in ce mai important in Europa, pe masura ce cererea pentru servicii mari consumatoare de banda larga creste. Noi servicii de afaceri si de divertisment, precum televiziunea de inalta definitie (HD) sau ``3D``, descarcarea de muzica sau de filme pe telefoane inteligente sau serviciile de videoconferinta necesita conexiuni la internet mult mai rapide decat cele care sunt in general disponibile in Europa in prezent.



Citeşte mai multe despre:    ADDONAS    ALOHA    TUCAN    SEPIANet    Fotonica

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri