din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2281 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PICCJ: NUP pentru Roberta Anastase in cazul votului de la Legea pensiilor

PICCJ: NUP pentru Roberta Anastase in cazul votului de la Legea pensiilor

  Publicat: 18 Jul 2011       1693 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 12 iulie 2011, neinceperea urmaririi penale fata de:

Depasire a legalitatii,
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Prevauzute in cap. I, art. 174-185, ce cuprind: omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, pruncuciderea, uciderea din culpa, determinarea sau inlesnirea sinuciderii,
Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(quorum) Minimul de membri necesar pentru ca o adunare sa fie legal constituita
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Acte juridice si operatiuni prevazute de Codul Comercial si calificate ca atare. Prin savarsirea de fapte de comert se nasc raporturi juridice specifice, de comert, reglementate tot de Codul Comercial

- Anastase Roberta Alma, deputat, presedinte al Camerei Deputatilor din cadrul Parlamentului Romaniei,

- Voinescu-Cotoi Sever, deputat, secretar al Camerei Deputatilor din cadrul Parlamentului Romaniei, sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual, uz de fals si fals in declaratii, respectiv complicitate la aceste infractiuni .

La data de 28.09.2010 s-a inregistrat la Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie plangerea formulata de Grupul Parlamentar al Aliantei Politice PSD+PC din Camera Deputatilor in legatura cu desfasurarea, la data de 15 septembrie 2010, in Camera Deputatilor, a votului la Legea sistemului unitar de pensii. De asemenea, au fost formulate plangeri, cu acelasi continut de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor pentru abuzurile statului si de catre patru persoane fizice (conexate conform dispozitiilor art.33-34 din Codul de procedura penala.)

Prin plangerile formulate s-a sustinut ca, in virtutea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor, Anastase Roberta Alma, sub pretextul defectarii sistemului de vot electronic, a validat realizarea votului la Legea sistemului unitar de pensii, prin ridicarea miinii. S-a aratat ca, prin aceasta modalitate, a marit intentionat numarul votantilor cu scopul realizarii cvorumului legal, necesar adoptarii legii, desi nu era intrunita majoritatea prevazuta de dispozitiile art.67 din Constitutie pentru votul acestui act normativ.

In acelasi context, s-a sustinut ca Voinescu-Cotoi Sever, in calitate de secretar al Camerei Deputatilor si tot in scopul realizarii cvorumului a anuntat ca sunt prezenti in sala mai multi deputati votanti decat erau in realitate, astfel incat s-a produs un prejudiciu considerabil, prin efectele actului normativ adoptat cu incalcarea cvorumului legal si prin perturbarea grava a activitatii de legiferare a Camerei Deputatilor.

Din analiza materialui administrat in cauza a rezultat ca nu a fost comisa o fapta prevazuta de legea penala sub aspectul lipsei cvorumului de sedinta, deoarece Regulamentul Camerei Deputatilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfasurarii activitatii de legiferare, dar si remediile situatiilor in care parlamentarii contesta respectarea acestor proceduri.

In cauza, potrivit stenogramelor sedintei a rezultat ca a existat cvorum pentru votul legii sistemului unitar de pensii, acesta nu a fost contestat potrivit procedurilor parlamentare, ci confirmat prin respingerea propunerii de reluare a votului.

Astfel, a rezultat ca la data de 20.09.2010, Presedintele Camerei Deputatilor, Anastase Roberta Alma, a propus in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor inscrierea pe ordinea de zi a Plenului propunerea cu privire la oportunitatea reluarii votului asupra proiectului de lege, dar propunerea a fost respinsa, asa incat, din perspectiva procedurilor parlamentare, s-a consacrat votul din 15 septembrie 2010.

De asemenea, din actele premergatoare efectuate in cauza, a rezultat ca presedinta Camerei Deputatilor, Anastase Roberta Alma, a prezidat sedinta Plenului la data de 15.09.2010 si a fost sesizata de catre un lider de grup despre existenta defectiunii la sistemul de vot electronic. Conform atributiilor stabilite prin Regulamentul Camerei a supus votului Plenului propunerea privind votul prin ridicarea mainii. Aceasta propunere s-a adoptat favorabil, acesta fiind temeiul in baza caruia s-a procedat la votul prin ridicarea mainii si nu in temeiul declaratiei pretins false a Presedintei Camerei Deputatilor.

Din actele premergatoare efectuate a rezultat ca Voinescu-Cotoi Sever, in calitate de secretar la sedinta Plenului, a desfasurat o activitate conform atributiilor stabilite prin Regulamentul Camerei si a anuntat numarul deputatilor prezenti.

In raport cu aceste imprejurari rezulta ca nu exista inscrisul falsificat, uzul de fals, falsul in declaratii, asa incat nu exista nici faptele sesizate ca ar fi fost savarsite, respectiv nefunctionarea sistemului electronic de vot, falsificarea stenogramei sedintei sau complicitatea la aceste fapte .



Citeşte mai multe despre:    Legea pensiilor    NUP    Roberta Anastase    PICCJ    Neinceperea urmaririi penale

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Modificari aduse la Codul muncii si Legea pensiilor. Legi promulgate in data de 30 septembrie 2020
01 Oct 2020 | 2733

Guvernul a completat Legea pensiilor pentru a elimina inechitatile in cazul pensionarilor din domeniul minier
06 Feb 2020 | 1169

Legea Dialogului Social si noua Lege a Pensiilor au fost dezbatute in Consiliul National Tripartit
05 Jun 2019 | 532

Modificare legea pensiilor: pensia de urmas reglementata de Legea pensiilor militare de stat
12 Jan 2019 | 1351

Noi modificari la Legea pensiilor. Cine se poate pensiona mai devreme?
05 Aug 2018 | 4728

DNA a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a 6 inculpati cu privire la savarsirea mai multor infractiuni
11 Nov 2015 | 1396



Articole Juridice

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Cele mai importante 7 modificari aduse de O.U.G. nr. 82/2017
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Conventia matimoniala. Privire aprofundata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Noul Cod Civil: Conventia matrimoniala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020

Functie bugetara. Neacordarea sporului pentru conditii de munca ca urmare a necuprinderii acestor cheltuieli in buget.
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 3628 din data de 29.07.2020

Decizia ICCJ nr. 9/2019 - RIL: activitatea desfasurata in cadrul unitatilor de prospectiuni geologice sau de exploatari in subteran nu poate fi considerata activitate desfasurata in "unitate miniera"
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Ordinul M.M.O.S. nr. 50/1990 nu are caracter limitativ, deoarece incadrarea in grupe superioare de munca se face pe baza existentei conditiilor de munca si a uzurii capacitatii de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 190/2017, in sedinta publica din 19 ianuarie 2017