din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2489 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » La sfarsitul lunii iulie 2011 o treime dintre contractele de munca incetate au fost pe durata determinata

La sfarsitul lunii iulie 2011 o treime dintre contractele de munca incetate au fost pe durata determinata

  Publicat: 26 Jul 2011       2028 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Prima treapta in cadrul metodei de cunoastere a contabilitatii si cel mai reprezentativ procedeu prin care se infaptuieste principiul dublei reprezentari
Ministerul muncii a prezentat ultimul bilant al verificarilor pe piata muncii:

Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara presteaza munca in favoarea unui utilizator.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice

In perioada 01 mai- 26 iulie 2011 au fost inregistrate 736.563 contracte noi de munca; Din totalul de 736.563 de contracte, un numar de 128.806, adica 17 %, au incetat; in ultimele trei saptamani un numar de 34.110 de contracte au incetat.

Mai putin de 1% dintre angajati au fost gasiti ulterior de inspectori in aceleasi locuri, muncind la negru pana in acest moment. Este vorba de 150 de fosti angajati ai unei firme de constructii din Dambovita. Inspectorii i-au amendat pe patroni cu 100.000 de lei.

Pentru o verificare amanuntita, inspectorii au intocmit un top al firmelor cu cele mai multe contracte de munca incetate dupa o perioada foarte scurta de timp .

Iata concluziile echipelor de control:

- peste 50 % dintre contracte au incetat cu acordul ambelor parti;
- o treime dintre contractele incetate erau incheiate pe durata determinata;


De ce s-au inchis contractele noi de munca:

30% dintre angajatori obisnuiesc sa transforme aceste persoane in zilieri. Principalele domenii de activitate unde inspectorii au observat aceste nereguli sunt: publicitate, firme de curatenie si intretinere, agricultura (pomicultura, viticultura, silvicultura, exploatari forestiere, piscicultura) ; in cele mai multe cazuri contractele aveau intre 1 si 3 luni de zile .


EXEMPLE:
O firma de consultanta in afaceri si management din Bucuresti, la data de 01 mai 2011, avea incadrati 1834 de salariati cu contracte individuale de munca pe durata determinata si nedeterminata. In perioada mentionata, firma a desfacut 94 de contracte de munca . Inspectorii au observat ca aceeasi firma a inregistrat tot in luna mai 2011 in Registrul de evidenta a zilierilor 4489 de zilieri;
O firma din judetul Sibiu, cu obiect de activitate horticultura, a inchis 20 de contracte individuale de munca si a infiintat Registrul de Evidenta al Zilierilor. 19 dintre cei care aveau contract, se regasesc in acest registru;
O statiune din Iasi a incheiat 46 de contracte individuale de munca, iar 33 dintre ele au fost desfacute la foarte scurt timp;
O societate din Iasi a incheiat 94 de contracte individuale de munca pe durata determinata care au incetat in intervalul 01 mai-08 iulie 2011, cu acordul partilor;
Patronul unei firme de curatenie din Bucuresti a incheiat 312 contracte individuale de munca . 213 dintre ele au incetat cu acordul ambelor parti si prin demisie.


22 % dintre angajatori sunt firme care desfasoara munca temporara si incheie contracte chiar si pe o perioada de 24 de ore. Exemplu: o firma a angajat 1000 de persoane pentru o misiune de o zi: inventarul marfurilor in mai multe supermarketuri;
9 % dintre angajatorii verificati sunt firme de constructii. Exemplu: aproximativ un sfert dintre contractele pe durata determinate ale unei firme din Mehedinti au incetat cu acordul partilor;
2% dintre angajatorii care au mai multe firme inchid contractele de munca si muta muncitorii de la o firma la alta (transfera activitatea de productie)
2% sunt firme cu administratori care desfac contractele de munca, inchid firmele si deschid apoi alte firme pe acelasi domeniu .
3 % dintre angajatori dau vina pe vreme; mai exact, o firma care are in activitatea principal taiatul lemnelor incheie un contract pe o perioada de o luna de zile, il suspenda in perioada in care ``conditiile meteo sunt nefavorabile si nu au comenzi de la client`` si reangajeaza personalul cand iese soarele.
0,3% dintre angajatori au luat fonduri europene, au angajat personal pentru proiecte europene, care nu s-au mai derulat niciodata( inspectoratul scolar judetean cluj)
1,7% au pus lacatul pe usa si au oprit activitatea;
3 % dintre angajatori au transmis date eronate catre Registrul General de Evidenta a Salariatilor( situatii in care acelasi contract a fost transmis de doua ori);
5 % dintre angajatori au inchis contractele de munca in perioada de proba;(angajati care nu s-au mai prezentat la munca; concedieri colective, incalcarea normelor din contract etc);


Trucul preferat al celor mai multi dintre angajatori este sa inchida in 2-3 luni sau chiar in 24 de ore contractele de munca si sa ii reangajeze pe aceiasi angajati in Registrul de Evidenta a Zilierilor;
transferarea activitatii de productie de la o societate la alta;
inchiderea activitatii pe un domeniu si infiintarea altor firme pe aceleasi domenii sau domenii diferite;
incheierea de catre angajatori de contracte pe o 1 luna de zile in functie de conditiile meteo;
fluctuatie de personal in constructii/munca sezoniera;
cele mai multe nereguli sunt in publicitate, agricultura, silvicultura, intretinere si curatenie, exploatari forestiere etc.



Citeşte mai multe despre:    Inspectia Muncii    HG 500/2011    Contractul individual de munca

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

14 � 26.06.2021: ITM a aplicat amenzi de aproximativ 10 mil. de lei aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca
01 Jul 2021 | 2530

REVISAL 2021. Forma actualizata pusa la dispozitie de Inspectia Muncii
27 Dec 2020 | 3801

Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 3 mil. de lei de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 55/2020
21 Oct 2020 | 1797

Peste 4500 de angajatori au fost verificati de inspectorii de munca in ultima saptamana
30 Sep 2020 | 1693

In ultima saptamana Inspectia muncii a aplicat amenzi in valoare de 7.000.000 de lei
29 Jul 2020 | 1483

Din 25 iulie 2020 este obligatoriu Registrul electronic de evidenta a zilierilor
29 Jul 2020 | 1452



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Functia publica sub imperiul Noului Cod Administrativ (V)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Calificarea juridica si natura fiscala a diurnei externe, a cheltuielulor cu transportul si cazarea. Deducerea diurnei externe. Legislatie incidenta
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Drepturile parintelui salariat la intoarcerea din concediul de crestere a copilului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Acordarea drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Contestatie impotriva deciziei de pensionare, dovada vechimii in munca, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 403/29.09.2020

Angajator intrat in procedura insolventei. Valorificarea drepturilor salariale doar in cadrul acestei proceduri
Pronuntaţă de: Tribunalul Bacau - Sentinta civila nr. 132 din data de 18 februarie 2019

Neplata orelor suplimentare. Incalcarea art. 159 din Codul muncii si a contractului individual de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Constanta - Sentinta civila 257/2020