din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1732 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Bancile au inasprit mai mult conditiile de creditare pentru IMM-uri decat pentru firmele mari

Bancile au inasprit mai mult conditiile de creditare pentru IMM-uri decat pentru firmele mari

  Publicat: 04 Jun 2008       2324 citiri       Sursa: NewsIn  


Banca Centrala Europeana (BCE)a fost inaugurata pe 30 iunie 1998. De la 1 ianuarie 1999 a preluat responsabilitatea implementarii politicii monetare europene, asa cum este definita de Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Bancile din Romania au inasprit, intr-o mai mare masura, conditiile de creditarea pentru firmele mici si mijlocii decat pentru cele mari, spre deosebire de cele din zona euro, arata un sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, publicat marti de banca centrala .

Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Solutie dispusa de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Politica monetara este reglementata de Articolele 105?111 (fostele Articole 105-109)din Tratatul de constituire a Comunitatii Europene. Este fundamentala pentru uniunea economica si monetara (UEM).
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Acele situatii in care efectele contractului se produc fata de alte persoane care nu au calitatea de parti contractante sau de succesori in drepturi ai partilor.
Aceasta sintagma se refera la finantarea unei activitati de doua ori, din doua surse diferite.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
1. In industrie, grup de masini care lucreaza impreuna pentru realizarea unei anumite operatii tehnice.
Masura a importantei relative a unei intreprinderi, in interiorul unei ramuri de activitate sau al unei piete date, raportata la productie, la vanzari sau la capacitatea ansamblului intreprinderilor din aceasta ramura sau de pe aceasta piata.
Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, ce indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Banca Centrala Europeana (BCE)a fost inaugurata pe 30 iunie 1998. De la 1 ianuarie 1999 a preluat responsabilitatea implementarii politicii monetare europene, asa cum este definita de Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
"Bancile din zona euro, spre deosebire de cele autohtone, au inasprit conditiile de creditare intr-o mai mare masura pentru companiile mari si intr-o mai mica masura pentru cele mici", se arata in document.

In schimb, bancile de pe piata romaneasca au procedat intr-o maniera diferita, fiind mai reticente in acordarea de credite IMM-urilor decat in cazul companiilor mari.

"Standardele de creditare au ramas relative neschimbate pentru companiile mari, in timp ce pentru IMM-uri s-au inasprit intr-o oarecare masura . Asteptarile bancilor privind modificarile standardelor de creditare ale IMM-urilor au fost divergente fata de realizari, intrucat, la sfarsitul anului 2007, se previziona o relaxare a standardelor pentru primul trimestru din 2008)", se precizeaza in sondajul publicat de Banca Nationala a Romaniei.

Bancile autohtone aplica mai putin sau chiar deloc conditiile inasprite de creditare ale bancii mama

De asemenea, economistii de la BNR atrag atentia ca "evolutia standardelor si termenilor de creditare in Romania pare a fi decuplata de cea a bancilor din zona euro, in sensul ca tendinta de inasprire a conditiilor de creditare anuntata de bancile mama nu se propaga cu aceeasi intensitate - sau chiar deloc - catre filialele din Romania".

O explicatie ar putea fi ca piata bancara din Romania este vazuta in continuare ca o sursa importanta de obtinere a profiturilor de catre institutiile de credit europene, astfel incat constrangerile de finantare in Romania s-ar putea manifesta intr-o maniera mai putin accentuata ca in zona euro, se mai precizeaza in sondajul BNR.

Potrivit raspunsurilor primite de BNR, "factorii care au contribuit la inasprirea standardelor de creditare pentru companii in intervalul ianuarie - martie 2008 au fost deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR, asteptarile de inrautatire a situatiei economice generale si factorii specifici companiilor".

Bancile nu au perceput concurenta din sectorul financiar-bancar ca un factor care sa determine modificari in standardele de creditare.

Pe segmentul pentru companii, cresterea cererii de credite noi s-a temperat in primul trimestru din 2008, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, arata sondajul BNR.

"In cazul IMM-urilor, diminuarea dinamicii cererii de credite poate fi asociata, intr-o anumita masura, cu intarirea standardelor de creditare", se mai precizeaza in sondajul bancii centrale.

Agricultura este considerata cel mai riscant sector, dar retincenta a crescut si pe partea de finantare a constructiilor

Riscul de credit al companiilor pe sectoare de activitate s-a mentinut relativ constant in primele trei luni din 2008 comparativ cu ultimul trimestru din 2007, dar cu unele exceptii .

Sectorul agricol este perceput ca fiind considerabil mai riscant. Retincenta a crescut si in privinta tranzactiilor imobiliare, intermedierii financiare si a constructiilor, care sunt considerate "intr-o oarecare masura mai riscante". Pe de alta parte, comertul si turismul sunt considerate segmente cu grad de risc mai scazut pentru finantare .

La nivel agregat, atat pe segmentul pentru populatie, cat si pe cel pentru companii, standardele de creditare au ramas relativ constante in primul trimestru al acestui an raportat la ultimele trei luni din 2007.

"Institutiile de credit se asteptau, la sfarsitul lui 2007, ca standardele de creditare sa se relaxeze intr-o anumita masura in primul trimestru al anului 2008. Comparativ, in zona euro, bancile au inasprit standardele de creditare la nivel agregat intr-o mai mare masura decat previzionasera in ultimul trimestru din 2007, iar estimarile lor pentru primele trei luni ale acestui an au fost apropiate de situatia realizata", se mai precizeaza in sondajul BNR.

Sondajul este efectuat periodic de BNR, pe baza datelor culese de la primele zece institutii de credit, alese dupa cota de piata aferenta finantarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detineau aproximativ 80% din creditare la sfarsitul anului 2007. Sondajul este realizat trimestrial, in ianuarie, aprilie, iulie si octombrie.

Creditele in lei acordate firmelor insumau la finalul lunii martie 38,39 miliarde lei (10,3 miliarde euro), in crestere cu 4,8% fata de februarie si cu 47,4 % fata de martie 2007, iar imprumuturile in valuta acordate companiilor insumau la finalul lunii martie 46,57 miliarde lei (12,5 miliarde euro), cu 3,4% mai mult decat la sfarsitul lunii precedente si cu 57% peste nivelul din martie 2007, potrivit datelor publicate de banca centrala .

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii martie, 164,6 miliarde lei (44,2 miliarde euro), in crestere cu 4% fata de februarie si cu 66,3% fata de aceeasi luna din 2007.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...