din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1523 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » IGPR si Business Software Alliance anunta semnarea Protocolului pentru prevenirea si combaterea pirateriei software

IGPR si Business Software Alliance anunta semnarea Protocolului pentru prevenirea si combaterea pirateriei software

  Publicat: 15 Sep 2011       2606 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


IGPR si Business Software Alliance anunta semnarea Protocolului pentru prevenirea si combaterea pirateriei software

Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Termen sinonim cu arestarea preventiva,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
(termen CNA). Transmisia initiala prin fir sau prin unde radioelectrice, inclusiv prin satelit, �n forma codata sau necodata, a serviciilor de programe destinate publicului;
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Prevazute in cap. I, t. III, C. proc. pen., partea generala, mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba
Denumire data monedei unice europene.
Se acorda autoritatilor publice sau organismelor private autorizate care infiinteaza, organizeaza si dezvolta servicii de prevenire a separarii copilului de familia sa,
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Realizare tehnica care prezinta noutate pe plan national,
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)

Inspectoratul General al Politiei Romane si Business Software Alliance au semnat Protocolul pentru prevenirea si combaterea pirateriei software, care are ca scop reglementarea modului de colaborare intre cele doua parti in perioada urmatoare. Parteneriatul dintre cele doua entitati presupune initierea unor proiecte comune, campanii si activitati de informare a consumatorilor si agentilor economici, destinate reducerii riscului de incalcare a legislatiei in domeniu .

Ca parte a punerii in aplicare a Protocolului BSA-IGPR semnat in cadrul evenimentului de astazi este lansarea campaniei ``Software-ul fara licenta e un lux pe care nu ti-l poti permite!`` care are drept scop informarea publicului larg si a agentilor economici asupra prevederilor legale si consecintelor care decurg din utilizarea de programe piratate, precum si comunicarea solutiilor existente pentru remedierea unor asemenea situatii. De astazi, peste 13.000 de companii vor primi scrisori din partea celor doi parteneri ai Protocolului, prin care vor fi informate cu privire la riscurile tehnice, legale si de imagine ale pirateriei software.

De asemenea, in perioada 19 septembrie - 31 octombrie 2011, va functiona o linie telefonica speciala dedicata companiilor care vor primi scrisori de informare, la care se pot afla informatii suplimentare despre modul in care se poate realiza un audit software. Mai multe informatii despre campanie si obiectivele acesteia pot fi gasite pe www.softwareculicenta.ro, precum si pe site-urile celor doi parteneri: www.politiaromana.ro/prevenire si www.bsa.org/romania.

Conform Protocolului, vor continua actiunile de aplicare a legislatiei in materia drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator si de constatare a infractiunilor care implica incalcari ale acestor drepturi, pentru care structurile specializate ale Politiei Romane au competenta judiciara, conform legii. De la inceputul anului 2011, aceste structuri specializate au efectuat deja peste 180 verificari, fiind deja intocmite 46 de referate de terminare a urmaririi penale cu propunere de trimitere in judecata .

Tot ca parte a Protocolului, in cea de-a doua parte a lunii septembrie se va organiza un seminar de pregatire pentru organele judiciare penale competente pentru constatarea si urmarirea penala a infractiunilor de piraterie software, in cursul caruia vor fi instruite peste 150 de persoane .

De asemenea, partenerii vor promova spre mediatizare, in cel mai scurt timp posibil dupa efectuare, actiunile de aplicare a legii.

Protocolul dintre BSA si IGPR intra in vigoare de astazi, fiind valabil pentru o perioada de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii.

Chestor de politie Dr. Liviu Popa, Inspector General al Politiei Romane: ``In speranta ca eforturile comune de prevenire si combatere a utilizarii si comercializarii de programe pentru calculator fara licenta vor conduce la diminuarea impactului fenomenului infractional in domeniu si avand in vedere cooperarea fructuoasa anterioara care se reflecta in rezultatele obtinute, prezentul protocol consfinteste o data in plus importanta acestui domeniu pentru indeplinirea unui obiectiv primordial al Politiei Romane, acela de asigurare a unui mediu de afaceri curat si stabil. Imi exprim increderea ca pe durata de derulare a prezentului protocol, Politia Romana va continua sa inregistreze progrese in domeniu, atat prin valorificarea experientelor anterioare dobandite, cat si prin focalizarea activitatilor, bineinteles cu sprijinul real al partenerului privat.``

Avocat Magda Popescu, Reprezentant al Business Software Alliance in Romania: ,,Semnarea protocolului de astazi reprezinta pentru noi o asezare in cadru formal a eforturilor comune deja depuse in mod constant in ultimii ani, pentru a diminua fenomenului pirateriei software in Romania. Companiile care utilizeaza software piratat trebuie sa fie constiente ca, in afara de raspunderea juridica, utilizarea de programe piratate genereaza o serie de riscuri tehnice care constau in functionarea defectuoasa a programelor, pierderea de informatii, raspandirea de virusi, astfel incat costurile unor incidente de acest gen pot depasi de cateva ori suma de achizitie a software-ului cu licenta, producand daune imposibil de recuperat.``

Legislatia in vigoare stabileste, in caz de utilizare a programelor pentru calculator fara detinerea licentelor necesare, amenda penala de pana la 30.000 RON sau inchisoarea de la 1 la 4 ani, pentru persoanele fizice, respectiv amenda penala de la 5.000 RON la 600.000 RON, pentru persoanele juridice, in timp ce pedepsele complementare pot include: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau integral pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani, afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare.

In plus fata de pedepsele de natura penala, legea permite titularului drepturilor incalcate sa ceara despagubiri ce pot ajunge la triplul pretului maxim al licentei iar programele nelicentiate pentru calculator si suporturile pe care sunt instalate pot fi ridicate ca mijloace de proba sau confiscate. De exemplu, de la inceputul anului, au fost solicitate peste 380.000 EURO despagubiri in cazuri de utilizare de software fara licenta .

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati site-urile partenerilor in combaterea pirateriei software - www.politiaromana.ro si www.bsa.org/romania.

***

Inspectoratul General al Politiei Romane (www.politiaromana.ro), in baza prevederilor Legii nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificata, intreprinde, prin structurile sale specializate, masuri specifice pentru:

- prevenirea si combaterea criminalitatii economico-financiare;

- constatarea infractiunilor prevazute la regimul dreptului de autor si al drepturilor conexe si efectueaza cercetari in legatura cu acestea.

Business Software Alliance (www.bsa.org) este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial, activand in 80 de state pentru dezvoltarea pietelor de software si crearea conditiilor pentru inovatie si crestere. Autoritatile guvernamentale si partenerii din industrie privesc spre BSA pentru identificarea de abordari bine gandite fata de probleme-cheie de politica si legislatie, recunoscand faptul ca software-ul joaca un rol critic in generarea de progres economic si social la nivelul tuturor natiunilor. Membrii BSA investesc miliarde de dolari in fiecare an in economiile locale, locuri de munca bune si solutii de ultima generatie care pot ajuta oamenii din intreaga lume sa fie mai productivi, mai conectati si mai in siguranta. Printre membrii BSA se numara: Adobe, Apple, Autodesk, Bentley Systems, Bitdefender, CNC, Corel, Dassault SystA�mes SolidWorks Corporation, Microsoft, Progress Software, Romsym Data, Siemens, Siveco, Softwin, Symantec si The MathWorks.



Citeşte mai multe despre:    IGPR    Business Software Alliance

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Pana la 31 decembrie 2020 va fi implementat Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
19 Jan 2020 | 716

Politia Romana a scos la concurs 2.397 de posturi pentru incadrare din sursa externa
03 Oct 2016 | 1742

DNA: s-a dispus retinerea directorului adjunct din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate
10 Nov 2015 | 1285

DNA: a inceput urmarirea penala cu privire la directorul adjunct din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate
09 Nov 2015 | 1462

IGPR si BSA reinnoiesc parteneriatul pentru prevenirea si combaterea pirateriei software
19 Sep 2013 | 1916

Administrator al unei societati cercetat penal pentru santaj
09 Aug 2013 | 1459



Jurisprudenţă

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020

Aplicarea legii penale mai favorabile.Trafic de persoane
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL GALATI - Sectia penala, Sentinta penala nr. 140/09.04.2012, definitiva la 10.05.2012

Reabilitare de drept. Condamnare la pedeapsa inchisorii de 6 luni
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti - Hotarare nr. 1157 din 11 ianuarie 2006