din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1933 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Propunere a Comisiei Europene privind posibilitatile de pescuit pentru 2012

Propunere a Comisiei Europene privind posibilitatile de pescuit pentru 2012

  Publicat: 27 Sep 2011       1320 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana si-a prezentat astazi prima propunere privind posibilitatile de pescuit pentru anul 2012 in cazul anumitor stocuri din Atlantic si din Marea Nordului.

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Propunerea de astazi stabileste nivelurile capturilor totale admisibile (TAC) si al efortului de pescuit pentru stocurile de peste gestionate exclusiv de UE, fara a include stocurile gestionate impreuna cu tari terte. Pe baza unor avize stiintifice, Comisia propune cresterea capturilor totale admisibile pentru noua stocuri (anumite stocuri de cod, peste-pescar, hering, eglefin, merluciu, limba de mare, cardina alba si langustina) si reducerea acestora pentru 53 de stocuri. In cazul codului din vestul Scotiei, din Marea Irlandei si din Kattegat, Comisia propune ca in 2012 sa nu aiba loc activitati de pescuit, data fiind starea precara a acestor stocuri. Modificarile propuse ar echivala cu o reducere globala a TAC (in termeni de greutate) de 11 % comparativ cu 2011. Obiectivul Comisiei este stabilirea nivelurilor de capturi totale admisibile pe baze stiintifice, care sa ajute la recuperarea stocurilor si sa faca posibila exploatarea pe termen lung a pescariilor.

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, a declarat: ``elementele esentiale ale propunerii noastre sunt gestionarea stocurilor pe termen lung si fundamentarea deciziilor noastre pe date stiintifice, in acord cu reforma politicii comune in domeniul pescuitului pe care am propus-o. Aceasta reforma va avea ca rezultat o politica in domeniul pescuitului adaptata la viitor, bazata pe stocuri de peste viabile, care vor asigura venituri decente pescarilor.``

Limitele de captura propuse se bazeaza pe avizul stiintific al Consiliului International pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) si al Comitetului stiintific, tehnic si economic pentru pescuit (CSTEP). Partile interesate au fost de asemenea consultate pe baza documentului consultativ al Comisiei din luna mai (IP/11/638).

Obiectivul final al Comisiei este ca toate stocurile sa fie pescuite la niveluri sustenabile - asa-numitul randament maxim sustenabil (MSY - Maximum Sustainable Yield) - pana in 2015, ceea ce reprezinta atat un angajament al UE fata de comunitatea internationala, cat si unul din elementele cheie ale propunerii de reforma a politicii comune in domeniul pescuitului.

In vederea atingerii nivelului MSY pana in anul 2015, Consiliul International pentru Exploatarea Apelor Maritime (ICES) a inceput sa isi formuleze, in masura posibilului, avizele stiintifice avand in vedere acest obiectiv. De asemenea, pentru toate stocurile comerciale importante se pun acum in aplicare planuri de gestionare multianuale. Situatia stocurilor gestionate in acest mod tinde sa fie mai buna decat cea a stocurilor care fac obiectul unor decizii pe termen scurt.

Aceasta propunere priveste numai cele 83 de stocuri pentru care deciziile privind TAC sunt luate de UE fara participarea altor parti si este programata pentru a fi discutata de catre ministrii responsabili cu pescuitul din statele membre la ``Consiliul Pescuit`` din noiembrie.

O a doua propunere va aborda problema celor 66 de stocuri pentru care posibilitatile de pescuit trebuie convenite impreuna cu organizatiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) sau in contextul consultarilor cu tari terte si urmeaza sa fie inaintata in aceasta toamna. Gratie acestei impartiri a propunerii in doua parti, pescarii vor afla mai repede ce cantitati pot pescui in 2012 si vor fi in masura sa isi amelioreze planificarea.

Pentru anumite stocuri, abordarea pe termen lung s-a dovedit deja benefica. De exemplu, stocurile de peste-pescar din nordul si nord-vestul Spaniei ar putea deja ajunge la niveluri sustenabile (MSY) in 2012, chiar si in conditiile unor capturi mai ridicate (se propune o crestere cu 110 % a TAC), iar capturile maxime admisibile pentru cod din Marea Celtica si Golful Biscaya pot fi majorate cu 141 % fara a se intampina probleme.

Exista insa in continuare motive serioase de ingrijorare cu privire la o serie de stocuri. In particular, din cauza starii precare a stocurilor, Comisia propune oprirea pescuitului de cod in vestul Scotiei, in Marea Irlandei si in Kattegat. Datele insuficiente impiedica gestionarea acestor stocuri si, in pofida reducerilor succesive ale TAC din ultimii ani, refacerea stocurilor nu s-a produs inca.

Pentru stocurile a caror estimare este dificila din cauza datelor insuficiente, Comisia a aplicat asa-numitul principiu al precautiei, reducand capturile totale admisibile cu 15-25 % pana la aparitia unor date mai fiabile.

Pentru un numar de 12 stocuri se vor emite avize stiintifice in toamna, asadar propunerea nu contine deocamdata cifre referitoare la acestea.

Comisia a propus deja la 15 septembrie posibilitati de pescuit privind Marea Baltica pentru 2012 (IP/11/1033). Aceste propuneri vor fi discutate de ministrii de resort la ``Consiliul Pescuit`` din octombrie.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Pescuit

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 455

Guvernul a amanat pana in 2022 acordarea de prime la comercializarea produselor agricole primare
05 Jan 2021 | 2193

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1402

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1089

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1009

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019