din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2617 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE doreste norme mai clare pentru informatiile referitoare la medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala

CE doreste norme mai clare pentru informatiile referitoare la medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala

  Publicat: 11 Oct 2011       1461 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Astazi, Comisia Europeana a adoptat propuneri revizuite care clarifica informatiile pe care industria de profil le poate pune la dispozitia publicului cu privire la medicamentele eliberate numai pe baza de prescriptie medicala.

Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
(ternem CNA). Orice forma de mesaj, difuzat fie �n baza unui contract cu o persoana fizica sau juridica, publica ori privata, �n schimbul unui tarif sau al altor beneficii, privind exercitarea unei activitati comerciale, mestesugaresti, profesionale,
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Planul de Dezvoltare Regionala este principalul instrument de planificare strategica multianuala a unei regiuni de dezvoltare.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.

Pacientii sunt din ce in ce mai interesati sa afle mai multe despre medicamentele pe care le folosesc si doresc sa aiba un cuvant mai greu de spus cu privire la modul in care sunt tratati. In acelasi timp, pacientii se confrunta cu un volum tot mai mare de informatii din diferite surse si adesea este dificil pentru ei sa identifice informatii fiabile despre medicamente. Utilizarea tot mai mare a internetului in ultimii ani face ca necesitatea de a dispune de informatii clare sa fie si mai importanta. Informatiile disponibile online cu privire la medicamente trebuie sa fie precise si fiabile.

In propunerile sale revizuite, Comisia modifica propunerile sale initiale din 2008 si raspunde cererilor formulate de Parlamentul European . Propunerile mentin interdictia actuala cu privire la efectuarea de publicitate pentru medicamentele eliberate numai pe baza de prescriptie medicala si prevad ca:

Vor fi permise numai anumite informatii cu privire la medicamentele care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala. De exemplu, informatiile de pe eticheta si din prospectul aflat in ambalaj; informatiile privind preturile; privind studiile clinice; sau privind instructiunile de utilizare.

Informatiile cu privire la medicamentele eliberate numai pe baza de prescriptie medicala vor fi permise numai daca sunt furnizate prin intermediul unor canale de comunicare limitate. De exemplu, informatii in siteuri de internet inregistrate oficial; sau informatii tiparite disponibile doar la cererea membrilor publicului. Publicarea in mass-media tiparita de interes general nu va fi permisa.

Informatiile trebuie sa indeplineasca criterii de calitate recunoscute. De exemplu, informatiile trebuie sa fie nepartinitoare; trebuie sa raspunda nevoilor si asteptarilor pacientilor; trebuie sa fie bazate pe dovezi, corecte si sa nu induca in eroare; si trebuie sa fie inteligibile.

Ca principiu general, informatiile care nu au fost autorizate anterior trebuie sa fie verificate de catre autoritatile competente inainte de a fi difuzate.

Revizuirea acestor propuneri a fost, de asemenea, un moment oportun pentru a consolida sistemul actual de monitorizare a sigurantei medicamentelor (cunoscut sub numele de sistem de farmacovigilenta) in Uniunea Europeana.

John Dalli, comisarul european pentru sanatate si consumatori, a declarat: ``Propunerile revizuite plaseaza drepturile, interesele si siguranta pacientilor pe primul plan . Ele obliga industria de profil sa puna la dispozitia pacientilor anumite informatii esentiale si stabilesc reguli clare pentru informatiile suplimentare puse la dispozitie in mod voluntar referitoare la medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala. In plus, ele intaresc si mai mult controlul asupra medicamentelor autorizate.``

Propunerile revizuite vor fi dezbatute atat de catre Parlamentul European, cat si de catre Consiliul de Ministri.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Medicamente

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 435

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1398

25 milioane lei pentru finantarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii si combaterea epidemiei de SARS-COV-2
28 Mar 2020 | 1079

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1086

Legea 19/2020: Guvernul a stabilit modul de acordare si de plata a zilelor libere pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant
19 Mar 2020 | 1657

Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
19 Mar 2020 | 1201



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019